Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Λίστες με bestseller και για e-books από τους New York Times


Λίστες με τα bestseller και για e-books εγκαινίασαν οι New York Times. Καλύπτουν τις πωλήσεις λογοτεχνικών και μη-λογοτεχνικών βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος.

Οι λίστες ξεκίνησαν και για τις δύο κατηγορίες στις αρχές Φλεβάρη. Τα στοιχεία αντλούνται από τα μεγάλα ηλεκτρονικά βιβλίοπωλεία στις ΗΠΑ ανεξάρτητα από το είδος του αρχείου του ηλεκτρονικού βιβλίου και ανεξάρτητα και από το αν έχει κυκλοφορήσει και τυπωμένο. Προς το παρόν, δεν καταμετρώνονται τα e-books που είναι οδηγοί (how-to, self-help), παιδικά βιβλία και εικονογραφημένα βιβλία. Η κάθε λίστα καταγράφει τις πωλήσεις της προ-προηγούμενης βδομάδας από τη δημοσίευσή της.

Τα e-books περιλαμβάνονται σε τέσσερις επιμέρους λίστες, μία για τα λογοτεχνικά και μία για τα μη-λογοτεχνικά e-books γενικού ενδιαφέροντος, καθώς και άλλες δύο λίστες που οι πωλήσεις για e-books κια τυπωμένα βιβλία αθροίζονται για τις δύο αυτές κατηγορίες. Είναι ενδιαφέρουσες οι διαφορές ανάμεσα στις πωλήσεις του ίδιου βιβλίου σε e-book και τυπωμένου, καθώς ένα bestseller στην κατηγορία e-book δεν είναι απαραίτητα εξίσου bestseller και ως τυπωμένο βιβλίο και αντίστροφα.

Οι λίστες των New York Times με τα bestseller έχουν μεγάλο κύρος και είναι βαρόμετρο στις ΗΠΑ για την επιτυχία ενός βιβλίου. Τη συμβουλεύονται τόσο αναγνώστες όσο και βιβλιοπώλες, εκδότες, συγγραφείς και ατζέντηδες. Εγκαινιάστηκε το 1942 (Wikipedia) και δημοσιεύται στο ένθετο των New York Times για τα βιβλία κάθε Κυριακή.

Η συμπερίληψη των πωλήσεων των ηλεκτρονικών βιβλίων για τον καθορισμό των bestseller από τους New York Times αντανακλά την ολοένα αυξανόμενη σημασία των e-books στις ΗΠΑ, όπου το 2010 το 8.3% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων αφορούσε e-books.

via http://elektronikosanagnostis.blogspot.com/2011/02/bestseller-e-books-new-york-times.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου