Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2013

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ

ΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ, ΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΝΑ_ΚΥΚΛΩΣΗΣ

Αρχιτέκτονες: sparch ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
 
 
 
Τα Βραβεία αφορούν στο πραγματοποιημένο έργο Ελλήνων αρχιτεκτόνων και απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια από το 2000. Το 2000 και το 2004 τα Βραβεία απένειμε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ στο 2008 ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. 
Στη φετινή διοργάνωση, θα απονεμηθούν βραβεία σε δύο κατηγορίες: η πρώτη κατηγορία αφορά στην κατοικία και η δεύτερη κατηγορία αφορά στα κτίρια κοινής χρήσης & τον δημόσιο χώρο.

Στόχος των Βραβείων Αρχιτεκτονικής είναι η επισήμανση και η ανάδειξη εκείνων των σύγχρονων αρχιτεκτονικών πραγματοποιήσεων των οποίων ο κατασκευαστικός, τυπολογικός και μορφολογικός χαρακτήρας, καθώς και η ένταξη στο περιβάλλον, συνθέτουν μια δημιουργική πρόταση με ανανεωτικά στοιχεία, στο πλαίσιο του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος. Η έκθεση θα περιλαμβάνει όλες τις συμμετοχές, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις της ελληνικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας πενταετίας. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής πιστεύει ότι ο βασικός σκοπός ενός βραβείου είναι η αναγνώριση της ποιότητας ενός επιτεύγματος, πράγμα που σημαίνει επιβράβευση όχι μόνον του αποτελέσματος αλλά και της προσπάθειας όλων εκείνων που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση από ό, τι γίνεται συνήθως η δεύτερη επιτροπή επιλογής των Βραβείων Αρχιτεκτονικής επισκέπτεται τα προτεινόμενα έργα.

Στόχος των Βραβείων Αρχιτεκτονικής είναι η επισήμανση και η ανάδειξη εκείνων των σύγχρονων αρχιτεκτονικών πραγματοποιήσεων των οποίων ο κατασκευαστικός, τυπολογικός και μορφολογικός χαρακτήρας, καθώς και η ένταξη στο περιβάλλον, συνθέτουν μια δημιουργική πρόταση με ανανεωτικά στοιχεία, στο πλαίσιο του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει όλες τις συμμετοχές, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις της ελληνικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας πενταετίας.

Η απονομή των Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2013 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013, στις 19:00,  στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου