Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Εκπαιδευτικά προγράμματα Εθνικής πινακοθήκης Ναυπλίου το έτος 2010-2011

Η Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου  Σούτζου συνεχίζει και φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα με μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης , που έχουν στόχο οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με σπουδαία έργα τέχνης, να ενεργοποιήσουν  τις αισθήσεις τους και τη φαντασία τους και να καλλιεργήσουν τη μνήμη και την παρατηρητικότητά τους. Ακόμη τα παιδιά θα  δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης χρησιμοποιώντας μεικτές εικαστικές τεχνικές.

Τα εκπαιδευτικά  προγράμματα  θα έχουν διάρκεια 1.30-2 ώρες.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης –Παράρτημα Ναυπλίου καθώς και στο παιδικό εργαστήρι της  και είναι τα ακόλουθα :

1.Η Επανάσταση του 1821 στην ελληνική ζωγραφική.
   Αντικείμενο της ζωγραφικής, αυτής της εποχής, γίνονται τα πορτρέτα των αγωνιστών, τα επεισόδια του αγώνα, τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα, σκηνές ειδυλλιακές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τον κόσμο των παιδιών, τοπικές ενδυμασίες, ήθη και έθιμα, θαλασσογραφίες και προσωπογραφίες.
Διάφορες ερωτήσεις παρακινούν τα παιδιά να παρατηρήσουν κάποιο επιλεγμένο κάθε φορά  έργο και τις λεπτομέρειες του, να δουν τα πρόσωπα που απεικονίζονται, τις εκφράσεις των προσώπων τους, τα συναισθήματά τους, τις στολές τους και τις ενδυμασίες τους , τη ζωή τους και μέσα από όλα αυτά τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
Μετά την επίσκεψή τους στον χώρο της έκθεσης τα παιδιά ζωγραφίζουν-κατασκευάζουν το δικό τους έργο, εμπνευσμένο από τους πίνακες που είδαν. ( 2 ενότητες).

2. Αφήγηση παραμυθιού-το παραμύθι των χρωμάτων.
(Σε συνεργασία με το Δημοτικό θέατρο )
 Μετά την αφήγηση του παραμυθιού στο χώρο έκθεσης με έργα του Παναγιώτη Τέτση, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα με αφορμή τους πίνακες και τις εικόνες που υπονοούνται από την αφήγηση του παραμυθιού.
(Νηπιαγωγείο- Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού)
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 11.00 π.μ.

3. «Ζωή χωρίς κίνηση» ή «νεκρή φύση». Θεωρητική προσέγγιση της νεκρής φύσης και εργαστήρι κατασκευής νεκρής φύσης.
 (Δ,΄ Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνάσιο – 2 ενότητες)

4. Εργαστήρι κατασκευής προσωπείου (μάσκας).  Στόχο έχει να ενεργοποιήσει τη δημιουργία, φαντασία των παιδιών και να αναδείξει την άλλη διάσταση της προσωπικότητάς τους.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται όλο το έτος. (Δημοτικό –Γυμνάσιο)

5. Η ανθρώπινη μορφή στην τέχνη από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.
Θεωρητική προσέγγιση και κατασκευή προσωπογραφίας.
 (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού-Γυμνάσιο)
Παράλληλα θα διοργανωθούν εργαστήρια χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών κατασκευών  καθώς και  παιδικά εργαστήρια με εποχικά θέματα για τις τάξεις του Δημοτικού  και Γυμνασίου, όπως κατασκευή  γαρύφαλλων (Νοέμβρης), εργαστήρι ζωγραφικής χαρταετού (Μάρτιος), λουλουδιών από χαρτί, στεφάνια (Μάιος),  κατασκευή σκιάχτρων (ομαδική εργασία) και άλλα θέματα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

 Πληροφορίες: κα Λαμπρινή Καρακούρτη
 Τηλ. Επικοινωνίας-δηλώσεις συμμετοχής: 27520 21915, κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και  Κυριακής, πρωινές ώρες  γραφείου.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ: 10.00-15.00
ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:   10.00-15.00 &17.00-20.00
ΚΥΡΙΑΚΗ: 10.00 -14.00 
ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου