Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Συνάντηση για την «Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» στο Κ.Π.Ε Νέας Κίου, Τρίτη 8 Οκτωβρίου


-
 
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ευαισθητοποιημένο σε θέματα Περιβαλλοντικής Αγωγής, καθιερώνει την 2η Εβδομάδα του Οκτωβρίου ως «Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Την εβδομάδα αυτή καλούνται όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων και όλα τα σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης να διοργανώσουν ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Ειδικότερα, κατά την «Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» καλούνται τα Κ.Π.Ε. να υλοποιήσουν τις παρακάτω δράσεις:

Τα Κ.Π.Ε. όλης της χώρας θα συνεργάζονται και θα διοργανώνουν ανά Περιφέρεια ενημερωτικές συναντήσεις εκπαιδευτικών.
Σε κάθε Κ.Π.Ε., θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις των Προγραμμάτων και των Δικτύων όλων των Κ.Π.Ε. της Περιφέρειας, στους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκει το Κ.Π.Ε. Οι παρουσιάσεις θα συνεχίζονται με τον ίδιο τρόπο τις επόμενες ημέρες της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στα υπόλοιπα Κ.Π.Ε. της Περιφέρειας.
Το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αργολίδας, με αφορμή την καθιέρωση της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» από το Υ.ΠΑΙ.Θ. την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου (Κ.Π.Ε. Νέας Κίου, Κ.Π.Ε. Καστρίου, Κ.Π.Ε. Σικυωνιών, Κ.Π.Ε. Μολάων και Κ.Π.Ε. Καλαμάτας) θα παρουσιάσουν με εκπροσώπους τους τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιήσουν κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014, καθώς και τα Δίκτυα που συντονίζουν ή συμμετέχουν. με σκοπό την ενημέρωση των Εκπαιδευτικών.
Η ενημέρωση στοχεύει στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκει το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου, για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα των Κ.Π.Ε. και για την ένταξή τους σε Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση.

Ώρες διεξαγωγής της Συνάντησης: 17:00 – 21:00

Πρόγραμμα  Τρίτη 8 Οκτωβρίου 
 
17.00 - 17.30 Προσέλευση - Εγγραφές
17.30 - 17.45 Χαιρετισμοί 17.45 - 18.05 Παρουσίαση Προγραμμάτων του ΚΠΕ Νέας Κίου
18.05 - 18.15 Ερωτήσεις - Διευκρινίσεις
18.15 - 18.35 Παρουσίαση Προγραμμάτων του ΚΠΕ Καστρίου 18.35 - 18.45 Ερωτήσεις - Διευκρινίσεις 18.45 - 19.05 Παρουσίαση Προγραμμάτων του ΚΠΕ Σικυωνιών
19.05 - 19.15 Ερωτήσεις - Διευκρινίσεις
19.15 - 19.30 Διάλειμμα 19.30 - 20.00 Παρουσίαση Προγραμμάτων του ΚΠΕ Μολάων και Δικτύων που συντονίζει.
20.00 - 20.10 Ερωτήσεις - Διευκρινίσεις
20.10 - 20.40 Παρουσίαση Προγραμμάτων του ΚΠΕ Καλαμάτας και Δικτύων που συντονίζει. 20.40 - 20.50 Ερωτήσεις - Διευκρινίσεις 20-50 - 21.00 Κλείσιμο Συνάντησης
 

Εκμάθηση γραφής των τυφλών στο Ναύπλιο


  -  

Από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο, στην οδό Γ. Μηναίου 15 και τηλέφωνα 2752025490 & 2751069545 ανακοινώνεται η συνέχιση μαθημάτων εκμάθησης της γραφής των τυφλών (Braille), από εξειδικευμένο προς τούτο διδακτικό προσωπικό.
Τα νέα φθινοπωρινά τμήματα θα αρχίσουν να λειτουργούν από 01/10/2013. Όσοι επιθυμούν την εκμάθηση της γραφής μπορούν να επικοινωνήσουν στα παραπάνω τηλέφωνα ή στο 6974875365.

"Η Πόρνη από πάνω" στο θέατρο Τριανόν στο Ναύπλιο


  -  
 
Την Παρασκευή 4 Oκτωβρίου & Σάββατο 5 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί το έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη - Η Πόρνη από πάνω - στο θέατρο TΡΙΑΝΟΝ, με την Κατερίνα Διδασκάλου στο ρόλο της Ερατούς.

Το θεατρικό έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ, που παίζεται στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία για τρίτη χρονιά. Κοινό και κριτικοί ενέδειξαν την παράσταση, σαν μία από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις της χρονιάς,που θα συνεχίσει να παίζεται και του χρόνου.
 
 - 
 
Το κείμενο του Αντώνη Τσιπιανίτη είναι ευρηματικό, έχει γωνίες με εκπλήξεις, αλλά δεν το κουνάει ούτε ρούπι από την πραγματική ζωή. «Η πόρνη από πάνω» σου λέει όμορφα με τρόπο μία ιστορία της διπλανής πόρτας, αραιώνοντας την πίκρα με χιούμορ, σκουπίζοντας τα δάκρυα με χαραμάδες ελπίδας. Μία γυναίκα από την Πρέβεζα ακολουθεί τον αστυνομικό σύζυγο της στην Αθήνα. Μένει σε ένα τυπικό διαμέρισμα του αθηναϊκού κέντρου. Και ακριβώς από πάνω μετακομίζει μία πόρνη. Το δράμα μιας χώρας εκτυλίσσεται παράλληλα με την τραγωδία της γυναίκας από την Πρέβεζα. Μόνο που εσύ, από ένα σημείο και μετά, αρχίζεις να αδικείς όλα αυτά. Την ιστορία, το μήνυμα, την καταπίεση, την πόρνη, τον αστυνομικό, τον πόνο της γυναίκας από την επαρχία. Διότι, απλώς, σε κάποια σημεία, η ερμηνεία της Κατερίνας Διδασκάλου σκεπάζει τα πάντα.

Πληροφορίες / κρατήσεις : 2752 26461 καθημερινές από τις 8:30πμ έως τις 14:30μμ

Εναρξη: Βραδινή 21: 00. Aπογευματινή - 18:30. Γενική είσοδος 10 €
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Σταμάτης Πατρώνης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : Δημήτρης Ανδριανός
ΜΟΥΣΙΚΗ : Mιχάλης Ρουμπής,Ιωάννης – Ιόλαος Μανιάτης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Ελένη Αναγνωστοπούλου

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ

5η Έκθεση Κλασσικών Οχημάτων στην Πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος



Ο ΑΡΣΟΕ διοργάνωσε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, την "5η Έκθεση Κλασσικών Οχημάτων" στην Κεντρική Πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος.

 

Στον εκθεσιακό χώρο, όπως κάθε χρόνο, υπήρχαν κλασσικά αυτοκίνητα, μηχανές και ποδήλατα έτσι ώστε ο καθένας να έχει τη δυνατότητα να έλθει σε επαφή με το παρελθόν και να γνωρίσει από κοντά αναπαλαιωμένα οχήματα μιας άλλης εποχής που σπανίως κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους μας.




Οχήματα που το καθένα έχει τη δική του σπάνια ομορφιά και τη δική του ιστορία.

 

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

FOUGARO JAZZ FESTIVAL #1

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013
 
FOUGARO JAZZ FESTIVAL #1

Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013
Ναύπλιο


4 Μουσικά σχήματα, 16 Κορυφαίοι Μουσικοί,
σ' ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, από τα παραδοσιακά στοιχεία της Jazz μέχρι τις πιο σύγχρονες μορφές της.
Το Φουγάρο συμβάλλοντας δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα,
καθιερώνει τον ετήσιο θεσμό του Fougaro Jazz Festival ξεκινώντας από φέτος,
με δυο βραδιές αφιερωμένες στη μουσική της ελεύθερης έκφρασης.

Το Φουγάρο, εκφράζοντας τη βαθιά του αγάπη για το μοναδικό αυτό μουσικό είδος που κατέκτησε τον κόσμο, φιλοξενεί για δυο μέρες την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου τέσσερα κορυφαία ελληνικά κουαρτέτα που έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στην ιστορία της jazz σκηνής.

Τα κουαρτέτα των Haris Lambrakis, Takis Barberis, Lefteris Christofis και George Trantalidis special Quartet θα κατακλύσουν το Φουγάρο με τους ρυθμούς και τις αρμονίες τους και θα μας παρασύρουν σε ένα μελωδικό ταξίδι με αφετηρία τον Αμερικανικό Νότο του περασμένου αιώνα και με σταθμούς από την Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή μέχρι την Ινδία και την Αυστραλία.

Αυτοσχεδιασμοί αλλά και κλασικές jazz μελωδίες από 16 δεξιοτέχνες στο είδος μουσικούς θα πλημμυρίσουν για δυο νύχτες το Ναύπλιο, δίνοντας στο κοινό του Φουγάρου μια αυθεντική γεύση από το κοσμοπολίτικο και μποέμ σύμπαν της jazz!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου θα απολαύσουμε επιλεγμένες jazz μελωδίες από τη διεθνή δισκογραφία. Και για τους λάτρεις του βινυλίου την εμπειρία του Φεστιβάλ συμπληρώνει η έκθεση Vintage Jazz Vinyl Covers, με εξώφυλλα ιστορικών δίσκων βινυλίου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Fougaro Jazz Festival #1, με τη φιλοδοξία να γίνει θεσμός και σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της Jazz, και όχι μόνο, έχει ο Χάρης Καββαδίας.


"Η Jazz είναι Ελευθερία" Thelonious Monk


Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
19.00 – 20.30: Επιλογές από τη διεθνή δισκογραφία
20.30 – 21.30: HARIS LAMBRAKIS QUARTET
22.00 – 23.00: TAKIS BARBERIS QUARTET
23.00 – 01.00: Επιλογές από τη διεθνή δισκογραφία (Big Bands)

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

19.00 – 20.30: Επιλογές από τη διεθνή δισκογραφία
20.30 – 21.30: LEFTERIS CHRISTOFIS QUARTET
22.00 – 23.00: GEORGE TRANTALIDIS SPECIAL QUARTET
23.00 – 01.00: Επιλογές από τη διεθνή δισκογραφία (Jazz Swing)

Η έκθεση Vintage Jazz Vinyl Covers θα είναι επισκέψιμη σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.


George Trantalidis Special Quartet


George Trantalidis Special Quartet
Γιώργος Τρανταλίδης (drums) - Παντελής Μπενετάτος (piano) - Γιώτης Σαμαράς (guitar) - Περικλής Τριβόλης (bass)

Ο συνθέτης, παραγωγός και ντράμερ Γιώργος Τρανταλίδης, μέλος των Socrates και των Sphinx, έχει κυκλοφορήσει 8 δίσκους με εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Ήταν ο πρώτος που «πάντρεψε» την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τη τζαζ, κάτι που οδήγησε σε συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ jazz. Ήταν παραγωγός της εκπομπής H Jazz στην ΕΡΑ 2 ενώ το 2004 συμμετείχε ως συνθέτης και ενορχηστρωτής στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ο Γιώτης Σαμαράς, με σπουδές στο κονσερβατόριο Bela Bartok, ήταν μέλος των Page One και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Τζαζ κιθαρίστες στην χώρα μας με διεθνείς διακρίσεις. Ο πιανίστας Παντελής Μπενετάτος έχει υπάρξει μέλος σε πολλά συγκροτήματα, ενώ από το 1994 διδάσκει jazz πιάνο σε Ωδείο. Ο Περικλής Τριβόλης σπούδασε μουσική θεωρία, αρμονία και ηλεκτρικό μπάσο και συνέχισε με σύνθεση jazz και κοντραμπάσο στο Berkley College of Music της Βοστώνης.

Haris Lambrakis Quartet

Haris Lambrakis Quartet
Χάρης Λαμπράκης (ney) - Νίκος Σιδηροκαστρίτης (drums) - Δημήτρης Θεοχάρης (piano) - Δημήτρης Tσεκούρας (bass)

Ο Χάρης Λαμπράκης, πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος διδάκτορας εθνομουσικολογίας, υπήρξε μέλος στους Primavera El Salonico, Περιστασιακό όνειρο και στο εύστοχο Συγκρότημα Λαμπράκη. Από το 1999 διδάσκει νέυ στο Εθνικό Ωδείο και στο πλαίσιο αυτό έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς για συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ντράμερ Νίκος Σιδηροκαστρίτης θεωρείται από τους κορυφαίους με δισκογραφική παρουσία από τα τέλη των '80's. Ο πιανίστας Δημήτρης Θεοχάρης είναι μουσικός με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και φαντασία και ο μπασίστας Δημήτρης Τσεκούρας θεωρείται το μέλλον του μπάσου στην Ελλάδα. To κουαρτέτο στο 12ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz απέσπασε το βραβείο κριτών.

Lefteris Christofis Group

Lefteris Christofis Group
Λευτέρης Χριστοφής(guitars) - Jacques Marugg (vibraphone) - Ανδρέας Κωστόπουλος (bass) - Νίκος Τουλιάτος (drums)

Ο Λευτέρης Χριστοφής έχει χαρακτηρισθεί από την Benedetto Guitars ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες της Ευρώπης ενώ έχει συνεργαστεί με τους Chico Freeman, Paul Wertico, Jeff Berlin, Howard Paul κ.α. Η συνθετική άποψη του κινείται πέρα από τα σύνορα της jazz και του fusion. Διακρίνεται για το λυρικό αυτοσχεδιασμό και το ρομαντισμό των συνθέσεων του κι έναν πηγαίο δυναμισμό.

Η μελωδικότητα του βιμπραφώνου από τον εξαιρετικό Γάλλο Jacques Marugg, η δεξιοτεχνική μπασιστική προσέγγιση του Ανδρέα Κωστόπουλου, η προσωπική ρυθμική άποψη του Nίκου Τουλιάτου συνδυάζονται σε πλήρη αρμονία με τον πλούτο των ήχων της κιθάρας του Λευτέρη Χριστοφή.

Τakis Barberis Quartet

Τakis Barberis Quartet
Tάκης Μπαρμπέρης (guitars & sitar) - Μάνος Σαριδάκης (keyboards) - Γιώργος Γεωργιάδης (bass) - Γιώργος Πολυχρονόπουλος (drums)

Η μουσική του Τάκη Μπαρμπέρη ξεκινά από την jazz/rock και προχωρεί σε μια δημιουργική μίξη με τη δημοτική/λαϊκή μουσική. Την δεκαετία του '80 ήταν μέλος των Jazz Fusion Quintet και του ιστορικού Iskra, ενώ από το 1990 έχει κυκλοφορήσει 6 προσωπικούς δίσκους έχοντας συνεργαστεί με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Ο Μάνος Σαριδάκης στα 15 του έγινε μόνιμο μέλος του Dimitris Vassilakis Quartet και στην Νέα Υόρκη είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς της τζαζ σκηνής. Το 2006 κατετάγη στους 25 καλύτερους τζαζ πιανίστες κάτω των 30 ετών στον κόσμο στο διεθνή διαγωνισμό Thelonius Monk. O μπασίστας Γιώργος Γεωργιάδης, αριστούχος του London College of Music & Media, έχει συνεργαστεί πολλάκις με το Εθνικό Θέατρο και τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών. Ο ντράμερ Γιώργος Πολυχρονάκος, βραβευμένος αριστούχος του Μelbourne Victorian College of the Arts, έχει συνεργαστεί διεθνώς με καταξιωμένους μουσικούς, όπως ο Tony Gould.

Πληροφορίες για τον Τύπο:
Αντώνης Κοντρογιάννης
Τηλέφωνο: 210 7400140

Τα Live ξεκινούν και πάλι στο ΚΑΦΕ του ΦΟΥΓΑΡΟΥ



τα Live ξεκινούν και πάλι στο ΚΑΦΕ του ΦΟΥΓΑΡΟΥ



Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου από τις 9 το βράδυ

Ο Γιάννης Ιορδάνογλου στο πιάνο και η Ηρώ στο τραγούδι
με ακούσματα της Jazz, μπαλάντες και επιλογές από το ελληνικό ρεπερτόριο

Ο Γιάννης Ιορδάνογλου είναι διπλωματούχος πιανίστας με πολύχρονη παρουσία στον καλλιτεχνικό χώρο. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα φεστιβάλ  παγκόσμιας εμβέλειας. Έχει συνεργαστεί  με το πανεπιστήμιο του Berkeley,με το Arete Fund,και  με διάφορους αμερικάνους και έλληνες καλλιτέχνες.Έχει παίξει σε πολλούς αξιόλογους χώρους έργα κυρίως μοντέρνου  ρεπερτορίου  ως σολίστ και ως συνοδός.

Η Ηρώ Ιορδάνογλου είναι σπουδάστρια του πιάνου και του τραγουδιού και μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας. Ξεκίνησε την επαφή της με τη Τζαζ κερδίζοντας μια υποτροφία από το  πανεπιστήμιο του Stanford για  το Stanford Jazz Workshop. Επίσης έχει λάβει μέρος σε συναυλίες των κιθαριστών της Jazz Howard Paul και Rick Vandiviere και πολλών άλλων μουσικών στην Ελλάδα.

Κρατήσεις στο info@fougaro-cafe.gr και το 27520.47347








ΦΟΥΓΑΡΟ, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο 21100
Απέναντι από το στρατόπεδο, στην έξοδο της πόλης προς την Επίδαυρο
τηλ.  27520.47300 e-mail. info@fougaro.gr   web. www.fougaro.gr


Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, 26 Σεπτεμβρίου 2013

 
Εσείς πόσα γνωρίζετε για τις ευρωπαϊκές γλώσσες; 
 
Γιορτάστε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 
με αυτό το κουίζ!
 
 Γλωσσικό κουίζ

«Άνοιγμα της εκπαίδευσης» για την τόνωση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων σε σχολεία και πανεπιστήμια

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Βασιλίσσης Σοφίας 2, 106 74 Αθήνα
Τηλ.: 210 7272100

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το «Άνοιγμα της εκπαίδευσης»
για την τόνωση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων σε σχολεία και πανεπιστήμια


Πάνω από το 60% των παιδιών ηλικίας εννέα ετών στην ΕΕ φοιτούν σε σχολεία τα οποία δεν έχουν ακόμη ψηφιακό εξοπλισμό. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει το «Άνοιγμα της εκπαίδευσης», ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού και άλλων ψηφιακών προβλημάτων, τα οποία δεν επιτρέπουν σε σχολεία και πανεπιστήμια να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και ψηφιακές δεξιότητες που θα είναι απαραίτητες για το 90% των θέσεων εργασίας έως το 2020. Ως εναρκτήρια πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει σήμερα ένα νέο δικτυακό τόπο, Ανοιχτή εκπαίδευση Europa, που θα επιτρέπει σε σπουδαστές, επαγγελματίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα να μοιράζονται δωρεάν ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους.

Μεταξύ 50% και 80% των σπουδαστών στις χώρες της ΕΕ δεν χρησιμοποιούν ποτέ ψηφιακά διδακτικά βιβλία, λογισμικό ασκήσεων, εκπομπές/βιντεομηνύματα (podcast), προσομοιώσεις ή εκπαιδευτικά παιχνίδια. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ως «ψηφιακά σίγουρους» ή ικανούς να διδάσκουν αποτελεσματικά ψηφιακές δεξιότητες, και 70% θα ήθελαν περισσότερη κατάρτιση στη χρήση ΤΠΕ (Τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών). Οι μαθητές στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Τσεχική Δημοκρατία είναι πιθανότερο να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο σχολείο (πάνω από 90%), σε διπλάσιο ποσοστό από την Ελλάδα και την Κροατία (περίπου 45%).
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιμετωπίζει επίσης ψηφιακές προκλήσεις: Με τον αριθμό των σπουδαστών της ΕΕ που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά την επόμενη δεκαετία, τα πανεπιστήμια πρέπει να προσαρμόσουν τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας και να παρέχουν ένα συνδυασμό διδασκαλίας πρόσωπο με πρόσωπο και ηλεκτρονικών δυνατοτήτων μάθησης, όπως MOOCs (Massive Open Online Courses) (μαζικά ανοικτά ηλεκτρονικά μαθήματα) που επιτρέπουν στα άτομα να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή και μέσω οποιασδήποτε συσκευής. Όμως πολλά πανεπιστήμια δεν είναι έτοιμα για την αλλαγή αυτή.

Με επικεφαλής την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, και την κ. Neelie Kroes, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο, το άνοιγμα της εκπαίδευσης, η κοινή αυτή πρωτοβουλία εστιάζεται σε τρεις βασικούς τομείς:
1.                          Δημιουργία ευκαιριών για οργανισμούς, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους προκειμένου να προχωρήσουν σε καινοτόμες δράσεις
2.                          Αυξημένη χρήση των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων (Open Educational Resources – OER), εξασφαλίζοντας ότι τα εκπαιδευτικά υλικά που παράγονται με δημόσια χρηματοδότηση είναι διαθέσιμα σε όλους  και
3.                          Βελτίωση της υποδομής των ΤΠΕ και της συνδεσιμότητας στα σχολεία.

«Το εκπαιδευτικό τοπίο μεταβάλλεται σημαντικά, από το σχολείο έως το πανεπιστήμιο και πέραν αυτού: η ανοικτή εκπαίδευση που βασίζεται στην τεχνολογία θα είναι σύντομα «αναγκαία», όχι μόνο «χρήσιμη», για όλες τις ηλικίες. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να εξασφαλιστεί ότι ιδιαίτερα οι νέοι θα είναι εφοδιασμένοι με τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται για το μέλλον τους. Δεν αρκεί να γνωρίζουν πώς μπορούν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή ή ένα πρόγραμμα, χρειαζόμαστε νέους που να μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους προγράμματα. Το άνοιγμα της εκπαίδευσης αφορά τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων σε νέες μεθόδους μάθησης, έτσι ώστε οι πολίτες μας να είναι πιο απασχολήσιμοι, δημιουργικοί, καινοτόμοι και επιχειρηματικοί», δήλωσε η Επίτροπος κ. Βασιλείου.

Η Αντιπρόεδρος Kroes πρόσθεσε: «Το όραμά μου είναι να έχει κάθε τάξη ψηφιακό εξοπλισμό έως το 2020. Η εκπαίδευση πρέπει να συνδέεται με την πραγματική ζωή. Δεν μπορεί να είναι ένας παράλληλος κόσμος. Οι νέοι επιθυμούν να χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία σε όλες τις πτυχές της ζωής. Χρειάζονται ψηφιακές δεξιότητες για την απόκτηση εργασίας. Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μας, όχι μόνο ορισμένα από αυτά, πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτήν την πραγματικότητα.»

Πρωτοβουλίες που συνδέονται με το άνοιγμα της εκπαίδευσης θα χρηματοδοτηθούν με στήριξη από το πρόγραμμα Erasmus+, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, και το Horizon 2020, το νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας, καθώς και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα Erasmus+ θα προσφέρει χρηματοδότηση σε παρόχους εκπαίδευσης, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιχειρηματικά μοντέλα προσαρμοσμένα στις τεχνολογικές αλλαγές και να υποστηρίξουν την εξέλιξη των εκπαιδευτικών μέσω ανοικτών ηλεκτρονικών μαθημάτων. Το σύνολο του εκπαιδευτικού εξοπλισμού που θα υποστηρίζεται από το Erasmus + θα είναι δωρεάν διαθέσιμο στο κοινό με «ανοικτές άδειες»

Ιστορικό
Ζούμε σε συνδεδεμένες κοινωνίες, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών κάνουν χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην καθημερινή τους ζωή. Ωστόσο, όταν πολλά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο εισέρχονται σε ένα σύστημα που δεν αντικατοπτρίζει αυτή την καθημερινή πραγματικότητα. Ο κόσμος του διαδικτύου μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο η εκπαίδευση αντλεί πόρους, παρέχεται και απολαμβάνεται. Κατά τα επόμενα 10 έτη, η αγορά ηλεκτρονικής μάθησης προβλέπεται από ορισμένους να αναπτυχθεί κατά 15 φορές περισσότερο, αντιστοιχώντας έτσι στο 30% του συνόλου της αγοράς εκπαίδευσης. Τα οφέλη αυτών των εξελίξεων θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους τους Ευρωπαίους.

Η αλλαγή αυτή θα πρέπει να διαμορφωθεί από εκπαιδευτές και υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, και όχι ως κάτι που απλώς συμβαίνει.

Σε μια πρόσφατη έρευνα για τη χρήση των ΤΠΕ στα σχολεία διαπιστώθηκε ότι μόνον ένα στα 4 παιδιά 9 ετών φοιτά σε «σχολείο με υψηλό επίπεδο ψηφιακού εξοπλισμού» — με πρόσφατο εξοπλισμό, ταχεία ευρυζωνική πρόσβαση (10mbps και άνω) και υψηλή «συνδεσιμότητα» (ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς, τοπικό δίκτυο, εικονικό περιβάλλον μάθησης). Μόνο το ήμισυ των 16χρονων, βρίσκονται σε «σχολείο με υψηλό επίπεδο ψηφιακού εξοπλισμού» και 20% των σπουδαστών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχει ποτέ ή σχεδόν ποτέ χρησιμοποιήσει υπολογιστή στα σχολικά του μαθήματα.

Ο αντίκτυπος του ανοίγματος της εκπαίδευσης θα ενισχυθεί με τις συστάσεις που αναμένεται να δημοσιευθούν το επόμενο καλοκαίρι από την ομάδα υψηλού επιπέδου για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ομάδα, που συγκρότησε η Επίτροπος κ. Βασιλείου και της οποίας προεδρεύει η πρώην Προέδρος της Ιρλανδίας  κ. Mary McAleese, εξετάζει τη στιγμή αυτή τον τρόπο με τον οποίο η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να βελτιστοποιήσει τη χρήση των νέων τρόπων διδασκαλίας και μάθησης.

Η πρωτοβουλία αυτή, επίσης, συνδέεται με τον Μεγάλο συνασπισμό για τις ψηφιακές θέσεις εργασίας, που είναι πολυμερής πλατφόρμα φορέων για την αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων ΤΠΕ και έως 900.000 ακάλυπτες κενές θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τις ΤΠΕ.


Για περισσότερες πληροφορίες
·                            MEMO/13/813  Άνοιγμα της εκπαίδευσης – Συχνές ερωτήσεις
·                            Ανακοίνωση για το «Άνοιγμα της εκπαίδευσης: Καινοτόμοι μεθόδοι διδασκαλίας και μάθησης για όλους μέσω των νέων τεχνολογιών και των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων» (σύνδεσμος προς την ανακοίνωση)
·                            Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής με τίτλο «Ανάλυση και χαρτογράφηση των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης για όλους μέσω των νέων τεχνολογιών και των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων στην Ευρώπη» (σύνδεσμος προς το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής)
·                            Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκπαίδευση και κατάρτιση
·                            Digital Agenda and Education
·                            Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου
·                            Neelie Kroes website
·                            Twitter @VassiliouEU και @NeelieKroesEU