Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου 28 – 31 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΕΒΙ

Από την Πέμπτη 28 έως τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο Μαρούσι, θα πραγματοποιηθεί η 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου, και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).


Η Έκθεση 2011 σε 10 +1 σημεία

1)   3.300 τ.μ., 46 εκθέτες
Σε 3.300 τ.μ. 46 εκθέτες προσφέρουν για μία ακόμη χρονιά στο αναγνωστικό κοινό μια πλούσια γκάμα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τους.

Πέρα από τους εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου, συμμετέχουν για πρώτη φορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μπάμιγκτον, ο Φάρος Τυφλών Αθηνών. Συμμετέχουν επίσης παλιοί φίλοι της Έκθεσης όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ.ά.
2)  127 δημιουργοί συναντούν τα παιδιά
92 συγγραφείς (Ευγένιος Τριβιζάς, Σοφία Ζαραμπούκα, Βάσω Ψαράκη, Φίλιππος Μανδηλαράς, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Ελένη Πριοβόλου, Άρης Δημοκίδης, Μαρίζα Ντεκάστρο, Μάνος Κοντολέων, Βούλα Μάστορη, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, Λίτσα Ψαραύτη, Λένα Μερίκα, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, Έφη Λαδά κ.ά.)
  • 15 εικονογράφοι
  • 20 εμψυχωτές, ηθοποιοί, καλλιτέχνες
  • Πανεπιστημιακοί και Εκπαιδευτικοί
3) Μια πανδαισία από 200 εκδηλώσεις
Κατά τις τέσσερις ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 200 εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους, για γονείς και εκπαιδευτικούς: παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, ημερίδες, σεμινάρια, λογοτεχνικά εργαστήρια, μουσικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα κ.λπ. με τη συμμετοχή συγγραφέων, εικονογράφων, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών κ.ά. Αξίζει να επισημανθούν, μεταξύ άλλων:
Για τα παιδιά:
Δύο εργαστήρια με θέμα τη γνωριμία με τον καθημερινό βίο των αρχαίων Ελλήνων αλλά και τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια παρουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (για παιδιά 8-11 ετών).
«Χαίρε και πίει ή αλλιώς στην υγειά μας»
Η προσέγγιση του καθημερινού βίου των αρχαίων Ελλήνων και της τέχνης τους. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα αγγεία πόσεως, ερευνούν τα σχήματα και τη διακόσμησή τους και εκτιμούν τον συνδυασμό τέχνης και λειτουργικότητας. (Σάββατο 29/1, ώρα 14:00-15:00)
«Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια»
Γνωριμία των παιδιών με το αρχαίο ελληνικό παιχνίδι. Μέσω αντιγράφων αλλά και δράσεων, συνειδητοποιούν τη διαχρονικότητα των περισσότερων παιχνιδιών.
(Κυριακή, 30/1, ώρα 15:00-16:00)
Για τους εφήβους:
«Eμείς, όπως εγώ, εσύ, αυτός, αυτή: Ρισπέκτ-Εργαστήριο θεάτρου με τους ηθοποιούς της παράστασης Ρισπέκτ»
Θέμα του εργαστηρίου είναι η ψυχαγωγική και βιωματική «συζήτηση» των θεμάτων που αφορούν την εφηβεία μέσα από τους κώδικες του θεάτρου και τα μοτίβα της παράστασης Ρισπέκτ του Τζακ Θορν, που παίζεται στο Θέατρο Χώρα.
(Σάββατο 29/1, ώρα 12:00-15:00)
«Λογοτεχνικό Εργαστήριο: οι μαθητές γράφουν!» & «Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής για εφήβους»
Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου και ο φιλόλογος Νίκος Καζάζης θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με μαθητές του δικτύου σχολείων Ανατ. Αττικής «Λογοτεχνικό Εργαστήριο: οι μαθητές γράφουν!» ζητήματα και τεχνικές της συγγραφής ενός λογοτεχνικού έργου.
Οργάνωση: Πολιτιστικά Θέματα Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής
(Σάββατο 29/1, ώρα 16:00 – 18:00)
Για εκπαιδευτικούς και γονείς:
Συζήτηση: «Έφηβοι, θέατρο και λογοτεχνία»
Μάνος Κοντολέων, συγγραφέας: «Λογοτεχνία και Θέατρο για νέους -όταν η επανάσταση συναντά τα όνειρα», Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτης: «Ρισπέκτ: Η πολυπλοκότητα της εφηβικής απλότητας. Σκέψεις και παρατηρήσεις για την πορεία μιας παράστασης στο εδώ και τώρα. Ζητήματα πολιτισμικής μεταφοράς, αναφοράς στην ελληνική πραγματικότητα, εφαρμογής θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων και της σύγκρουσης σε ένα κόσμο γεμάτο με ενήλικες», Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτης, παιδοψυχίατρος, «Εφηβικό θέατρο: ένας εν δυνάμει τόποςσυνάντησης με τα παιδιά μας».
Οργάνωση:ΕΚΕΒΙ (Σάββατο 29/1, ώρα: 19:00 –20:00)
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Παιδική Γωνιά
Γωνιά των Εφήβων
Γωνιά των Εκπαιδευτικών και των Γονέων
Εκδηλώσεις στα περίπτερα των εκδοτών

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου
και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ)
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ: PUBLIC
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΕΡΤ - ΝΕΤ 105,8
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
KID’S FUN, ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ
Kidpress.gr, Elamazi.gr, Mamakid.gr

Αναλυτικές πληροφορίες : http://www.childrensbookfair.gr/, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-9200300 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου