Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Εκπαιδευτικά Προγράμματα από την Εθνική Πινακοθήκη, Παράρτημα Ναυπλίου



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΣΧΟΛ. ΕΤΟΥΣ  2011-2012


Η Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου-Παράρτημα Ναυπλίου  συνεχίζει και φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα με μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, που έχουν στόχο οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με σπουδαία έργα τέχνης, να ενεργοποιήσουν  τις αισθήσεις τους και τη φαντασία τους και να καλλιεργήσουν τη μνήμη και την παρατηρητικότητά τους. Επίσης λειτουργεί το Παιδικό εργαστήρι Τέχνης, όπου τα παιδιά συμμετέχουν δωρεάν, παρακολουθώντας δημιουργικά προγράμματα που τα φέρνουν σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης και της δημιουργίας.
Τα εκπαιδευτικά  προγράμματα  θα έχουν διάρκεια 1.30-2 ώρες.
Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης –Παράρτημα Ναυπλίου καθώς και στο παιδικό εργαστήρι της, έχουν διάρκεια 1.30-2 ώρες και είναι τα ακόλουθα :

1.Η Επανάσταση του 1821 στην ελληνική ζωγραφική

   Αντικείμενο της ζωγραφικής, αυτής της εποχής, γίνονται τα πορτρέτα των αγωνιστών, τα επεισόδια του αγώνα, τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα, σκηνές ειδυλλιακές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τον κόσμο των παιδιών, τοπικές ενδυμασίες, ήθη και έθιμα, θαλασσογραφίες και προσωπογραφίες.
Διάφορες ερωτήσεις παρακινούν τα παιδιά να παρατηρήσουν κάποιο επιλεγμένο κάθε φορά  έργο και τις λεπτομέρειες του, να δουν τα πρόσωπα που απεικονίζονται, τις εκφράσεις των προσώπων τους, τα συναισθήματά τους, τις στολές τους και τις ενδυμασίες τους , τη ζωή τους και μέσα από όλα αυτά τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
Μετά την επίσκεψή τους στον χώρο της έκθεσης τα παιδιά ζωγραφίζουν-κατασκευάζουν το δικό τους έργο, εμπνευσμένο από τους πίνακες που είδαν. ( 2 ενότητες).
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού-Γυμνασίου.


2. Αφήγηση παραμυθιού
(Σε συνεργασία με το Δημοτικό θέατρο )

 Μετά την αφήγηση του παραμυθιού στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα με αφορμή τους πίνακες και τις εικόνες που υπονοούνται από την αφήγηση του παραμυθιού.
 Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄ Β, ΄Γ΄ Δημοτικού και θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 11.00 π.μ.(Έναρξη προγράμματος 7 Νοεμβρίου 2011).


3. Η τέχνη του Collage
Το πρόγραμμα θα ξεκινάει με την ανάλυση των έργων γνωστών καλλιτεχνών του collage, από τους οποίους οι μαθητές θα εμπνευστούν για να φτιάξουν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από διάφορα παλιά περιοδικά, αφίσες, χρωματιστά χαρτιά, κόλλα και άλλα υλικά.
 (Απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου - 2 ενότητες. Έναρξη προγράμματος 7 Νοεμβρίου 2011).


4. Εργαστήρι κατασκευής προσωπείου (μάσκας). 
Στόχο έχει την έκφραση, δημιουργία, φαντασία των παιδιών και να αναδείξει την άλλη διάσταση της προσωπικότητάς τους.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται όλο το έτος.
 ( Για παιδιά Δημοτικού –Γυμνασίου)


5. Εργαστήρι με φυσικά -ανακυκλώσιμα υλικά
Τα παιδιά θα κατασκευάσουν όμορφες κατασκευές από παλιά φυσικά υλικά(χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό).
 Στόχος του προγράμματος η δημιουργία, η ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών καθώς και η απόκτηση ευχάριστης αίσθησης και ικανοποίησης των μαθητών, που ξαναδίνουν ζωή σε παλιά αντικείμενα.
(Απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Δημοτικού).

Παράλληλα θα υλοποιηθούν εορταστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών κατασκευών  καθώς και  παιδικά εργαστήρια με εποχικά θέματα για τις τάξεις του Δημοτικού  και Γυμνασίου, όπως εργαστήρι ζωγραφικής χαρταετού  (Μάρτιος), κατασκευής λουλουδιών από χαρτί, στεφάνια (Μάιος),  κατασκευή σκιάχτρων (ομαδική εργασία) και άλλα θέματα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.
 Θα αποστέλλονται ενημερωτικά δελτία τύπου για το εκάστοτε πρόγραμμα.


Πληροφορίες : Λαμπρινή Καρακούρτη, Μάγδα Μάρα
Τηλ επικοινωνίας-δηλώσεις συμμετοχής: 27520 21915,κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής, πρωινές ώρες γραφείου.
e-mail: labrinikarakourti@nationalgallery.gr


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ:10.00-15.00
 ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10.00-15.00 &18.00-21.00
 ΚΥΡΙΑΚΗ:  10.00-14.00
ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου