Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Δράση με παιδιά δημοτικών σχολείων στο Ναύπλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκε σήμερα 3 Δεκεμβρίου στο Ναύπλιο.


Στην δράση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ατόμων με αναπηρία Αργολίδας και ο Δήμος Ναυπλιέων πήραν μέρος παιδιά των δημοτικών σχολείων της πόλης.

Ο μικροί μαθητές πηραν για λίγο την θέση των ατόμων με αναπηρία και βίωσαν στην πράξη τις δυσκολίες που έχουν τα άτομα αυτά στην μετακίνηση τους.

Επίσης η δράση περιελάμβανε τον χρωματισμό των προβλεπόμενων θέσεων πάρκινγκ για ΑμεΑ και την διανομή ενημερωτικού υλικού από μέλη του Συλλόγου.Την δράση παρακολούθησε και ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος που τόνισε: ”Στόχος της διοργάνωσης είναι να ενισχύσουμε και να προάγουμε το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή. Είναι μια συμβολική κίνηση για να υπενθυμίσουμε σε όλους μας την υποχρέωση που έχουμε τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου. Αφού δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε τουλάχιστον ας μην εμποδίζουμε τις μετακινήσεις τους, ας τους αφήσουμε, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών ”.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).


Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου