Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Εβδομάδα "Διάβασε ένα ebook" και στην Ελλάδα, 3-9 Μαρτίου 2013

 Από τη Κυριακή, 3 Μαρτίου έως το Σάββατο, 9 Μαρτίου είναι για φέτος η εβδομάδα "Διάβασε ένα ebook", τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα και την Κύπρο.


H εβδομάδα "Διάβασε ένα ebook" διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν 11 χρόνια, μια πρωτοβουλία της συγγραφέα Rita Y. Toews από τον Καναδά. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η ιδέα υιοθετήθηκε όλο και περισσότερο και απέκτησε διεθνή απήχηση.

Το 2012 η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ (ΤΗΜΜΥ) δήλωσε για πρώτη φορά συμμετοχή στην εβδομάδα από την Ελλάδα, ανεβάζοντας, ανάμεσα σε άλλα, ένα σχετικό blog. Και ήρθε η στιγμή η εβδομάδα  να διαδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Ποιοι είναι οι στόχοι της εβδομάδας "Διάβασε ένα ebook":
  • να ενημερώσει τους αναγνώστες για τα ebooks
  • να ενθαρρύνει την ανάγνωση ebooks
  • να ενθαρρύνει εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία, συγγραφείς και κατασκευαστές συσκευών να προσφέρουν για αυτές τις μέρες δωρεάν ή με μεγάλη έκπτωση ebooks και συσκευές

Πώς μπορώ να συμμετάσχω:
  • Μπορείτε να διαβάσετε ένα ebook!
  • Αναρτήστε στο blog ή στο site σας τo banner της εβδομάδας "Διάβασε ένα ebook" ή φτιάξτε το δικό σας
  • Ενημερώστε φίλους και γνωστούς σε Facebook, Twitter και Google+ κοινοποιώντας αυτήν την ανάρτηση ή γράφοντας τη δική σας
  • Οργανώστε μια συνάντηση με όσους ενδιαφέρονται για τα ebooks ή/και έχουν συσκευές ανάγνωσης
  • Προτείνετε ένα ebook; Tο διαβάσατε; Οργανώσατε μια συνάντηση; Ενημερώστε ποστάροντας για αυτά στο event της εβδομάδας στο Facebook και γράφοντας στο Twitter με τα hashtags #ebookgr #ebookweek
  • Θέλετε να προσφέρετε δωρεάν ebooks για την εβδομάδα; Αναρτήστε το banner της εβδομάδας  "Διάβασε ένα ebook" και ενημερώστε με για να σας συμπεριλάβω στη λίστα με τους συμμετέχοντες

  via

 

 Έχεις iPhone ή τηλέφωνο Android; Διάβασε ένα ebook [Εβδομάδα "Διάβασε ένα ebook", 3-9 Μαρτίου 2013]

Έχεις ένα smart phone με Android ή ένα iPhone; Έχεις μια συσκευή για να διαβάζεις ηλεκτρονικά βιβλία.

Χωρίς αμφιβολία, δεν είναι η πιο κατάλληλη συσκευή για να διαβάζεις ebooks. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες ή τα tablet PC είναι καταλληλότερες. Αλλά υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές.

Πρώτον, το τηλέφωνό σου είναι κάτι που έχεις έτσι κι αλλιώς, δε χρειάζεται να αγοράσεις μια επιπλέον συσκευή. Δεύτερον, το τηλέφωνό σου το έχεις συνέχεια μαζί σου, συνήθως στην τσέπη, δε χρειάζεται να κουβαλάς μια επιπλέον συσκευή. Μπορείς, όπου κι αν βρίσκεσαι, να διαβάζεις κι από λίγο.

Τα πράγματα δεν είναι τέλεια. Η οθόνη, εκτός αν μιλάμε για κάτι με διαστάσεις 4,7 ίντσες π.χ., είναι σχετικά μικρή. Οι σελίδες τελειώνουν πολύ γρήγορα και οι γραμμές ακόμα γρηγορότερα. Χρειάζεται να γυρνάς σελίδα κάθε λίγο και λιγάκι. Επίσης, αν το κινητό σου είναι φτηνό για smart phone, ίσως η οθόνη να μην έχει και τόσο καλή ανάλυση.

Τα μεσαία και πάνω κινητά, και τα iPhone ανάμεσά τους, έχουν πάντως πολύ αξιοπρεπείς έως πολύ καλές οθόνες. Το iPhone με την οθόνη Retina έχει την καλύτερη οθόνη κινητού για ανάγνωση - δεν είναι πόσα καλή είναι η ανάλυση μόνο, είναι και η φυσικότητα των χρωμάτων.

Και Οι διαστάσεις της οθόνης δεν είναι απαραίτητα απαγορευτικές. Σήμερα τα λογοτεχνικά και δοκιμιακά ebooks είναι ePUB - χωράνε σε οποιαδήποτε οθόνη.

Αν το σκεφτούμε για λίγο, δεν είσαι και τόσο μακριά από την ανάγνωση ebooks. Αν δε χρησιμοποιείς το κινητό σου μόνο για να παίρνεις τηλέφωνα, περνάς αρκετή ώρα στον browser και στα Instapaper, Flipboard, Zite και άλλες εφαρμογές διαβάζοντας κείμενο - όχι πάντα και τόσο σύντομο.

Οπότε, χρησιμοποίησε το κινητό σου και για να ανακαλύψεις τα ebooks.

Αν έχεις iPhone ή iPod touch, χρειάζεσαι την εφαρμογή iBooks, αν δεν την έχεις ήδη, ή π.χ. το Bluefire για ebooks με κλείδωμα Adobe. 

Αν έχεις Android, χρειάζεσαι τον Moon+ Reader ή, για ebooks με κλείδωμα Adobe, το Aldiko.

Αν έχεις BlackBerry ή Windows Phone, δεν έχεις και πολλές επιλογές, αλλά και πάλι μπορείς να διαβάσεις.

Και αν θες κάποιο δωρεάν ebook στα ελληνικά για να ξεκινήσεις, μπορείς να διαλέξεις από εδώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου