Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται στο Λυγουριό Αργολίδας επί της Λεωφόρου Ασκληπιείου, που συνδέει το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με το Ναύπλιο και τις Μυκήνες. Απέχει από το Αρχαίο Θέατρο 5 χλμ. 

Διοικείται από επταμελές Δ.Σ., το οποίο αποτελείται από επιστήμονες Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας, Μεταλλειολογίας, και Φυσικής.

Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά από 9 πμ έως 6 μμ και παρέχει πλήρη ξενάγηση στους επισκέπτες του, που μπορούν να δουν περίπου 6.000 εκθέματα από τα 22.000 που έχει στην κατοχή του, κυρίως με ορυκτά και απολιθώματα.

Η συλλογή του θεωρείται μοναδική για ολόκληρη την Ελλάδα και μία από τις πιο πλούσιες της Ευρώπης. Μερικά από τα εκθέματά του είναι μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ιστορία του Μουσείου
Λειτούργησε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1995 με την επωνυμία «Μουσείο Φυσικής ιστορίας Ασκληπιείου Επιδαύρου».
Μετονομάστηκε το 2006 σε «ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩΤΣΙΟΜΥΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».
Το 2006 μετεγκαταστάθηκε σε νέο κτήριο 250 τ.μ., που του παραχωρήθηκε από το Δήμο Ασκληπιείου, και προβάλλει περισσότερα εκθέματα και επιπλέον συλλογές.
Είναι φορέας μη κερδοσκοπικός,(αρ. απ.1401 ΥΠΠΟ/ΓΝΟΣ 53605/22.10/2001 Κ.Υ.Α.).
Λειτουργεί με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Ι.Γ.Μ.Ε. και άλλων επιστημονικών φορέων.
Στόχος των ιδρυτών του είναι η περαιτέρω ανάπτυξη κι εμπλουτισμός του και η διαρκής λειτουργία του ως ενεργός φορέας έρευνας, επιμόρφωσης,  εκπαίδευσης και πολιτισμού.

 Τα εκθέματα και η λειτουργία του Μουσείου.
Ο επισκέπτης στο χώρο του Μουσείου έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει, να ενημερωθεί και να γνωρίσει τα εκθέματα και την ιστορία του καθενός ξεχωριστά.
Θα συναντήσει απολιθωμένους οργανισμούς από 530.000.000 χρόνια έως 3.000.000 χρόνια πριν,από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως:
Απολιθώματα κορμών δένδρων, ιππουριτών, κοραλλιών, τριλοβιτών, ψαριών, αχινών, στρειδιών κ.λ.π.
Ιδιαίτερα ολοκληρωμένες συλλογές αμμωνιτών της περιοχής
Ασκληπιείου, χώρος διεθνώς αναγνωρισμένος ως «μοναδικό παλαιοντολογικό μνημείο πανίδας αμμωνιτών».
Τεράστια ποικιλία ορυκτών κρυστάλλων, όπως: αζουρίτες, μαλαχίτες, βαναδινίτες, χαλαζίες από όλο τον κόσμο καθώς και ορυκτά της περιοχής του Λαυρίου, μια περιοχή διεθνώς γνωστή ως γεωλογικό φαινόμενο.
Συλλογές εντόμων, αρτιγόνων, οστράκων, πέτρινων εργαλείων και εργαλείων εξόρυξης, όπως και πετρολογικού υλικού.

Εκπαιδευτικό υλικό.
Γεωλογικούς & παλαιοντολογικούς χάρτες και πίνακες σε συνδυασμό με κείμενα κι αναπαραστάσεις που σκιαγραφούν, ενημερώνουν και περιγράφουν παραστατικά,
θέματα όπως η δημιουργία της Γης, η εμφάνιση και εξέλιξη της ζωής στο πλανήτη μας, από δισεκατομμύρια χρόνια πριν μέχρι σήμερα, ενώ μια σειρά πόστερς απεικονίζουν αναλυτικά είδη ζωής της εποχής μας αλλά και παλιότερα
 Όλος αυτός ο πλούτος των απολιθωμάτων και των ορυκτών έχει κατανεμηθεί στο χώρο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να διαμορφώσει μια κατά το δυνατόν πλήρη αντίληψη του θαύματος της φυσικής εξέλιξης.
Η ταυτοποίηση και η χρονολόγηση των εκθεμάτων έγινε από ειδικούς επιστήμονες όπως: ο Καθηγητής της Γεωλογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Σιδέρης, ο Καθηγητής της Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Κατερινόπουλος και ο παλαιοντολόγος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, στέλεχος του Ι.Γ.Μ.Ε και ειδικός στην πανίδα Αμμωνιτών, κ. Βασίλειος Τσελεπίδης.
Το Υπουργείο Παιδείας στο διάστημα της μέχρι σήμερα λειτουργίας του Μουσείου, έχει προτείνει μέσω εγκυκλίων προς τα σχολεία της χώρας την επίσκεψη σε αυτό, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα, την πληρότητα, την εγκυρότητα και την εκπαιδευτική του αξία.       
Με βάση  τους σκοπούς και τους στόχους του όπως έχουν δρομολογηθεί από την αρχή, το Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας, συνεχίζει δυναμικά μια πορεία προόδου, που το καθιστά όχι μόνο  έναν απλό εκθεσιακό χώρο, αλλά ένα ενεργό φορέα επιμόρφωσης και προσφοράς, ικανό να υλοποιεί  εκπαιδευτικά, και οικολογικά προγράμματα και  να επενδύει στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν σε τηλεφωνική επαφή με τους υπευθύνους του Μουσείου, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της επίσκεψης προς αποφυγήν καθυστέρησης ή ταλαιπωρίας.     
  
τηλ. Επικοινωνίας: 27530 22588 begin_of_the_skype_highlighting              27530 22588      end_of_the_skype_highlighting & 27530 22587 begin_of_the_skype_highlighting              27530 22587      
end_of_the_skype_highlighting

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
    Από 1η Οκτωβρίου – 30η Απριλίου                      
Καθημερινές 9 π.μ. –5 μ.μ.
Κυριακή 10 π.μ – 4 μ.μ.
Δευτέρα Κλειστό
Από 1η Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου
Καθημερινές 9 π.μ. – 7.30 μ.μ.
Κυριακή 10 π.μ. – 4 μ.μ.
Δευτέρα Κλειστό

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Τηλ: 27530 22588 begin_of_the_skype_highlighting              27530 22588      end_of_the_skype_highlighting & 27530 22587 begin_of_the_skype_highlighting              27530 22587      end_of_the_skype_highlighting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου