Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

'Δράσε θετικά' - Ομάδα θετικής Δράσης

Η ψυχολόγος Ελισάβετ Γεωργίου, με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αργους-Μυκηνών, και η ομάδα Θετικής Δράσης συζητούν για … τις συμπτώσεις στη ζωή μας!

“Τίποτα δε γίνεται τυχαία ούτε τα άσχημα, ούτε τα ωραία! Κάθε τι από μόνο του για να βρει το δρόμο του θέλει απλά το χρόνο του.”

Με φόντο τους παραπάνω στίχους αναζητάμε μέσα από τις συμπτώσεις το μήνυμα που κρύβεται για τον καθένα μας.
Οι ανατροπές στη ζωή μας, οι αλλαγές και … οι απο μηχανής θεοί που εμφανίζονται τυχαία! Οι επιλογές, οι δυσκολίες και … οι μαγικές λύσεις που ξαφνικά βρίσκονται! Τι συμβαίνει τότε;

Τι κάνουνε; Πώς νιώθουμε; Ποιος αποφασίζει τελικά για εμάς;
Ερωτήματα που η ομάδα Θετικής Δράσης συζητά, σχολιάζει, διασκεδάζει!!

Η Ομάδα Θετικής Δράσης ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου και θα ολοκληρώσει τις συναντήσεις της την Παρασκευή 15 Ιουνίου με ένα καλοκαιρινό πάρτυ!

Στις συναντήσεις της ομάδας στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων και στην ενίσχυση της ελπίδας και της πίστης ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της κρίσης.

Στην ομάδα μπορούν να παραβρεθούν, όσες φορές επιθυμούν, όσοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή ομάδα όπου μέσα από συζήτηση και βιωματικές ασκήσεις / παιχνίδια θα έχουν την ευκαιρία:
• να σκεφτούν, να μιλήσουν και να δράσουν ΘΕΤΙΚΑ σε όσα τους συμβαίνουν
• να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και να μάθουν άλλους τρόπους που μπορεί να τους δώσουν μια καινούργια οπτική στις δικές τους αντιδράσεις
• να μοιραστούν πληροφορίες, εμπειρίες και ιδέες δημιουργικής προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι οικονομικό –κοινωνικές αλλαγές
• να μάθουν να δέχονται τις αλλαγές στη ζωή τους και να βρίσκουν τις θετικές πλευρές
• να συναναστραφούν με ανθρώπους που μπορεί να έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες αναζητήσεις

* Η Ελισάβετ Γεωργίου είναι ψυχολόγος – σύμβουλος καριέρας.
Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας και μεταπτυχιακού τίτλου Οργανωτικής και Οικονομικής Ψυχολογίας, ενώ ολοκληρώνει την εκπαίδευση της ως ψυχοθεραπεύτρια Gestalt.
Με εμπειρία άνω των 10 ετών εξειδικεύεται σε θέματα διαχείρισης κρίσεων (πένθους, ασθένειας, απώλειας εργασίας), επαγγελματικής καθοδήγησης και επαγγελματικού προσανατολισμού, διαχείρισης άγχους, προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοθεραπείας.
Από το 2006 ασκεί το επάγγελμα του ψυχολόγου στο Αργος όπου συνεργάστηκε για 2 χρόνια με το ιδιωτικό σχολείο «Αυτενεργώ» (2005-2007) και από το 2006 ως και σήμερα συνεργάζεται με το σύλλογο καρκινοπαθών και φίλων Αργολίδας «Αλληλεγγύη».
Από το 2010 έχει ιδρύσει το Κέντρο Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού Be YourSelf (http://www.be-yourself.gr/).
Ημερομηνίες και ώρες Διεξαγωγής:Παρασκευή 1η Ιουνίου 2012, 8:00 μμ -10:00 μμ

Κόστος Συμμετοχής: Ελεύθερη Είσοδος

Τόπος Διεξαγωγής:Παιδική - Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Μυκηνών [πάρκο Μπόνη]
Άργος


Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:Ελισσάβετ Γεωργίου
Τηλ: 6937-343082
Email: elisavet.georgiou@be-yourself.gr

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Συνεχίζετε με επιτυχία το σεμινάριο διεθνούς δικαίου στο Ναύπλιο

 - 
 
Συνεχίζετε στο Βουλευτικό το 8 Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης, σε συνεργασία με την Έδρα J.Monnet «Δημοκρατία και Δικαιώματα του Ανθρώπου στην ΕΕ», και την Έδρα UNESCO «Δημοκρατία, Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ειρήνη», το 8ο Σεμινάριο Διεθνούς Δικαίου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ναύπλιο.

Φέτος, 19 Υποψήφιοι Διδάκτορες και 12 τελειόφοιτοι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια (Πάντειο, Πειραιώς, ΕΚΠΑ, Αριστοτέλειο, Αιγαίο, University College London (UCL), Maastricht University, Université Panthéon-Assas Paris II, Université de Genève, Université de Strasbourg), θα παρουσιάσουν την πρόοδο του ερευνητικού τους έργου (διδακτορική διατριβή ή διπλωματική εργασία), πάνω σε μία ευρύτατη θεματολογία διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου (διεθνής ευθύνη, διεθνές ποινικό δίκαιο, δικαιώματα του ανθρώπου, διεθνές δίκαιο περιβάλλοντος, ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης).

-  
 
Θα αξιολογηθούν από επιτροπή πανεπιστημιακών που φέτος θα απαρτίζεται από τους Χατζηκωνσταντίνου Κ., Καθηγητή, Τμήμα Νομικής, ΑΠΘ, Περράκης Σ., Καθηγητή, Τμήμα ΔΕΣ, Πάντειο, Τσάλτας Γρ., Καθηγητή, Πρύτανης Παντείου, Μπρεδήμας Α., Καθηγητή, Τμήμα Νομικής ΕΚΠΑ, Γρηγορίου Π., Αναπλ. Καθηγητή, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Λιάκουρας Π., Επικ. Καθηγητή, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, και η Μαρούδα Μ.Ντ. Λέκτορα Τμήμα ΔΕΣ, Πάντειο.
 
Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, διεξήχθη σήμερα  Σάββατο 26 Μαΐου 2012, η παραδοσιακή, ειδική εκδήλωση , Εσπερίδα με θέμα «Κρίση/Κρίσεις και Δικαιώματα του Ανθρώπου: Διαστάσεις και απαντήσεις». Συμμετείχαν οι Χατζηκωνσταντίνου Κ., Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ, Κριάρη Ι, Καθηγήτρια, Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Περράκης Στ., Καθηγητής, Τμήμα ΔΕΣ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ροζάκης Χρ., Ομ. Καθηγητής, Πρόεδρος Διοικητικού Δικαστηρίου Συμβουλίου της Ευρώπης, Φλογαΐτης Σ., Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Παραράς Π., Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΔιευθυντήςLibertas, Κοππά Μ., Ευρωβουλευτής, Επικ. Καθηγήτρια, Τμήμα ΔΕΣ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μεταξάς Ι., Ομοτ. Καθηγητής, ΕΚΠΑ, Μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Μπρεδήμας Α., Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ, Κοντιάδης Ξ., Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Παν. Πελοποννήσου, Διευθυντής Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

Προσφώνησαν ο Καθηγητής Γρ. Τσάλτας, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, ο Δ. Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλιέων και ο Θ. Καζάς, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου καθώς και ο καθηγητής του Παντείου Στέλιος Περράκης.
Για πρώτη φορά φέτος, το Σεμινάριο περιλαμβάνει και μία δεύτερη ειδική εκδήλωση, ένα Βήμα Λόγου και Κριτικής με θέμα «Διασταυρούμενες Ματιές σε τρέχουσες εξελίξεις του διεθνούς δικαίου και διεθνούς δικαιοταξίας».

-  
 
Στο “atelier” αυτό, που θα συντονίσει ο Καθηγητής Σ. Περράκης, συμμετέχουν οι Μ. Σαρηγιαννίδης, Επικ.Καθηγητής (εκλ.), Τμήμα Νομικής, ΑΠΘ, η Μ. Ντ. Μαρούδα, Λέκτορας, Τμήμα ΔΕΣ, Πάντειο, ο Γ. Κυριακόπουλος, Λέκτορας, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ, και η Δ. Σίνου, Διδάσκουσα Paris 13. Το φετινό Σεμινάριο παρακολούθησαν 150 περίπου συμμετέχοντες.
 

Κάλεσμα για την παράσταση «Επίδαυρος – Ένα ντοκιμαντέρ»

 

Ο Ανέστης Αζάς, ο Πρόδρομος Τσινικόρης και η Αντριάνα Αλεξίου προσκαλούν όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην υλοποίηση μιας πολύ ενδιαφέρουσας προσπάθειας. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν:
Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουμε για την παράσταση «Επίδαυρος - Ένα Ντοκιμαντέρ», που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουλίου στο Μικρό Αρχαίο θέατρο, στην Παλιά Επίδαυρο, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα για συνάντηση σε όσους θα ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν ή να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαΐου στις 19:00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Επιδαύρου και την Πέμπτη 31 Μαΐου στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό.

Πρόθεση μας είναι να συνθέσουμε ένα θεατρικό πορτρέτο αυτού του τόπου με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής και γι’ αυτό επιθυμούμε να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που ζούνε και εργάζονται εδώ, να κουβεντιάσουμε μαζί τους και να ζητήσουμε τη βοήθεια και τη συμμετοχή τους στην παράσταση. Θα μας ενδιέφερε λοιπόν να γνωριστούμε και να ακούσουμε και τις δικές σας απόψεις, εμπειρίες και ιστορίες. Με αυτό το σκεπτικό θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τον καθένα να σκεφτεί μία ιστορία, γνώμη ή πληροφορία που θα ήθελε οπωσδήποτε να ακουστεί στην παράσταση.

via
 

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Διάλεξη της Dianne Levin με θέμα "Πως επιδρούν τα ψηφιακά μέσα στη διαμόρφωση της σεξουαλικότητας των παιδιών σήμερα"

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ



Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Κα. Βάσω Μπαρμπούση έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στις 30 Μαΐου 2012 στις 19.30 μ.μ. στο Βουλευτικό του Ναυπλίου στη διάλεξη της Κας DIANE LEVIN, καθηγήτριας Παιδαγωγικής με θέμα «Πώς επιδρούν τα ψηφιακά μέσα στη διαμόρφωση της σεξουαλικότητας των παιδιών σήμερα;»

Προλογίζει η καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη,  μεταφράζει  η φοιτήτρια Εύη Φίλη.









ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Πώς επιδρούν τα ψηφιακά μέσα στη διαμόρφωση της σεξουαλικότητας των παιδιών σήμερα;»

Τα μέσα και ο «πολιτισμός» τους διαδραματίζουν στις μέρες μας ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής των παιδιών. Εικόνες απογυμνωμένης βίας και σεξουαλικότητας καθώς και  εικόνες για τα στερεότυπα των φύλων βομβαρδίζουν τα παιδιά καθημερινά μέσα από τις «οθόνες» τους. Πώς αυτή η έκθεση των παιδιών στα μέσα επηρεάζει την ανάπτυξη, τη μάθηση, τη συμπεριφορά και το παιχνίδι τους; Πώς επηρεάζει τον κόσμο των ιδεών τους, που διαμορφώνεται εδώ και τώρα για τις ανθρώπινες σχέσεις και για τον τρόπο που επιλύουν τις συγκρούσεις τους; Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι θεατρολόγοι τι γνωρίζουν και τι μπορεί να κάνουν ώστε να συντελέσουν στην «υγιή» ανάπτυξη των παιδιών;
Η ομιλία της Κας DIANE LEVIN απευθύνεται σε γονείς, δασκάλους και φοιτητές 
         

Η Diane Levin, Ph.D., είναι καθηγήτρια Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Wheelock College της Βοστώνης. Το γνωστικό της αντικείμενο είναι το Παιχνίδι και η Έρευνα Δράσης. Επίσης διδάσκει στην Επιμόρφωση των Δασκάλων για τη διαδικασία συμφιλίωσης στα σχολεία της Β. Ιρλανδίας και στο Θερινό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της το πρόγραμμα « Μέσα, Τρέλα και Παιδιά». Έχει γράψει 8 βιβλία, μεταξύ των οποίων πολύ γνωστά: So Sexy So Soon: The New Sexualized Childhood and How Parents Can Protect Their Kids (με τον Jean Kilbourne), The War Play Dilemma, Teaching Young Children in Violent Times, and Remote Control Childhood?
Η  Diane Levin δίνει διαλέξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες του κόσμου. Ως ακτιβίστρια έχει αναπτύξει συμβουλευτική δράση για τη βία, τα μέσα και για άλλα κοινωνικά θέματα που αφορούν τα παιδιά. Επίσης έχει πρωτοστατήσει στην «Εκστρατεία για μια απελευθερωμένη από το εμπόριο παιδική ηλικία» (www.commercialfreechildhood.org) και στην κίνηση «Αντιστεκόμενοι Δάσκαλοι στη βλαβερή ψυχαγωγία των παιδιών» («Teachers Resisting Unhealthy Children’s Entertainment»: www.truceteachers.org).
  


Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πρόσκληση Εθελοντών για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας με τίτλο Διαδρομές με Πυξίδα τη βιβλιοθήκη»‏

Tο Future Library στηρίζει τις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και σας θέλουμε κοντά μας!

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διοργανώνουμε, σε συνεργασία με 66 βιβλιοθήκες από όλη τη χώρα, και με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, με τίτλο Διαδρομές με Πυξίδα τη Βιβλιοθήκη

Αυτό το καλοκαίρι, γίνετε εθελοντές στην Εκστρατεία μας και βοηθήστε μας να αλλάξουμε  την εικόνα των στοιβαγμένων βιβλίων και των άδειων ξεχασμένων κτιρίων. Ελάτε μαζί μας, στις βιβλιοθήκες της περιοχής σας, για να παίξουμε, να φτιάξουμε τις δικές μας διαδρομές, να μοιραστούμε ιστορίες, ιδέες, το όραμά μας για καινοτομία και τη χαρά της ανακάλυψης!

Εκδηλώσεις από την Πολιτιστική Αργολική Πρόταση

Την Κυριακή 27 Μάη, στο χώρο της θεατρικής στέγης του Συλλόγου Πολιτιστική Αργολική Πρόταση προγραμματίζονται δύο εκδηλώσεις :

Χορωδιακή συνάντηση των χορωδιών του Δήμου Ικαρίας και της Πολιτιστικής Πρότασης στις 19.30 με ελεύθερη είσοδο 
και 
Θεατρική Παράσταση της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου, το Παραμύθι χωρίς όνομα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στις 21.00, με τιμή εισητηρίου 7 ευρώ.


Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η «Γενιά του’30» στην αναζήτηση της ελληνικότητας, έκθεση στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ &ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΖΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Σιδηράς Μεραρχίας 23

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «Γενιά του’30» στην αναζήτηση της ελληνικότητας.
  Διάρκεια έκθεσης:  25 Μαίου –15 Οκτωβρίου 2012

Το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στο Ναύπλιο διοργανώνει αυτήν την έκθεση με στόχο να επισημάνει τις διαφοροποιήσεις της ελληνικής τέχνης τη δεκαετία 1930-1940. Αυτή την περίοδο τα προβλήματα γίνονται ανθρωποκεντρικά, αλλάζουν μορφή και οι καλλιτέχνες αναζητούν στην παράδοση, αξίες που γίνονται πρότυπα. Ανακαλύπτουν το συμβολικό κόσμο της βυζαντινής ζωγραφικής και την αφαιρετικότητα των εικόνων της, τη διακοσμητικότητα της λαϊκής τέχνης και τη γεωμετρική υφή των μορφών της καθώς και την αρμονία και ισορροπία της κλασικής τέχνης. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι καλλιτέχνες μελετούν το ελληνικό τοπίο, ανακαλύπτουν το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά, αναζητούν στη λιτότητα το απολλώνιο πνεύμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, σπουδάζουν τη βυζαντινή τέχνη και προβάλλουν τη λαϊκή τέχνη. Σε αυτήν την παράδοση ψάχνουν να διατηρήσουν την αυθεντικότητα τους, την «ελληνικότητά τους» συμπαρατάσσοντας ή διαχωρίζοντας στοιχεία από την σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη.

 Βασικό  γνώρισμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας αυτής της περιόδου αυτής είναι η κυριαρχία της νόησης πάνω στην αίσθηση, που εκδηλώνεται με ισχυρές σχηματοποιήσεις στη σύνθεση και το σχέδιο, ενώ το χρώμα απομακρύνεται από τη φύση και γίνεται πιο πνευματικό. Το ώριμο έργο του Κων/νου Παρθένη μαρτυρεί αυτές τις αλλαγές. Στις αλληγορικές και θρησκευτικές συνθέσεις του συγχωνεύονται επιδράσεις από την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και τα νεότερα ρεύματα. Ο Μικρασιάτης Φώτης Κόντογλου αναζητεί πηγές έμπνευσης αποκλειστικά στο Βυζάντιο και στην ανατολική παράδοση, απορρίπτοντας κάθε επαφή με την δυτική τέχνη. Η προσωπικότητα και οι ιδέες του θα επηρεάσουν πολλούς καλλιτέχνες της Γενιάς του ’30.  Ο Γιάννης Τσαρούχης επίσης κατανοεί το αδιέξοδο της διδασκαλίας του Κόντογλου και ανοίγει έναν γόνιμο διάλογο με πολλές παραδόσεις (ελληνιστική ζωγραφική, Βυζάντιο, Αναγέννηση, λαϊκή τέχνη ), πάντα μέσα από τον προβληματισμό της σύγχρονης τέχνης, ιδιαίτερα του Ανρί Ματίς. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα ανήκουν σ’ αυτή την ομάδα: Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Σπύρος Βασιλείου, Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και οι νεότεροι Γιάννης Μόραλης και Νίκος Νικολάου.

Για την Γενιά του ’30, παράδοση και Μοντερνισμός, λειτούργησαν, σαν αμφίδρομοι καταλύτες. Καθένας βοήθησε στη βαθύτερη κατανόηση και οικειοποίηση του άλλου.
Η έκθεση αντιπροσωπεύεται από πίνακες των:Κων/νου Παρθένη, Γ. Γουναρόπουλου, Γ. Μπουζιάνη, Θ.Τριανταφυλλίδη, Ν. Νικολάου, Γ. Τσαρούχη, Θεόφιλου,  Σ. Βασιλείου  Ν. Χατηκυριάκου–Γκίκα, Α. Αστεριάδη, Γ. Μόραλη, Α. Κοντόπουλου Γ. Στέρη. Ν. Εγγονόπουλου και γλυπτά του Μ. Τόμπρου και της  Μπ. Ραφτοπούλου.


46 έργα τέχνης. Θαυμάστε τα! στο www.magikona.gr

Ένα μικρό Χάρβαρντ στην καρδιά του Ναυπλίου

 Κι όμως, υπάρχει. Και είναι ανοιχτό για όλους. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο αποτελεί παράρτημα του ομώνυμου ιδρύματος στην Ουάσιγκτον, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και συνιστά μοναδικό κόμβο στην Ευρώπη του εν λόγω κορυφαίου πανεπιστημίου. Ο διευθυντής, κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, σε συνέντευξη για το tvxs.gr, μας μίλησε για τις δυνατότητες που το Κέντρο παρέχει σε κάθε πολίτη της χώρας, με έμφαση στους φοιτητές και τους μαθητές, τη διάδρασή του με το Χάρβαρντ και άλλα διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολιτισμικούς φορείς διεθνώς, καθώς και τον ρόλο των ανθρωπιστικών επιστημών, και ειδικότερα των ελληνικών σπουδών, στις μέρες μας. «Διότι η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως κρίση παιδείας», επισημαίνει ο ίδιος. 
Της Αλεξάνδρας Καστάνια

Η συνέχεια του άρθρου εδώ
 

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Εκδήλωση για τον μαέστρο Βασίλη Χαραμή

Δείτε στο ψηφιακό περιοδικό magikona ένα εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα στο αρχιμουσικό Βασίλη Χαραμή. Το αφιέρωμα αυτό γίνεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 1 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο Βουλευτικό προς τιμήν του Βασίλη Χαραμή.
Αναλυτικά στο http://www.magikona.gr/

via 


 
Την Παρασκευή, 1 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο Βουλευτικό θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Βασίλη  Χαραμή.

Γέννημα –θρέμμα  τ΄Αναπλιού. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία Ωδικής, Αρμονίας,  Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης Μπάντας καθώς και Δίπλωμα Φούγκας με καθηγητές τους Μιχάλη Βούρτση,  Μάριο Βάρβογλη κλπ.

Το 1935 συνέστησε τον Μουσικό Σύλλογο Ναυπλίου και ίδρυσε παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου. Το ίδιο έτος ανέλαβε την αναδιοργάνωση της Φιλαρμονικής Ναυπλίου και συγχρόνως δημιούργησε Μαντολινάτα και Ανδρική Χορωδία. Το 1939 διορίσθηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο Ναυπλίου, όπου δημιούργησε μικτή χορωδία. Με τη λήξη του πολέμου, το 1941, ίδρυσε την εκκλησιαστική χορωδία της Παναγίας.

Το 1954 δημιούργησε Μπάντα κρατουμένων στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας. Τέλος , το 1960 ίδρυσε την Μικτή Ναυπλιακή Χορωδία με την οποία συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ, εκδηλώσεις τοπικές αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
 Για την πολύπλευρη προσφορά του τιμήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας, τον  Δήμο Ναυπλίου, τον Προοδευτικό Σύλλογο «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», την  Μητρόπολη Αργολίδας , το ΚΕΜ  Ναυπλίου  κλπ.

Πρόγραμμα "Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων μαθητών" στο 3ο δημοτικό Ναυπλίου

  -  
 
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου κατά τη σχολική περίοδο 2011- 2012 εφαρμόζει τη Δράση 7 «Σύνδεση σχολείου και κοινότητας» της Πράξης «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων μαθητών/τριών».

Στο σχολείο θα πραγματοποιηθούν μαθήματα ελληνικών διάρκειας 40 ωρών με αλλοδαπούς και παλιννοστούντες γονείς, που τα παιδιά τους φοιτούν στο σχολείο ή και σε γειτονικά σχολεία. Στόχος είναι να βελτιωθεί η γνώση της ελληνικής γλώσσας, ώστε να μην αποτελεί η άγνοια της εμπόδιο στην πρόσβαση τους στο σχολείο.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η συχνή επικοινωνία με τα μέλη της σχολικής κοινότητας και θα αναπτυχθεί έντονο ενδιαφέρον για τη φοίτηση και την επίδοση των παιδιών, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταδιακή βελτίωση της. Ειδικότερα θα διδαχθούν η ερμηνεία λημμάτων που σχετίζονται με τη σχολική ζωή στο δημοτικό, η κατανόηση αυθεντικών κειμένων σχολικών δραστηριοτήτων, το αλφαβητικό σύστημα της ελληνικής γλώσσας, η δομή του σύγχρονου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και η ωφελιμότητα υλοποίησης μαθημάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για μετανάστες γονείς.

Επομένως οι μετανάστες γονείς θα έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν στοιχεία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού που αναμένεται ότι θα βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα της καθημερινής τους επικοινωνίας με τη σχολική μονάδα στην οποία φοιτούν τα παιδιά τους. (πληροφορίες: κ. Χρύσα Σαββάκη, διευθύντρια 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, Τηλ: 2752028193) 
 

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Επανάληψη του έργου «Παραμύθι χωρίς όνομα»

Από το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 επαναλαμβάνονται οι θεατρικές παραστάσεις του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Παραμύθι χωρίς όνομα» από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου.

Οι παραστάσεις θα είναι περιορισμένες και ανταποκρίνονται στο αίτημα αρκετών φίλων, που δεν κατόρθωσαν να παρακολουθήσουν την θαυμάσια προσπάθεια των μελών της θεατρικής ομάδας που με εξαιρετική επιτυχία ερμηνεύουν το υπέροχο και επίκαιρο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή λοιπόν, στις 9 το βράδυ οι τελευταίες παραστάσεις του έργου στη θεατρική στέγη του Συλλόγου ( Ατρέως 36 Α, Γεφύρια, Άργος).

Κρατήσεις θέσεων: 27510 – 20419
6944553080

via

Διάλεξη - συζήτηση από τον Τάκη Τζαμαργιά και τη Μαρώ Τριανταφύλλου


Ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς και η κριτικός/αρθρογράφος Μαρώ Τριανταφύλλου θα συνομιλήσουν με τους φοιτητές του τμήματος, στα πλαίσια των μαθημάτων «Θεατρική      Κριτική» της κας Βαρβάρας Γεωργοπούλου & Σκηνοθετικά ρεύματα: Θεωρία και Εφαρμογές της κας Άννας Μαυρολέων, με θέμα «Ο διάλογος σκηνοθεσίας και κριτικής»». Καλούνται όλοι οι φοιτητές του τμήματος να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση.    

 Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 και ώρα 3μ.μ.-6μ.μ. στην αιθ. Λήδα Τασοπούλου  




Σεμιναριακό εργαστήριο και εκδήλωση με ομιλητή τον Αντρέα Μανωλικάκη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
ΣΕΜΙΝΑΡΙAKO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗ,  
ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ      ACTORS STUDIO DRAMA SCHOOL (MFA) ΤΟΥ PACE UNIVERSITY ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ, 

ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2012

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει την τιμή να φιλοξενήσει τον Πρόεδρο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Μaster of Fine Arts) του Pace Unιversity της Νέα Υόρκης, διά βίου μέλος του Actors Studio, καθηγητή σκηνοθεσίας και υποκριτικής Ανδρέα Μανωλικάκη, σε μια διπλή εκδήλωση, μία για τους ειδικούς του θεάτρου και μία ανοιχτή στο ευρύ κοινό, που θα λάβει χώρα στο Ναύπλιο την Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα συζητήσει με τους νέους επαγγελματίες και ερευνητές του θεάτρου και με όλους τους ενδιαφερόμενους για την τριαντάχρονη εμπειρία του ως καθηγητή, διά βίου μέλους και συνοδοιπόρου σπουδαίων δασκάλων, ηθοποιών και σκηνοθετών στο περίφημο Actors Studio.

 Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: α) Σεμινάριο-Διάλεξη για φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και επαγγελματίες του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών με τίτλο Ρίζες και εξέλιξη του Συστήματος Στανισλάβσκι. (Αίθουσα Λ.Τασοπούλου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 12.00-16.30. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Εγγραφές: zoniou@uop.gr. Προθεσμία εγγραφών: Πέμπτη 24 Μαΐου). Στο σεμινάριο θα γίνει μια διαχρονική εξέταση της υποκριτικής παράδοσης του Συστήματος Στανισλάβσκι και της Μεθόδου του Actors Studio, με πολυποίκιλες πολιτισμικές αναφορές, όπου θα αναδειχτούν διάφορα ζητήματα σχετικά με την εκπαίδευση ηθοποιών και σκηνοθετών, τη σκηνοθεσία, την υποκριτική, τη θεατρική μετάφραση, καθώς και ζητήματα ανάλυσης κειμένου με παραδείγματα από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή.  
 β) Διάλεξη για το ευρύ κοινό με τίτλο Το Actors Studio, η ιστορία του και η σημασία του σήμερα. Το Actors Studio Drama School (MFA). Το επάγγελμα του ηθοποιού στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ  (Βουλευτικό, 19.00-21.00). Τη διάλεξη θα χαιρετήσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής κος Θεόδωρος Παπαθεοδώρου,  θα προλογίσει η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, αν. καθηγήτρια κα Βάσω Μπαρμπούση και θα συντονίζει η διδάσκουσα (μέλος ΕΕΔΙΠ) κα Χριστίνα Ζώνιου. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. 

  Επικοινωνία: 
Γραμματεία Τμήματος Θεατρικών Σπουδών: 27520/96129  
Διδάσκουσα ΤΘΣ κα Χριστίνα Ζώνιου: zoniou@uop.gr, 27520/96126 (καθημερινά 10.00-12.00) και 6972887744 (καθημερινά 17.00-20.00). 
 ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗΣ 



Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα 

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης είναι Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Pace University της Νέας Υόρκης, όπου  διδάσκει σκηνοθεσία και υποκριτική. Είναι διά βίου μέλος του Actors Studio καθώς και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. 
Επίσης έχει διδάξει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας και ανάλυσης κειμένου σε Νέα Υόρκη, Αθήνα, Βερολίνο και Παρίσι.  
 Έχει δώσει διαλέξεις με θέματα:  Στανισλάφκι και Βαχτάνγκοφ, Το Actors Studio, η «Μέθοδος» Υποκριτικής και η Ελληνική Τραγωδία, και η «Μέθοδος» Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μαθήματα και διαλέξεις του κυρίου Μανωλικάκη στη Νέα Υόρκη έχουν παρακολουθήσει γνωστοί ηθοποιοί του Broadway και του κινηματογράφου.   
Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βιβλίο Βαχντάνγκοφ, Μαθήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής του Νικολάι Γκόρτσακοφ, το οποίο εκδόθηκε στην Αθήνα, το 1997. 
 Ως  σκηνοθέτης αλλά και ηθοποιός εργάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την  Ευρώπη. Ανάμεσα στους σημαντικούς σταθμούς της πορείας του  περιλαμβάνονται: Σκηνοθεσία: Porte Close της Ν. Darmon, στο Εθνικό Θέατρο του Ανατολικού Παρισιού (ΤΕP) και Ηλέκτρα του Σοφοκλή, στο Actors Studio. Υποκριτική: έπαιξε στην παράσταση Breaking the Code, του Hugh Whitemore στο Broadway, με πρωταγωνιστή τον Sir Derek Jacobi και στην ταινία μεγάλου μήκους Ice House μαζί με τη Melissa Gilbert.  
 Έχει  σκηνοθετήσει και έχει παίξει σε πολυάριθμα έργα του ελληνικού  ρεπερτορίου στη Νέα Ελληνική Σκηνή της Νέας Υόρκης, την οποία ίδρυσε το  1983.  
 Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και κάτοχος του διπλώματος MAITRISE DE THEATRE από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού VIII-Vincennes. Έχει επίσης κάνει σπουδές στη Διεθνή Σχολή Μιμικής του Marcel Marceau στο Παρίσι. 
  
Το Actors Studio 

Το Actors Studio ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη από τους Elia Kazan, Cheryl Crawford και Robert Lewis το 1947. Οι ρίζες της περίφημης Μεθόδου του Actors Studio τοποθετούνται στην αμερικάνικη υποκριτική παράδοση που δημιουργήθηκε ήδη από τη δεκαετία του ’20 από μαθητές των Ρώσων δασκάλων του θεάτρου Κονσταντίν Στανισλάβσκι και Ευγένιου Βαχτάνγκοφ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το Actors Studio προσφέρει στα μέλη του (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρικούς συγγραφείς) διαρκή εκπαίδευση και έναν χώρο μέσα στον οποίο μπορούν να συνεχίσουν την έρευνά τους γύρω από την τέχνη του θεάτρου.  
Πολλοί μεγάλοι ηθοποιοί του αμερικάνικου θεάτρου και κινηματογράφου υπήρξαν και είναι μέλη του Actors Studio (όπως οι Robert De Niro, Paul Νewman, James Dean, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Jack Nicholson, Arthur Penn, Mike Nichols, Jane Fonda, Sally Field, Ann Bancroft, Philip Seymour Hoffman, Alec Baldwin). Οι σημερινοί πρόεδροί του είναι οι Ellen Burstyn, Harvey Keitel και Al Pacino.  
Από το 1994 ιδρύθηκε το τρίχρονο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Actors Studio MFA (Master of Fine Arts) Program in acting, directing and playwriting», που συγκαταλέγεται στις 25 καλύτερες δραματικές σχολές του κόσμου (Hollywood Report), του οποίου πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Μανωλικάκης (περισσότερες πληροφορίες στα www.theactorsstudio.org, και www.pace.edu/asds). 


Σχόλια για τον Ανδρέα Μανωλικάκη

Άρθουρ Πεν (Σκηνοθέτης, πρώην Πρόεδρος του Άκτορς Στούντιο): «Θεωρώ τον  Ανδρέα Μανωλικάκη ένα από τα πιο οξυδερκή και προικισμένα μέλη του Άκτορς Στούντιο.»

Έλλεν Μπέρστυν (Πρόεδρος του Άκτορς Στούντιο, ηθοποιός βραβευμένη με Όσκαρ και Τόνι): «Ο Ανδρέας Μανωλικάκης κατανοεί την δουλειά του Στανισλάβσκι και του Βαχτάνγκοφ καλύτερα από κάθε δάσκαλο ή αναλυτή από την εποχή που ο Λη Στράσμπεργκ δίδασκε στο Άκτορς Στούντιο».