Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Μάριμπορ και Γκιμαράες οι πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2012

Σε Σλοβενία και Πορτογαλία στρέφονται φέτος οι προβολείς, σε μία δύσκολη χρονιά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πολιτισμού, όσο και συνολικά για την οικονομία των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Το Μάριμπορ, στο βόρειο άκρο της Σλοβενίας (και κάποτε της Γιουγκοσλαβίας), και το Γκιμαράες, στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας, παρουσιάζουν μία πλούσια σειρά από εκδηλώσεις με σκοπό να προσελκύσουν τους τουρίστες από όλη την ΕΕ και όχι μόνο.

Εκτός από τη σλοβενική πόλη, τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης φέρει φέτος η Γκιμαράες της Πορτογαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση στις 21 Ιανουαρίου.

Οι πόλεις Μάριμπορ, Μούρσκα Σομπότα, Σλοβένι Γκράντετς, Βέλενιε, Νόβο Μέστο και Πτούι θα πραγματοποιήσουν από κοινού ένα πρόγραμμα, χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες, που περιλαμβάνει 412 σχέδια.

Το Μάριμπορ είναι η πρώτη πόλη της Σλοβενίας που ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από το 1985, όταν δόθηκε ο τίτλος της πρώτης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού στην Αθήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου