Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τιμή στον Γιάννη Μόραλη στην Εθνική Πινακοθήκη

O Μόραλης προτείνει τον Μόραλη που το κοινό θα ήθελε να γνωρίσει και να θυμάται। Τα 113 έργα του που θα δούμε από τις 11 Μαΐου ως τέλος Αυγούστου στην Εθνική Πινακοθήκη δεν είναι μια τυχαία επιλογή έργων για μια δωρεά που έκανε ο μεγάλος ζωγράφος το 1988, με την ευκαιρία τότε της αναδρομικής έκθεσής του στο μουσείο.
Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, η Εθνική Πινακοθήκη θεώρησε υποχρέωσή της να τιμήσει το μεγάλο καλλιτέχνη με μια σημαίνουσα παρουσίαση του συνόλου της δωρεάς του.
Ο Γιάννης Μόραλης είναι μια εμβληματική μορφή δημιουργού , που προσδιόρισε με το έργο του και με το διδακτικό του ρόλο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, την ταυτότητα της νεότερης ελληνικής τέχνης.

Η έκθεση που αφιερώνεται στον καλλιτέχνη έχει ως κεντρικό άξονα τη μεγάλη δωρεά του προς το μουσείο και περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά. Έξι δημιουργικές δεκαετίες, από το 1930 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, αποτυπώνονται στα έργα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης. Στόχος της έκθεσης είναι να επαναφηγηθεί την καλλιτεχνική διαδρομή του, όπως ο ίδιος θέλησε να την ορίσει μέσα από τα έργα της δωρεάς του προς την Εθνική Πινακοθήκη, "θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής τέχνης".

Τα έργα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης συμπληρώνονται με μια σειρά από πίνακες της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του ζωγράφου, που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να αποκτήσει μια εποπτική εικόνα της εξελικτικής πορείας ολόκληρου του έργου του.

Συνειδητά παραστατικός, λάτρης του μέτρου, ο Γιάννης Μόραλης αφομοίωσε με τον δικό του τρόπο το μάθημα του μοντερνισμού, συνδυάζοντάς το με μια σύγχρονη ανάγνωση της παράδοσης και ιδιαίτερα της αρχαίας τέχνης. Επίγονος της Γενιάς του Τριάντα, ο ζωγράφος διεκδικεί τον τίτλο ενός κλασικού του 20ού αιώνα.

Οργανωμένο σε ενότητες με βάση τις ιστορικές εκθέσεις του καλλιτέχνη, το έργο του Γιάννη Μόραλη πλαισιώνεται από το ομόχρονο υλικό υποδοχής του, άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, τα οποία σκιαγραφούν τον ιστορικό ορίζοντα προσδοκίας κοινού και κριτικής, σε σχέση διαλόγου με τα έργα τη στιγμή της εμφάνισής τους.
Με το αφιέρωμα αυτό η Εθνική Πινακοθήκη τιμά τον μεγάλο ζωγράφο, τον δάσκαλο (επί τριάντα πέντε χρόνια στην ΑΣΚΤ) και τον ευπατρίδη, που "έκλεισε την πόρτα" της Γενιάς του '30. Ο ίδιος, Βενιαμίν της θρυλικής γενιάς, έλεγε σαρκαστικά πως είχε μείνει τελευταίος "για να κλείσει την πόρτα".
Μετά την έκθεση Μόραλη, η Εθνική Πινακοθήκη, προφανώς για οικονομικούς λόγους, θα στραφεί και πάλι στις δικές της συλλογές, οργανώνοντας, γύρω στον Σεπτέμβριο, μία έκθεση με τη συμμετοχή έντεκα επιμελητών της, όπου ο καθένας θα επιλέξει έργα, "άγνωστους θησαυρούς", που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου – 29 Αυγούστου 2011
"Καλλιτέχνης είναι αυτός που δουλεύει με την καρδιά, με το μυαλό και με το χέρι. Τεχνίτης είναι αυτός που δουλεύει με το μυαλό και το χέρι. Εργάτης είναι αυτός που δουλεύει με το χέρι. Εγώ δεν ξεκινώ από μια θεωρία. Μπορώ εκ των υστέρων να βγάλω εγώ ο ίδιος μια θεωρία, αλλά δεν το θεωρώ χρήσιμο. Ούτε θέλω να ενταχθώ σε ομάδα. Ηθελα πάντοτε να είμαι ελεύθερος"
Γιάννης Μόραλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου