Οι Βιβλιοθήκες του FOUGARO ARTCENTER συμμετέχουν στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος “ΑλλάΖΩ Σελίδα”, το οποίο πραγματεύεται δράσεις βασισμένες στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
“Ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς. Τα πάντα αλλάζουν για όλους. Οι προκλήσεις είναι πιεστικές: η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική μετάβαση, η μετανάστευση, η ανισότητα, και η πίεση στα δημόσια οικονομικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικολογικό χρέος που επηρεάζει τα πάντα. Εμείς θα είμαστε θύματα αυτής της αλλαγής ή … θα αποφασίσουμε να Αλλάξουμε Σελίδα; “
Αυτή ήταν η αφορμή, η πρώτη σκέψη που οδήγησε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στον σχεδιασμό του νέου της εκπαιδευτικού προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα” το οποίο πραγματεύεται δράσεις βασισμένες στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όμως, αποδείχθηκε πως ο κόσμος μεταβάλλεται ταχύτερα από αυτό που νομίζουμε και ο άγνωστος, μέχρι τώρα, κορονοϊός “επισκέφθηκε” την χώρα μας, προτού καν στις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών προλάβουν να “μελετήσουν” την 1η Σελίδα αυτού του βιβλίου.
Φαίνεται πως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης βρέθηκαν στο προσκήνιο με τρόπο που κανείς δεν τον περίμενε και αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη μάχεται για το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών κρίνεται απαραίτητη. Τα αποτελέσματα αυτών αποδεικνύονται άμεσα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της υγείας των ανθρώπων ενώ ταυτόχρονα εντοπίζονται παράπλευρα οφέλη που λειτουργούν ευεργετικά για τον πλανήτη.
Έτσι, όλοι #menoumespiti, μικροί και μεγάλοι, στις πόλεις και στα χωριά και εκμεταλλευόμαστε τις προσωπικές και οικογενειακές μας συλλογές-βιβλιοθήκες. Ο χρόνος διαστέλλεται… η καθημερινότητα αλλάζει… η μοναξιά επιδεινώνεται… οι σκέψεις και τα συναισθήματα πολλαπλασιάζονται… Άραγε, μπορούμε να “Αλλάξουμε Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη↔ στο σπίτι”;
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE) παραμένει και επιμένει στον στόχο της, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη ακόμα και αν εκείνοι παραμένουν στο σπίτι.
Έως την Τρίτη 28 Απριλίου 2020, η ΕΒΕ θα προτείνει στις βιβλιοθήκες μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) δύο εργαστήρια την εβδομάδα, με απώτερο σκοπό όλες οι οδηγίες να αποστέλλονται στους χρήστες – μέλη αυτών των βιβλιοθηκών σε ολόκληρη τη χώρα. Η σχέση μεταξύ βιβλιοθήκης και σπιτιού είναι αμφίδρομη καθώς αναφερόμαστε σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στη βιβλιοθήκη όμως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αυτές τις μέρες “μεταφέρεται” προσωρινά στο σπίτι. Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων της βιβλιοθήκης και των μελών της δεν σταματά ποτέ, αντιθέτως ενισχύεται και δυναμώνει με τέτοιες δράσεις.
Πρόκειται για δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, με επίκεντρο πάντα το βιβλίο, οι οποίες θα αποστέλλονται στις βιβλιοθήκες του ΔΕΒ και στη συνέχεια οι υπεύθυνοι αυτών θα τις προωθούν με email σε κάθε επισκέπτη/ αναγνώστη/χρήστη/ μέλος τους. Έτσι οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να τις υλοποιούν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους στο σπίτι.
Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε αυτές τις μέρες, ίσως είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε, να αναζητήσουμε, να διερευνήσουμε, να ενημερωθούμε, να προβληματιστούμε και εν τέλει να ταξιδέψουμε μέσα από κάθε μορφής βιβλίο και δράση με συνοδοιπόρους τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους.
ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!
Μένουμε σπίτι,
διαβάζουμε στο σπίτι
Ζούμε Δημιουργικά!
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στη δράση από το σπίτι τους
θα πρέπει να στείλουν mail στο maria@fougaro-library.gr
Δείτε παρακάτω τα εργαστήρια που προτείνονται!
1. Με σημαία την ελπίδα. κατεβάστε εδώ το αρχείο
2. (+)Από Όλους...Για Όλους Τους Άλλους. κατεβάστε εδώ το αρχείο
Παραμένοντας στο σπίτι και πιστοί στο ραντεβού μας, Τρίτη 31/03/2020, σας προωθούμε το δεύτερο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”.
Στο δεύτερό μας εργαστήριο, τοποθετούμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τον άνθρωπο. Τις μέρες αυτές ο άνθρωπος βρίσκεται “εξόριστος” σπίτι του. Και γι’ ακόμη μια φορά έχει ανάγκη τον άλλον άνθρωπο για να καταφέρει να επιβιώσει και να ανθίσει πάλι έξω από τα ανοιχτά παράθυρα και τα διπλανά μπαλκόνια. Όσα χρόνια κι αν περάσουν το ζητούμενο παραμένει το ίδιο. Οι άνθρωποι που δίνουν αγώνα για να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους είναι πάρα πολλοί. Ας σκεφτούμε ποιοι εργαζόμενοι βρίσκονται στο πεδίο μάχης απέναντι στον κορονοϊό τις δύσκολες αυτές μέρες (γιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες, αστυνομικοί, υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, αρτοποιοί, μανάβηδες, κρεοπώλες, δημοσιογράφοι, υπάλληλοι του Δήμου, εργάτες…). Με ένα σύντομο ηλεκτρονικό μήνυμα (email), μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε και να δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε την προσφορά και την αυτοθυσία τους. Ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα που το κάθε παιδί, ή και κάποιος ενήλικας ενδεχομένως, θα γράψει και θα στείλει στην τοπική του βιβλιοθήκη στο email επικοινωνίας τους, με σκοπό οι άνθρωποι της να το αναδημοσιεύσουν στα social media ή και σε κάποιο τοπικό μέσο ενημέρωσης, πχ ραδιοφωνικό σταθμό, εφημερίδα αν είναι εφικτό, με τελικό στόχο να φτάσει στα μάτια ή και τα αυτιά όλων εκείνων των ανθρώπων που έχουν την ανάγκη να ακούσουν ένα μεγάλο “ευχαριστώ”. Το email επικοινωνίας της βιβλιοθήκης σας είναι maria@fougaro-library.gr. Είναι πολύ σημαντικό, το ευχαριστήριο μήνυμα που θα γράψει ο καθένας (παιδί ή ενήλικας χρήστης/ μέλος της βιβλιοθήκης) ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου, να σταλεί με email στη βιβλιοθήκη του τόπου του. Οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης, θα τα συγκεντρώσουν και θα τα αναδημοσιεύσουν στα social media της βιβλιοθήκης και όχι μόνο. Σκοπός του εργαστηρίου είναι όλα αυτά τα “Ευχαριστώ” να βρουν τους παραλήπτες τους. Από τη βιβλιοθήκη θα ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι τους και είμαστε σίγουροι ότι όλοι θα φροντίσουν να βρουν τον προορισμό τους.
3. Από σπόρος... λουλούδι. κατεβάστε εδώ το αρχείο
Με την ευχή να είμαστε όλοι καλά, συνεχίζουμε το πρόγραμμα “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι” και την Παρασκευή 03/04/2020, σας προωθούμε το τρίτο εργαστήριο.
Στο τρίτο μας εργαστήριο, μετατοπίζουμε το ενδιαφέρον μας στην φύση και στην σύνδεσή μας μαζί της. Τις μέρες αυτές όλοι μας στερούμαστε μια βόλτα στην εξοχή και την μυρωδιά ενός ευωδιαστού φυτού. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να φέρουμε την φύση μέσα στο σπίτι μας ή στο μπαλκόνι/αυλή μας, σπέρνοντας ένας φυτό που όλοι αγαπάμε να μυρίζουμε και να χαϊδεύουμε… τον βασιλικό. Αφού μάθουμε τι έχει πει για αυτόν η ελληνική παράδοση, τα ποιήματα, τα τραγούδια, οι παροιμίες, μελετούμε την ιστορία και τις χρήσεις του και τον σπέρνουμε στην γλάστρα μας. Η καθημερινή του φροντίδα γεμίζει την μέρα μας και η ανάπτυξή του μας προσφέρει ικανοποίηση. Μόλις το φυτό μας αναπτυχθεί και απλώσει τα πρώτα του φυλλαράκια έχουμε έναν μικρό φίλο που θα μας συντροφεύει όλες αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, αλλά και αργότερα! Μπορούμε να στείλουμε στην τοπική μας βιβλιοθήκη τις φωτογραφίες του φυτού μας, για να τις μοιραστούμε και με τα υπόλοιπα παιδιά. Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών θα δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα και έτσι θα βλέπουμε όλοι τα όμορφα γλαστράκια που θα δημιουργηθούν, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας! Προσοχή: Στις φωτογραφίες δεν εμφανίζουμε ποτέ το πρόσωπό μας! Προτείνουμε να κάνετε download και να μελετήσετε αρχικά τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή, προς διευκόλυνση όσων δεν έχουν ή δεν μπορούν να βρουν τα φυσικά βιβλία.
4. Ιστορίες των παιδιών κατά Κόρων ...και Ίων! κατεβάστε εδώ το αρχείο
Μια καινούρια εβδομάδα ξεκίνησε και σήμερα, Τρίτη 07/04/2020, σας προωθούμε το τέταρτο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”.
Στο τέταρτό μας εργαστήριο, πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο ιός που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα, ο κορωνοϊός. Με την τεχνική δραστηριότητα της δημιουργικής γραφής και αξιοποιώντας την φαντασία τους, τα παιδιά θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν ένα παραμύθι με κεντρικό θέμα τον κορωνοϊό. Επιστρατεύοντας την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητά τους, μπορούν να δώσουν μορφή στους χαρακτήρες και να καταθέσουν τη δική τους οπτική γωνία στην ιστορία δημιουργώντας απροσδόκητη συνέχεια και αναπάντεχο τέλος.
Προτείνουμε να κάνετε download και να μελετήσετε αναλυτικά τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή, προς διευκόλυνση όσων δεν έχουν ή δεν μπορούν να βρουν τα φυσικά βιβλία καθώς και κάποια προτεινόμενα βίντεο.
Αφού γράψετε τις ιστορίες σας, προτείνουμε να τις στείλετε με μια φωτογραφία στην βιβλιοθήκη (μέσω email) κι οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Έτσι, οι ιστορίες σας θα ταξιδέψουν και με τη βοήθεια του Διαδικτύου!
Όταν όλα αυτά θα είναι παρελθόν και η βιβλιοθήκη της περιοχής σας θα είναι και πάλι ανοιχτή να την επισκεφτείτε, μπορείτε να παραδώσετε την πρωτότυπη ιστορία σας, όπως την έχετε γράψει στο χαρτί μαζί με την αρχή της από το φύλλο εργασίας. Οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης, θα συλλέξουν όλες τις ιστορίες και θα τις στείλουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
5. Συνταγή για καραντίνι! κατεβάστε εδώ το αρχείο
Τελευταία ημέρα της εβδομάδας και λίγο πριν το Σαββατοκύριακο, σήμερα Παρασκευή 10/04/2020, σας προωθούμε το πέμπτο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”.
Το πέμπτο εργαστήριο μας, είναι η αφορμή να σηκωθούμε από το γραφείο, τον καναπέ ή την αγαπημένη μας γωνιά που διαβάζουμε, να αλλάξουμε δωμάτιο και να πραγματοποιήσουμε την δραστηριότητά αυτή στην… κουζίνα. Στην βιβλιοθήκη δεν βρίσκουμε μόνο επιστημονικά βιβλία, λογοτεχνικά ή κόμικς. Βρίσκουμε και βιβλία με συνταγές μαγειρικής! Και αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο κορωνοϊός, η καραντίνα και η υγεία μας με... την μαγειρική, το εργαστήριο αυτό θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις!
Ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει χρειάζεται τροφή. Η φυσική, πνευματική και συναισθηματική μας υγεία εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από το είδος και την ποιότητα της τροφής μας. Όπως πρώτος αποκάλυψε ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία του ανθρώπου. Ένα εργαστήριο - ταξίδι με αφετηρία την επιστήμη της Ιατρικής και τη σύνδεση της με την διατροφή και προορισμό την δημιουργία μιας επιτυχημένης, γλυκιάς συνταγής για … “Καραντίνι”!
6. Φως, φανάρι! κατεβάστε εδώ το αρχείο
Ένα Πάσχα διαφορετικό πλησιάζει και σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 14/04/2020, σας προωθούμε το έκτο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι” και μοναδικό για αυτή την εβδομάδα. Το επόμενο εργαστήριο που θα ακολουθήσει θα σταλεί την Παρασκευή του Πάσχα, 24/04/2020.
Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό για όλους μας. Τα παραδοσιακά έθιμα και φαγητά θα τα απολαύσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η επίσκεψή μας στην εκκλησία δεν είναι δυνατή και η συμμετοχή μας στο Θείο Δράμα θα πραγματοποιηθεί από το σπίτι. Η φλόγα από το Άγιο Φως δεν θα ανάψει τις λαμπάδες μας όμως μέσα από αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε τι συμβολίζει το φως στην θρησκεία μας, στην επιστήμη, στην ποίηση, στην παράδοση και στην τέχνη. Μέσα από το φως θα βρούμε το αισιόδοξο μήνυμα να βγούμε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες και να διασκεδάσουμε με αυτοσχέδια παιχνίδια μέσα στο σπίτι.
Μπορείτε να παίξετε και να διασκεδάσετε μόνοι σας ή με την οικογένειά σας, παίζοντας παιχνίδια με το φως, να βγάλετε φωτογραφίες και να τις στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να συντροφεύσουν
7. Χέρια Φιλίας κατεβάστε εδώ το αρχείο
Είμαστε και πάλι εδώ και ευχόμαστε σε όλους σας χρόνια πολλά με υγεία και όλα όσα ονειρεύεται ο καθένας! Σήμερα, Παρασκευή 24/04/2020, σας προωθούμε το έβδομο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι” και μοναδικό για αυτή την εβδομάδα.
Στο έβδομο εργαστήριο θα ασχοληθούμε με μια αυθόρμητη ανάγκη, φυσική επιθυμία και απαραίτητη προϋπόθεση για ευτυχισμένη ζωή, την φιλία. Αυτές τις μέρες που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι σίγουρα μας λείπουν οι φίλοι μας, η παρέα τους, μια βόλτα μαζί τους. Μέχρι λοιπόν να είναι ασφαλής η συνύπαρξη με φίλους μπορείτε να δώσετε “χέρια φιλίας” με έναν καινούργιο φίλο από κάποια κοντινή ή μακρινή χώρα, με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο.
Ο καινούργιος αυτός φίλος μπορεί να είναι υπαρκτός, όπως ένα παιδί που ήρθε στο σχολείο ή την γειτονιά από άλλη χώρα ή κάποιος φανταστικός νέος φίλος. Θα αναζητήσετε στον χάρτη και το διαδίκτυο για να βρείτε την χώρα από την οποία είναι ή θέλετε να είναι ο καινούργιος σας φίλος. Μετά θα ζωγραφίσετε το δικό σας χέρι με τα χρώματα της σημαίας σας και το χέρι του φίλου σας με τα χρώματα της δικής του σημαίας.Το ένα χέρι θα αντιπροσωπεύει τον εαυτό σας και το άλλο τον φίλο σας. Σε κάθε χέρι θα γράψετε το όνομα και την χώρα καταγωγής σας. Ακολούθως, μπορείτε να φωτογραφίσετε ή να σκανάρετε τις ζωγραφιές σας και να τις αποστείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email). Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών θα την αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και έτσι, οι ζωγραφιές σας θα ταξιδέψουν με τη βοήθεια του Διαδικτύου!
Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή, προς διευκόλυνση όσων δεν έχουν ή δεν μπορούν να βρουν τα φυσικά βιβλία.
8. Από το παράθυρό μου κατεβάστε εδώ το αρχείο
Συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, σήμερα, Τρίτη 28/04/2020, σας προωθούμε το όγδοο εργαστήριο του προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι” και μοναδικό για αυτήν την εβδομάδα καθώς η Παρασκευή 01/05 είναι αργία.
Συνεχίζουμε να μένουμε στο σπίτι και έτσι τα παράθυρα και τα μπαλκόνια μας είναι τα σημεία του σπιτιού που μας επιτρέπουν την επικοινωνία με τον εξωτερικό χώρο, την γειτονιά μας. Στεκόμαστε λοιπόν σε αυτά και παρατηρούμε την γειτονιά στην οποία ζούμε, τα σπίτια, τα δέντρα, τους περαστικούς, τα αυτοκίνητα. Καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας και στη συνέχεια προσπαθούμε να απεικονίσουμε την γειτονιά μας αξιοποιώντας τις τεχνικές του διεθνούς φήμης Έλληνα ζωγράφου, Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα.
Προτείνουμε να κάνετε download και να μελετήσετε αρχικά τις οδηγίες του εργαστηρίου. Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι για βιβλία σε ψηφιακή μορφή, προς διευκόλυνση όσων δεν έχουν ή δεν μπορούν να βρουν τα φυσικά βιβλία.
Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία τα έργα τέχνης σας και να τα στείλετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη (μέσω email)! Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, θα τα αναδημοσιεύσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να γνωρίσουν και άλλοι τη γειτονιά σας, με τον μοναδικό τρόπο που την βλέπετε εσείς από το παράθυρό σας!
9. Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου κατεβάστε εδώ το αρχείο
Η καθημερινότητα όλων μας επιστρέφει σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Οι βιβλιοθήκες, δυστυχώς, παραμένουν κλειστές όμως μικροί και μεγάλοι επιστρέφουν, με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά, στο σχολείο και τις δουλειές τους. Οι υποχρεώσεις δεν αφήνουν χρόνο για πολλές δραστηριότητες στο σπίτι. Έτσι, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΑλλάΖΩ Σελίδα...από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι” με τροποποιημένες δράσεις, βασισμένες σε νέα θεματολογία, με επίκεντρο το βιβλίο και ακολουθώντας τη δέσμευση μας στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Συνεχίζοντας την αποστολή των εργαστηρίων, από σήμερα, Τετάρτη 06/05/2020 και για ολόκληρο τον μήνα Μάιο, θα σας προωθούμε ένα εργαστήριο την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη. Μπορείτε να δείτε και την σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, εδώ.
Τώρα που η «καραντίνα» τελείωσε και η ζωή μας επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, είναι πολύ σημαντικό να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και να παραμένουμε υγιείς. Ακούμε πως πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, να προσέχουμε πόσα άτομα αντιστοιχούν σε χώρους, πόσοι μαθητές επιτρέπεται να είναι σε κάθε τάξη, τι απόσταση πρέπει να κρατάμε ο ένας από τον άλλον στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Θα κρατάμε συνεχώς μαζί μας ένα μέτρο για να μετράμε τις αποστάσεις; Μήπως μπορούμε όλα αυτά να τα υπολογίσουμε διαφορετικά; Οι αρχαίοι Έλληνες και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι μας βοηθούν να εξοικειωθούμε με το σώμα μας και τις αναλογίες του και να το χρησιμοποιούμε ως μονάδα μέτρησης.