Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Το Θέατρο στο Φουγάρο: Ποδηλασία στους δρόμους της Λιλιπούπολης από τη θεατρική ομάδα Φωτεινοί Ποδηλάτες


ΝΑΥΠΛΙΟ

ΦΟΥΓΑΡΟ

Ποδηλασία στους δρόμους της Λιλιπούπολης


Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει την πρωτότυπη παιδική παράσταση Ποδηλασία στους δρόμους της Λιλιπούπολης από την ομάδα Φωτεινοί Ποδηλάτες. Την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στις 7μμ υποδεχόμαστε μια «ενεργειακά αυτόνομη» παράσταση φωτισμένη από μία ποδηλατο-γεννήτρια που κινείται από έναν ποδηλάτη και παράγει το φως για την παράσταση σε πραγματικό χρόνο!

Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αφύπνισης κι ευαισθητοποίησης, εισάγονται βασικές έννοιες γύρω από την φυσική καλλιέργεια, την υγιεινή διατροφή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, τραγούδια της Λιλιπούπολης του Μάνου Χατζηδάκι ερμηνεύονται επί σκηνής από την ομάδα. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στα διαδραστικά παιχνίδια που προτείνονται από τους ερμηνευτές. Έπειτα, ακολουθεί παρουσίαση της ποδηλατο-γεννήτριας και στοιχειώδης ενημέρωση για τα ζητήματα της ενέργειας.

Οι περισσότεροι χαρακτήρες του έργου είναι κάτοικοι μίας ιδιαίτερης κοινωνίας, η οποία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την διατροφική της αυτάρκεια, την ενεργειακή της αυτονομία και την αυτοδιαχείριση της ζωής των μελών της. Ζουν σε σπίτια δομημένα από φυσικά υλικά και μιλούν την γλώσσα της Μη Βίαιης Επικοινωνίας. Η γλώσσα αυτή, έχει ως σύμβολο την καμηλοπάρδαλη - το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη καρδιά και είναι το αγαπημένο ζώο της κοινότητας. Έχοντας επικεντρωθεί στην κάλυψη των αναγκών τους, δηλαδή: προστασία, τροφή, νερό, στέγη, επικοινωνία, αγάπη, δημιουργία, ευχαρίστηση, αυτονομία κ.α., και έχοντας αναπτύξει την ικανότητα της ενσυναίσθησης προς τους εαυτούς τους, αλλά και προς τους άλλους, συνυπάρχουν ειρηνικά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Δραματουργία-Κατασκευή Ποδ/τριας & φωτιστικού συστήματος: Σπύρος Τσίκνας
Σκηνικά Κουστούμια: Μαρία Καραθάνου
Επιμέλεια Κίνησης: Περικλής Φωκιανός
Μουσική Επιμέλεια: Μάιρα Μηλολιδάκη
Ακορντεόν: Γιώργος Μιμιλίδης
Παίζουν – Τραγουδούν: Άρτεμις Ιωάννου, Σπύρος Τσίκνας, Περικλής Φωκιανός, Άννα Γριβάκου, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Φώτης Πετράτος

Ώρα έναρξης παράστασης: 6.30 μμ

Γενική Είσοδος: 5€
(για 5μελείς οικογένειες: 1 άτομο δωρεάν)
με την υποστήριξη της ΑΜΚΕ «Ελπιδοχώρι»

ΣΥΝΟΨΗ

Σε μία καταπράσινη κοιλάδα, όπου ανθίζει ένα πανέμορφο λουλουδάκι, πολύτιμο για την κοινωνία των φίλων μας, εμφανίζεται ο Υποψήφιος Δήμαρχος που επιθυμεί να παρουσιάσει τα αναπτυξιακά του σχέδια, αδιαφορώντας πλήρως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όμως, ο Σπόρος, η Saiga το Αηδόνι, ο Μάγιστρος, και το Χέλιξ, οι πολύχρωμοι ήρωές μας, με πολύ χιούμορ, τραγούδι, χορό, και τα αυτιά της καμηλοπάρδαλης, που όταν τα φοράνε αφουγκράζονται τα αισθήματα και τις ανάγκες του, μαλακώνουν σιγά-σιγά τις αντιστάσεις του και καταφέρνουν να τον πάρουν μαζί τους για μια βόλτα με το Ηλιακό τους Λεωφορείο (Ποδήλατο-Γεννήτρια). Περνάνε από το μουσείο του δάσους, τον χορό του άλογου και του δέντρου, την φθινοπωρινή σπορά, την Ροζαλία…. Μετά από την ποδηλασία τους στους δρόμους της Λιλιπούπολης, τα αναπτυξιακά σχέδια του για το περιβάλλον έχουν αλλάξει. Το λουλουδάκι, θα συνεχίζει να ανθίζει.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η Ποδηλασία στους δρόμους της Λιλιπούπολης, είναι μια παράσταση που εντάσσεται στον τομέα της «Βιώσιμης τέχνης»: ένας τόπος όπου βιωσιμότητα και τέχνη συνομιλούν μεταξύ τους γεφυρώνοντας την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Όπως η λέξη Permaculutre (Permanent culture) –Μόνιμη Καλλιέργεια σημαίνει ταυτόχρονα και μόνιμος πολιτισμός. Μέσα από την παράσταση επικοινωνούμε σημαντικά, για τις μέρες μας, περιβαλλοντικά ζητήματα όπως, υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η ερημοποίηση, η διαχείριση υδάτινων πόρων και άλλα. Στόχος της παράστασης είναι να σπείρει στις καρδιές των παιδιών το θάρρος και την γνώση για να πρασινίσει η έρημος που εξαπλώνεται στη Γη μας, εξ ου και το όνομα της ποδήλατο γεννήτριας μας Pacha mama- μητέρα γη. Η παράσταση προάγει την Μη Βίαιη Επικοινωνία (NVC) ως γλώσσα επικοινωνίας μοιράζοντας απλόχερα ενσυναίσθηση, αγάπη, δημιουργία, αυτονομία. Ο Μασανόμπου Φουκούοκα γράφει: «Όταν το ανθρώπινο πνεύμα και η ανθρώπινη υπόσταση αναμειγνύονται με την φυσική τάξη, και η μοναδική ενασχόληση του ανθρώπου είναι να υπηρετήσει την φύση, αυτός ζει ελεύθερα σαν ένα ολοκληρωμένο τμήμα του φυσικού κόσμου». Αυτή είναι η ελευθερία που βιώνει η κοινωνία της Λιλιπούπολης, που έχει πλήρη συνείδηση και ευθύνη των πράξεων της και των αισθημάτων της, γνωρίζοντας πως το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στον άλλον είναι η παρουσία του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΚΝΑΣ: Ο Σπύρος Τσίκνας είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος ηλεκτρονικός μηχανικός και ηθοποιός- απόφοιτος της δραματικής σχολής Εμπρός Θέατρο Εργαστήριο. Εργάζεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Έχει συνεργαστεί-μεταξύ άλλων- με τους καλλιτέχνες: Γ. Τσορτέκη, Δ. Καρατζά, Θ. Παπακωσταντίνου, Ν. Κορνήλιο , και την Very Special Art- παιδιά με ειδικές ανάγκες. Είναι μέλος της ομάδας Σπιθάρι - Walking Life, ένα εγχείρημα στα προάστια της Αθήνας για την διατροφική, στεγαστική, ενεργειακή αυτάρκεια, καθώς και την αυτοδιαχείριση της ζωής. Το πεδίο δράσης του αυτή την περίοδο, είναι η βιώσιμη τέχνη ως σύμπραξη τέχνης και ακτιβισμού για την αφύπνιση, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ανθρώπων στα ζητήματα της οικολογίας.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΦΩΚΙΑΝΟΣ: Ο Περικλής γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 37 χρόνια. Εκπαιδεύτηκε σαν ηθοποιός και χορευτής στο Άμστερνταμ και την Αθήνα και σαν δάσκαλος γιόγκα στην πόλη της Νέας Υόρκης και την Ινδία. Έζησε αρκετά χρόνια στο Βερολίνο όπου δούλεψε σαν περφόρμερ και καθοδηγητής γιόγκα. Δούλεψε με καλλιτέχνες όπως Wim Vandekeybus, Romeo Castelucci, Krzysztof Warlikowski, Leander Hausmann, Tomi Paasonen και Felix Ruckert. Στο Βερολίνο δουλεύει ακόμα με την πειραματική, διαδραστική ομάδα Bastard Fools, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και κέρδισε το 2009 το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό θεάτρου του Βερολίνου 100°. Έχει ζήσει από παιδί κοντά στο τραγούδι και τη μουσική, μελετώντας διάφορα παραδοσιακά μουσικά όργανα.

ΑΝΝΑ ΓΡΙΒΑΚΟΥ: Η Άννα Γριβάκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «ΕΜΠΡΟΣ - Θέατρο Εργαστήριο» και της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σωματικού θεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως ηθοποιός συμμετείχε σε παραστάσεις στο φεστιβάλ Δημητρίων, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, την Κρατική Πινακοθήκη της Στουτγάρδης, το θέατρο του Νέου Κόσμου, το θέατρο Χώρα : «Κασσάνδρα», «Οι Καρέκλες», «Περσόνα», «Οδύσσειες – Θεσσαλονίκη ΙΙ», « Το πνεύμα», « Η οργή της Περσεφόνης κ.α. Με την ομάδα «Τεχνουργείο» έχει δώσει σειρά παιδικών παραστάσεων σε σχολεία της Μακεδονίας με τα έργα «Μια ουρά κι έναν Καιρό» και «Το μαγικό Καζάνι».

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ: Σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική και σκηνογραφία στην Α.Σ.Κ.Τ., στο Πολυτεχνείο Κρήτης - Σχολή Καλών Τεχνών και Σύγχρονης Τεχνολογίας και σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει υπάρξει μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Ψηφιακές Μορφές Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ. και υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στον τομέα της γλυπτικής. Έχει συμμετάσχει στις πολιτιστικές Ολυμπιάδες του 2004 στην Αθήνα, και του 2008 στο Πεκίνο. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος/ ενδυματολόγος και art director σε περισσότερες από 80 παραγωγές στο σινεμά και το θέατρο. Έργα της φιλοξενούνται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. και ιδρυτικό μέλος της δημιουργικής ομάδας Elephant Walk.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΜΙΛΙΔΗΣ: Πτυχιούχος ακορντεονίστας και κάτοχος διπλώματος ειδικής αρμονίας έχει συνεργαστεί με ποικίλα μουσικά σχήματα και πειραματίζεται σε διάφορα ρεπερτόρια όπως κλασικό, παραδοσιακό, balcan, latin, tango κλπ.

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μεγάλωσε στη Λιβαδειά Βοιωτίας και είναι απόφοιτη της ανώτερης δραματικής σχολής «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη ενώ ασχολείται παράλληλα και με το τραγούδι. Έχει πάρει μέρος στις παιδικές παραστάσεις: «Σαν τα ψηλά βουνά» σε σκηνοθεσία Έλενας Γεροδήμου, «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη στου οποίου υπήρξε και μέλος της θεατρικής του ομάδας και στην παράσταση «Το Βατράχι» με την ομάδα πολύχρωμες νότες. Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά.

ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Sao Paulo της Βραζιλίας, όπου έζησε σαν παιδί κοντά στην μουσική και τον χορό. Αποφοίτησε από την δραματική σχολή Εμπρός Θέατρο Εργαστήριο. ‘Εχει διδαχθεί τον ”Θεατρικό Clown” από τον Francisco Brito, την Commedia del Arte από Camilo Bentancor . Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το Butoh κοντά στον Masaki Iwana. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στο θέατρο Επι Κολωνω, στο Φεστιβάλ Αθηνών, και στα πλαίσια κοινωνικού Ακτιβισμού στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Έχει παίξει στην μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Κορνήλικου με τίτλο Μητριαρχία, και στην βραβευμένη ( Go Green Festival) ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Sea Happens”.

ΜΑΪΡΑ ΜΗΛΟΛΙΔΑΚΗ: Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, με σπουδές στο Μιλάνο και στo Στούντιο Όπερας της Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Όπερα Δωματίου Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Ακαδημία της Αγ. Καικιλίας, τον Φλωρεντινό Μουσικό Μάιο, το Teatro dal Verme στο Μιλάνο, το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας, σε ρόλους όπως Lucia (Lucia di Lammermoor), Magda (La Rondine), Βασίλισσα της Νύχτας (Ο Μαγικός Αυλός), Violetta, (La Traviata), Γυναίκα στην Ανθρώπινη Φωνή του Poulenc, Serpina (La Serva Padrona), Rosina (Ο Κουρέας της Σεβίλλης), κ.ά. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Tito Schipa, την Ορχήστρα I Pomeriggi Musicali, το ΕΣΣΜ, το Melos Brass, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το μπαρόκ σύνολο Sinfonia, την Athens Academica Orchestra, σε φεστιβάλ και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους και στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Ιδιαίτερη θέση στο ρεπερτόριό της έχει η σύγχρονη μουσική παραγωγή, καθώς και τα έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών πολλά από τα οποία έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση. Μαζί με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη διοργανώνει το φεστιβάλ κλασικής μουσικής Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί στη σκηνή Beton7 στον Κεραμεικό. Είναι μέλος της ομάδας μουσικού θεάτρου «ΡΑΦΗ». Διδάσκει κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Μάντζαρος ενώ συχνά αναλαμβάνει τη μουσική προετοιμασία των ηθοποιών σε παραγωγές του μουσικού θεάτρου. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στη γαλλική γλώσσα.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου