Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση για το μεγάλο Έλληνα χορευτή-χορογράφο στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε συνεργασία με το ΠΛΙ

21 Νοεμβρίου 2011 – Μάιος 2012 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα παρουσιάζουν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την έκθεση «Γιάννης Μέτσης – Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών». Πρόκειται για μία αναδρομική έκθεση-φόρο τιμής στο έργο του σημαντικού Έλληνα χορευτή, χορογράφου και δασκάλου Γιάννη Μέτση (1931-2010), ο οποίος στις 5 Αυγούστου 2010 έφυγε απρόσμενα από τη ζωή.
 Στην έκθεση παρουσιάζεται άγνωστο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Μέτση, το οποίο είχε δωρίσει ο ίδιος στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, καθώς και υλικό από τις προσωπικές συλλογές φίλων και συνεργατών του, το οποίο προέρχεται από τις παραστάσεις της ιστορικής ομάδας «Χορευτική Ομάδα Γιάννη Μέτση», μετέπειτα «Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών». Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται αντικείμενα όπως κοστούμια, αξεσουάρ, μακέτες κοστουμιών, προγράμματα παραστάσεων, φωτογραφικό υλικό, σημειώσεις και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Τα κοστούμια που περιλαμβάνονται στην έκθεση έχουν την υπογραφή της σκηνογράφου-ενδυματολόγου Λίζας Ζαΐμη, που υπήρξε συνεργάτης του Γιάννη Μέτση καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής δράσης της ομάδας του.

Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη του έργου του Γιάννη Μέτση, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή του:

1. Στην παρουσίαση του κλασικού ρεπερτορίου μπαλέτου, καθώς ανέβασε έργα ή αποσπάσματά τους πρώτη φορά στην Ελλάδα, βασιζόμενος στις κλασικές χορογραφίες (π.χ. Πακίτα, Κακοφυλαγμένη κόρη, Κοππέλια κ.ά.)

2. Στη δημιουργία των πρώτων έργων νεοκλασικού μπαλέτου στην ιστορία του ελληνικού έντεχνου χορού σε μουσικές ξένων συνθετών του 20ού αιώνα, αλλά και σύγχρονων Ελλήνων συνθετών (Επεισόδιο, Επεισόδιο Αρ. 2, Ο Ξένος, Χοροί, Nomine Jesu, Αντιγόνη, Η Εκλογή – Κασσιανή και Θεόφιλος και πολλά άλλα)

3. Στην ανάδειξη της μουσικής Ελλήνων συνθετών (Σισιλιάνος, Σκαλκώτας, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Πλέσσας, Παπαθανασίου) μέσα από τις χορογραφίες που εμπνεύστηκε ο Μέτσης, αλλά και μέσα από έργα που δημιουργήθηκαν από αναθέσεις του Πειραματικού Μπαλλέτου Αθηνών σε Έλληνες συνθέτες (Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Θόδωρος Αντωνίου).

Όλα τα παραπάνω αντιπροσωπεύονται στην έκθεση μέσω του εικαστικού και πληροφοριακού υλικού από διαφορετικά έργα που ανέβηκαν την περίοδο 1965-1985.


Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι το Μάιο του 2012, συνοδεύεται από μία νέα έκδοση, η οποία περιλαμβάνει σπάνιο γραπτό και οπτικό υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας, καθώς και πρωτότυπα κείμενα συνεργατών του Γιάννη Μέτση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έχει η σκηνογράφος Δρ. Σοφία Παντουβάκη.


Η έκθεση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία. Μέσα από την ξενάγηση στην έκθεση τα παιδιά ανακαλύπτουν την προσφορά του χορογράφου Γιάννη Μέτση όπως αυτή εκφράστηκε μέσω της χορευτικής ομάδας «Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών», αλλά και της σχολής του που γαλούχησε τη σύγχρονη γενιά χορευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου