Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Φωνές νερού μυριάδες» έως τις 10/10

Η σημασία και οι ποικίλες διαστάσεις της αξίας του νερού
στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2011
«ΦΩΝΕΣ ΝΕΡΟΥ ΜΥΡΙΑΔΕΣ»
Ξεναγήσεις και εκδηλώσεις σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία 
το τετραήμερο 6, 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2011

Η Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου συμμετέχει στην πανελλήνια επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός και θεματική ενότητα Φωνές νερού μυριάδες.

Σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν και να τονιστούν οι αλληλένδετοι δεσμοί ανάμεσα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Αργολίδας, προγραμματίζονται ξεναγήσεις στο μαθητικό και το ευρύ κοινό καθώς και εκδηλώσεις σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία το τετραήμερο 6, 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2011 (Πέμπτη έως και Κυριακή). 

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το μαθητικό κοινό στις πηγές του Ερασίνου ποταμού στο Κεφαλάρι καθώς και στον αρχ/κό χώρο πλησίον των πηγών της Λέρνας, με έμφαση στο πλούσιο μυθολογικό υπόβαθρο της περιοχής.

Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τις ξεναγήσεις που θα γίνουν : α) στο Ρωμαϊκό Νυμφαίο στις υπώρειες της Λάρισας καθώς και στην αρχαία Αγορά και το Θέατρο (Θέρμες, Νυμφαία – Μνημειακές Κρήνες, Γυμνάσιο, κύριος συλλεκτήριος αγωγός υδάτων), με αναφορά στο σπουδαίο κοινωφελές έργο ύδρευσης του αυτοκράτορα Αδριανού ή β) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους, στο οποίο φιλοξενείται μικρή έκθεση με θέμα «Πολυδίψιον Άργος» και εκτίθενται αγάλματα από τις Ρωμαϊκές Θέρμες της πόλης.

Οι ξεναγήσεις και τις δύο ημέρες θα πραγματοποιούνται από τις 09.00π.μ. έως τις 13.00μ.μ., κατόπιν προσυνεννόησης και θα έχουν διάρκεια 2 ωρών. Για την καλύτερη διοργανωσή τους, οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον 3 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή τους.

Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό στον αρχ/κό χώρο της Λέρνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους κατά τις ώρες 10.00 – 12π.μ. Το πρωινό της ίδιας ημέρας, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να εικονογραφήσουν εκθέματα του Μουσείου που σχετίζονται με το ΝΕΡΟ.

Το απόγευμα της Κυριακής, 9 Οκτωβρίου, στον κήπο του Μουσείου Άργους, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των ζωγραφικών έργων των μαθητών και προβολή των δύο εκπαιδευτικών δράσεων του ΚΠΕ Νέας Κίου με θέματα «Ερασίνος, ο γιος του Βράχου και «Όταν οι Πηγές αναβλύζουν Μύθους».

Επίσης
  • Η Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη Δήμου Άργους θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το ΝΕΡΟ …νεράκι για τους μαθητές Δ΄ τάξης Δημοτικού του Άργους. Το πρόγραμμα αναφέρεται στο «πολύτιμον ύδωρ» και την πορεία του στο χώρο και στο χρόνο καθώς και στο νερό ως πηγή ζωής, κίνησης και καθαρμού. Τα παιδιά σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες της πόλης του Άργους θα εικονογραφήσουν το ΝΕΡΟ την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου από τις 09.00π.μ. έως τις 13.00μ.μ. προσεγγίζοντας το σημαντικό ρόλο της εικόνας μέσα από ένα βιβλίο ή άλλο έντυπο. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Άργους και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου».

  • Το Πελοποννησιακό και Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» κατά το διάστημα 7-11 Οκτωβρίου προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Α΄ τάξης των δύο Γυμνασίων της πόλης του Ναυπλίου, με θέμα τα αστικά χρηστικά υδροφόρα αντικείμενα με αφορμή τις κρήνες του ιστορικού κέντρου της πόλης. Η δράση περιλαμβάνει μια μικρή έρευνα των μαθητών στις πηγές πληροφορίας της πόλης – Δημόσια Βιβλιοθήκη, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Γενικά Αρχεία του Κράτους – παράρτημα Ναυπλίου, Πνευματικός Σύλλογος «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» κ.α. Στόχος του προγράμματος είναι το νερό και η καθημερινότητά μας άλλοτε και σήμερα.
Περισότερα μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω αρχείο (pdf)

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε την αφίσα και να διαβάσετε τους χώρους συμμετοχής σε όλη την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου