Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Παρουσίαση βιβλίου της Aγγέλας Καστρινάκη. Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 7 μμ στη Βιβλιοθήκη Ανθός



 

Παρουσίαση του βιβλίου της Aγγέλας Καστρινάκη
"Και βέβαια αλλάζει! Αφήγημα για τη Μεταπολίτευση
"
 

     Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 7 μμ στη Βιβλιοθήκη Ανθός             



                                   

Η Βιβλιοθήκη Ανθός στο Φουγάρο και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας παρουσιάζουν το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 7 μμ στη Βιβλιοθήκη Ανθός, το βιβλίο της Αγγέλας Καστρινάκη "Και βέβαια αλλάζει! Αφήγημα για τη Μεταπολίτευση" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας Νικόλαος Μπουμπάρης και η φιλόλογος Σοφία Πανταζή. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, 1974. Μετάβαση στη δημοκρατία. Έκρηξη των προσδοκιών. Πολιτικοποίηση. Ένα κορίτσι μεγαλώνει στην Αθήνα. Μόλις που καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω της, συμμετέχει ωστόσο σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Εντάσσεται σε μαθητική παράταξη και σε οργάνωση νεολαίας. Αρχίζει να σχηματίζει άποψη για τον κόσμο. Μαθαίνει ότι «ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει καθόλου». Γνωρίζει επίσης: τη φιλία, τη συντροφικότητα, την ομαδική προσπάθεια, καθώς και τον «ναρκισσισμό των μικρών διαφορών». Μαθητεύει στα μυστικά της γλώσσας και της γραφής. Ταυτόχρονα αναζητά εναγωνίως κάποιον να αγαπήσει.
Η ιστορία της πρωταγωνίστριας εμπλουτίζεται με τις αφηγήσεις άλλων προσώπων, που προσφέρουν στοιχεία από διαφορετικούς χώρους και διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα.



Πρόκειται για αφήγημα που κινείται στα όρια μεταξύ αυτοβιογραφίας, μαρτυρίας και μυθοπλασίας. Με μία έννοια θα μπορούσε να θεωρηθεί μυθιστόρημα μαθητείας. Ζητά να αποδώσει το κλίμα της κρίσιμης εποχής στο επίπεδο της πολιτικής, του πολιτισμού και των νοοτροπιών, εκεί όπου το προσωπικό συναντιέται με το πολιτικό. Συγχρόνως προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήματα: Τι κληροδότησε η Μεταπολίτευση στη σημερινή εποχή; Μπορούμε άραγε, απαλλαγμένοι από τις αφέλειες εκείνων των χρόνων, να ξαναβρούμε τον αέρα της δημιουργικότητας που έπνευσε τότε; Μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία;


Η ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Είναι καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα, έναν τόμο με αυτοβιογραφικά δοκίμια και πολλές μελέτες για την ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα. Στα νεανικά της χρόνια συμμετείχε στις οργανώσεις της ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ πρόσφατα τάχθηκε δημοσίως υπέρ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

Παρουσίαση του βιβλίου της Αγγέλας Καστρινάκη
"Και βέβαια αλλάζει! Αφήγημα για τη Μεταπολίτευση"
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου στις 7 μμ
Βιβλιοθήκη Ανθός (Ασκληπιού 98, Ναύπλιο)
Πληροφορίες: 27520-47380 και info@fougaro-library.gr
Οργάνωση: Βιβλιοθήκη Ανθός, Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και εκδόσεις Κίχλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου