Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Νέο άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων ανακαλύφθηκε στην Επίδαυρο


Ένα άγαλμα αντίγραφο έργου του 4ου π.Χ. αιώνα, εμπνευσμένο από την παράδοση του μεγάλου Αργείου γλύπτη Πολυκλείτου ανακαλύφθηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου κατά τις εργασίες ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου.

Πρόκειται για κορμό μαρμάρινου αγάλματος σε πολύ καλή κατάσταση, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το φυσικό, που παρίστανε όρθιο γυμνό άνδρα με ριγμένο πάνω από τον αριστερό ώμο και τυλιγμένο γύρω από τον βραχίονα ιμάτιο.

Το άγαλμα της Επιδαύρου εκτιμάται ότι φιλοτεχνήθηκε στους αυτοκρατορικούς ρωμαϊκούς χρόνους, ίσως τον 2ο μ.Χ. αιώνα, την εποχή που η επίσκεψη του Αυτοκράτορα Αδριανού στην Επίδαυρο δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες στην πόλη. Το εύρημα δεν επιτρέπει προς το παρόν να γνωρίζουμε αν το άγαλμα παρίστανε τον θεό Ερμή, ή όπως συμβαίνει με πολλά άλλα αντίγραφα του ίδιου τύπου, με την προσαρμογή της κεφαλής και του προσώπου αποτελούσε το πορτραίτο ενός σημαντικού αξιωματούχου της εποχής.

Το άγαλμα μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Ασκληπιείου Επιδαύρου για καθαρισμό και συντήρηση, ενώ σχετικό δελτίο τύπου εκδόθηκε από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου