Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Ομιλία στο ΚΕΣ Χάρβαρντ: «Flora Graeca – Η ανακάλυψη της ελληνικής φύσης από τους Ευρωπαίους»

Ομιλία στο ΚΕΣ Χάρβαρντ: «Flora Graeca – Η ανακάλυψη της ελληνικής φύσης από τους Ευρωπαίους»

Την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου και ώρα 7 μμ, στην αίθουσα διαλέξεων «Οικογένειας Νίκου Μαζαράκη» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος, Πανεπιστήμιο Harvard, στο Ναύπλιο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με προσκεκλημένη ομιλήτρια τη Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, με θέμα: «Flora Graeca: Η ανακάλυψη της ελληνικής φύσης από τους Ευρωπαίους».
Με την ομιλία αυτή ξεκινά ο φετινός κύκλος της ετήσιας σειράς εκδηλώσεων του ΚΕΣ Events Series, ο οποίος για το 2020 φέρει τον γενικό τίτλο: «Ευτοπία, Δυστοπία, Ουτοπία: Η αισθητική και η πολιτική του περιβάλλοντος».

Σύντομη περίληψη της διάλεξης
Η σπάνια και πολύτιμη δεκάτομη έκδοση Flora Graeca του βρετανού JohnSibthorp, που ολοκληρώθηκε στην Οξφόρδη το 1840, αποτελεί την κορύφωση του ενδιαφέροντος πολλών Δυτικοευρωπαίων επιστημόνων για την ελληνική χλωρίδα. Η ομιλία θα εστιάσει σε φυσιοδίφες – περιηγητές του 17ου και 18ου αιώνα που έθεσαν τις βάσεις για την βοτανική επιστήμη στον ελληνικό χώρο την εποχή του Διαφωτισμού.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της Μαρίας Γεωργοπούλου
Η Μαρία Γεωργοπούλου είναι ιστορικός τέχνης και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις καλλιτεχνικές και πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις των μεσογειακών λαών στον Μεσαίωνα. Κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο της California, στο Λος Άντζελες, και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Yale (1992-2004) όπου ίδρυσε επίσης το πρόγραμμα ελληνικών σπουδών. Από το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Βιβλιοθήκη έχει αναπτύξει νέες ακαδημαϊκές δραστηριότητες και προγράμματα για να προσελκύσει ένα όλο και ευρύτερο κοινό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου