Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΟΥΓΑΡΟ NEWSLETTER‏




Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου από τις 12μ έως τις 9μμ, εγκαινιάζεται στη FOUGARO THE GALLERY Nafplion η έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «ΝΥΦΕΣ: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» σε συνεργασία με το ΦΟΥΓΑΡΟ.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, έως την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν νυφικά ενδύματα από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος – προερχόμενα από δωρεές – που αναδεικνύουν σχέδια και διακοσμητικά στοιχεία από περίτεχνα νυφικά του 19ου αιώνα έως πρωτοποριακά νυφικά ενδύματα του 21ου αιώνα.

Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 25 Μαΐου 2014, όπου εκτέθηκαν 65 νυφικά, δημιουργίες αφ’ ενός ιστορικών ελληνικών οίκων και αφ’ ετέρου διεθνών ονομάτων του χώρου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης δωρήθηκαν στο ΠΛΙ άλλα 35 νυφικά, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1898 έως το 1997, και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση στο Φουγάρο.

Το φωτογραφικό υλικό που συμπληρώνει την έκθεση προέρχεται από τη Φωτοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και τους πολυάριθμους φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για αποστολή οικογενειακών γαμήλιων φωτογραφιών.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από τα Εργαστήρια του Φουγάρου και θα οργανώνονται ξεναγήσεις για σχολεία και επισκέπτες. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο.






Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 9μμ το Φουγάρο παρουσιάζει την πρεμιέρα του έργου του Γιάννη Ρίτσου «ΟΡΕΣΤΗΣ» σε μια μουσικοθεατρική performance - εγκατάσταση από τη Θεατρική Ομάδα Νέας Κίου με μουσική από ζωντανή ορχήστρα.

Η παράσταση προσεγγίζει ψυχολογικά έναν ήρωα που αποτελεί κοινωνικό ιστορικό και πολιτικό σύμβολο, εστιάζοντας στον «απογαλακτισμό» του ανθρώπου από τη γενέτειρα μοίρα και στην ευθύνη του απέναντι στα κάθε είδους γεγονότα της εποχής του διαχρονικά. Η ταυτότητα του ήρωα, που ταυτόχρονα προβάλλεται από τον ποιητή ως αντιήρωας, επικαιροποιεί την απόλυτη ανάγκη της συνειδητοποίησης του Νεοέλληνα – μέσω των αναπόφευκτων ταυτίσεων του με τον Ορέστη – στο συγκεκριμένο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.

Ένα project δραματουργικά επεξεργασμένο με εμβόλιμα κείμενα των Χάινερ Μυλλερ, Ζαν Πωλ Σαρτρ, Γιώργου Σεφέρη που εμπλουτίζουν τον «Ορέστη» από την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου.

Η μουσική στο μεγαλύτερο μέρος της είναι από το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου, σε στίχους Νίκου Γκάτσου, παρουσιάζοντας το ιστορικό συλλογικό ασυνείδητο από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τις ημέρες μας, ενώ τη μουσική performance συμπληρώνει η διασκευή της Λίνας Νικολακοπούλου από το «Ανθρώπων Έργα».





Το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει την παράσταση Αντιγόνη Project από το 1ο Λύκειο Ναυπλίου σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πρόκειται για σύνθεση και διασκευή αποσπασμάτων από τρία κείμενα με στόχο να διαφανούν τόσο τα μεταξύ τους κοινά σημεία, όσο και οι μεταξύ τους αντιθέσεις. Από τη σύνθεση αυτή προέκυψε ένα πρωτότυπο σενάριο το οποίο αποτελείται κυρίως από αποσπάσματα της «Αντιγόνης» του Μπρεχτ, εμπλουτισμένα από χορικά της σοφόκλειας τραγωδίας, καθώς και από αποσπάσματα της «Ισμήνης» του Ρίτσου.
Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που κινήθηκε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και η οποία πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου, στα πλαίσια του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας (project) σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου του Παν/μιου Πελοποννήσου.




Από τις 9μμ μέχρι αργά τη νύχτα στο Café και στους κήπους του Φουγάρου
τη μουσική επιλέγει ο dj Βαγγέλης Αλεξανδρής..
Σας περιμένουμε με ένα ξεχωριστό γαστρονομικό αφιέρωμα και τα φοβερά coctails του Φουγάρου!!

Κρατήσεις: 27520 47347 & info@fougaro-cafe.gr



Αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε με προσφορές σε επιλεγμένα είδη!!
Νέες Παραλαβές
κοσμήματα, μεταξωτά φουλάρια και εσάρπες από την Ινδία
μοναδικά χειροποίητα φωτιστικά από την Τυνησία...


Τετάρτη - Κυριακή 11πμ-3μμ & 6μμ-10μμ 
Επικοινωνία: 27520 47301 & info@theartshop.gr



Με αφορμή τη  Διεθνή Ημέρα
για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού
που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO για τις 8 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, τα εργαστήρια του ΦΟΥΓΑΡΟΥ
εύχονται καλή σχολική χρονιά
και ζωγραφίζουν με …γράμματα!


Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου οι σκέψεις μας θα πάρουν μια άλλη διάσταση!  Μπορούμε να σχηματοποιήσουμε κείμενα, ποιήματα, λέξεις, συναισθήματα με την τεχνική των.. «καλλιγραμμάτων» (calligrams)!!
Ένα οπτικό και ποιητικό παιχνίδι με το οποίο περιγράφουμε  σχηματικά, πράγματα, ανθρώπους, αγαπημένα ζώα και τα ζωγραφίζουμε  χωρίς να χρησιμοποιήσουμε γραμμές, αλλά λέξεις, προτάσεις που μας εκφράζουν και ταυτόχρονα περιγράφουν το αντικείμενο που επιχειρούμε να απεικονίσουμε.
Και για τα μικρότερα παιδιά – από 4 ετών- εικαστικά παιχνίδια με την ΑΒ στον εξωτερικό χώρο των εργαστηρίων, με παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ρίτα Ζηκίδου: 2752047370, 6940 295418 & info@fougaro-workshops.gr




ΦΟΥΓΑΡΟ
Ασκληπιού 98, Ναύπλιο 21100
Απέναντι από το στρατόπεδο ΚΕΜΧ, στην έξοδο της πόλης προς την Επίδαυρο.
τηλ. 2752047300  e-mail. info@fougaro.gr  web. www.fougaro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου