Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Θερινών Πρακτικών Ασκήσεων (Summer Internship Program) του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο



Για 7η συνεχή χρονιά το ΦΟΥΓΑΡΟ συνεργάζεται με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard, μέσω του Θερινού Προγράμματος Πρακτικών Ασκήσεων. 

Από τα τέλη του Μαϊου έως αρχές Ιουλίου 2017, δύο υπότροφοι φοιτήτριες απασχολήθηκαν στις Βιβλιοθήκες του ΦΟΥΓΑΡΟΥ και γνώρισαν πολλές από τις καθημερινές λειτουργίες μιας ειδικής Βιβλιοθήκης.

Οι δύο εκπαιδευόμενες φοιτήτριες μοιράζονται τις εμπειρίες τους
Οι δύο υπότροφοι φοιτήτριες, Carly Rose Willing (από το Boston University)
και Ολυμπιάδα Κωνσταντινίδου (από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο),
που απασχολήθηκαν στη Βιβλιοθήκη ΑΝΘΟΣ και στη ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ μέσω του θερινού προγράμματος υποτροφιών του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου
Harvard, ολοκλήρωσαν τη διάρκειας πέντε εβδομάδων πρακτική τους άσκηση και, συνοψίζοντας τις εμπειρίες τους, μας έγραψαν:
«Η εκπαίδευση στη Βιβλιοθήκη ΑΝΘΟΣ μας πρόσφερε σημαντικές εμπειρίες τόσο στην επιστήμη της βιβλιοθηκονομίας όσο και σε άλλους τομείς. Μία από τις βασικότερες ενασχολήσεις μας ήταν η καταλογογράφηση της εκτενούς συλλογής λογοτεχνίας και περιοδικών, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Από τη στιγμή της ένταξής τους στη Βιβλιοθήκη, ήμασταν υπεύθυνες για την εισαγωγή των πληροφοριών στη βάση δεδομένων OPAC μέσω του συστήματος KOHA του βιβλιοθηκονομικού προτύπου UNIMARC. Επειδή δεν γνωρίζαμε το σύστημα αυτό, η συγκεκριμένη εργασία υπήρξε μία πραγματική εκπαιδευτική εμπειρία [...] 

Πέρα από αυτό, είχαμε την ευκαιρία να απασχοληθούμε και σε άλλες δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης ΑΝΘΟΣ αλλά και της ΝΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, ιδιαιτέρως στα εργαστήρια της «Μωρολέσχης» [...], στην οργάνωση και καταλογογράφηση του εφηβικού τμήματος της ΝΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ. Από κοινού και πάντα με την καθοδήγηση της υπεύθυνης βιβλιοθηκονόμου Μαρίας Κωνσταντοπούλου, δημιουργήσαμε ένα εργαστήριο στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, ενός προγράμματος παιδικών εργαστηρίων ανάγνωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης.[...] Παρατηρήσαμε ότι από τα εργαστήρια έλειπε τελείως ο τομέας των Μαθηματικών [...] και αποφασίσαμε το εργαστήριό μας να έχει θέμα τα Μαθηματικά και τίτλο «τα Μαθηματικά έχουν πλάκα!». Στα ελληνικά και στα αγγλικά, γράψαμε την ιστορία του Χ και του Ψ, δύο φίλων που ξεκινούσαν μία περιπέτεια σε ένα μαθηματικό διάγραμμα! Σκοπός της ιστορίας μας ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά το σύμπαν των Μαθηματικών και να αντιληφθούν ότι τα Μαθηματικά είναι παντού! Τα φύλλα εργασίας τα φτιάξαμε μόνες μας, ζωγραφίζοντας σε χαρτί διαγραμμάτων τα σημεία Χ και Ψ πριν τα μεταφέρουμε σε φύλλα εργασίας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή! 

Γενικά, φεύγουμε με πολλές σημαντικές εμπειρίες, έχοντας μάθει πολλά. Η Λογοτεχνία είναι μία διεθνής γλώσσα που διαρρηγνύει τα σύνορα μεταξύ πολιτισμών και έχει τη δύναμη να φέρνει τους λαούς κοντά, όσο διαφορετικοί κι αν είναι».



Η φετινή ομάδα του Θερινού Προγράμματος Πρακτικών Ασκήσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο, αποτελείται από 12 Αμερικανούς και Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι έρχονται από τα πανεπιστήμια Harvard, Georgetown και Boston University στις Η.Π.Α. και τα πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης, Ιόνιο, Ιωαννίνων και Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών στην Ελλάδα. 


Τις πρώτες μέρες του προγράμματος, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την πόλη του Ναυπλίου, και να επισκεφθούν άλλες περιοχές της Αργολίδας, όπως την Επίδαυρο τις Μυκήνες και το σπήλαιο Φράγχθι, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.
Την Τρίτη 6 Ιουνίου, οι φοιτητές ξεκινούν τις πρακτικές ασκήσεις τους σε πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Αρχαιολογικό Μουσείο, Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Δήμου Ναυπλιέων, Εθνική Πινακοθήκη, και ΦΟΥΓΑΡΟ). 
Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 5 Ιουλίου. Σε αυτό το διάστημα, οι φοιτητές απασχολούνται σε διάφορα προγράμματα των πολιτιστικών φορέων, σχετικά με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Επιπλέον, οι φοιτητές του Harvard, στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών τους, παρακολουθούν μάθημα σεμιναριακού τύπου, το οποίο ερευνά την αστική ανάπτυξη, και επικεντρώνεται στην περίπτωση του Ναυπλίου, ως πόλης με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία.

Εκτός από τις πρακτικές ασκήσεις, οι φοιτητές συμμετέχουν παράλληλα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδρομές.

Όλοι οι φοιτητές λαμβάνουν υποτροφία από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, η οποία καλύπτει, μεταξύ άλλων, τη διαμονή τους στο Ναύπλιο και ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Washington D.C. για τους Έλληνες συμμετέχοντες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου