Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Εντυπώσεις από το σεμινάριο στο Ναύπλιο για τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας

Το σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιανουαρίου ήταν ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό και δημιουργικό διήμερο για τους/τις εκπαιδευτικούς της τοπικής περιοχής που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα δωρεάν τρίωρο σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σχετικά με σύγχρονες και καινοτόμες, αλλά και παλιές και δοκιμασμένες μεθόδους διδασκαλίας, στον πολυχώρο Φουγάρο, στο Ναύπλιο.


Τι μάθαμε στο σεμινάριο;
Το σεμινάριο ασχολήθηκε με τις πλέον γνωστές δασκαλοκεντρικές μεθόδους διδασκαλίας, όπως η διάλεξη και η κιναισθητική προσέγγιση και με σύγχρονες μαθητοκεντρικές μεθόδους διδασκαλίας, όπως η διερευνητική μάθηση, η ομότιμη μάθηση και η εξερευνητική μάθηση. Στο πρακτικό μέρος του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συνοψίσουν όσα έμαθαν και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά στην τάξη. Οι συμμετέχοντες/-ουσες έλαβαν σημειώσεις και βεβαίωση παρακολούθησης.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς…
Αν υπήρξε κάτι που ικανοποίησε ιδιαίτερα τους διοργανωτές και την εκπαιδεύτρια ήταν το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών της περιοχής και ιδιαίτερα των νέων εκπαιδευτικών να παρακολουθήσουν το σεμινάριο και να ενισχύσουν τις γνώσεις τους. Μάλιστα, ακριβώς επειδή υπήρξαν πολλές κρατήσεις, το σεμινάριο επαναλήφθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η παρακολούθηση θα ήταν όσο το δυνατόν ποιοτικότερη. Το σεμινάριο παρακολούθησαν συνολικά 58 άτομα, με τα 20 περίπου μέλη της ομάδας να είναι νέοι και νέες εκπαιδευτικοί, αλλά και φοιτήτριες που ήθελαν να εμπλουτίσουν όσα ήδη γνώριζαν. Στο σεμινάριο έλαβαν μέρος κατά κύριο λόγο δασκάλες και παιδαγωγοί της ειδικής εκπαίδευσης, νηπιαγωγοί/βρεφονηπιοκόμοι και φιλόλογοι, καθώς και καθηγήτριες ξένων γλωσσών (αγγλικών και γαλλικών), μαθηματικοί και βιολόγοι, ενώ δεν έλειψαν και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων, όπως αρχιτεκτόνισσες, γυμνάστριες, οικονομολόγοι και μουσικοί, τόσο από το Ναύπλιο, όσο και από το Άργος.
Έξι ώρες εκπαίδευσης, λοιπόν, για 58 άτομα που έδωσαν άριστη βαθμολογία στους διοργανωτές και την εκπαιδεύτρια και που τόνισαν πόσο θα ήθελαν να διοργανωθούν παρόμοιες δράσεις στο άμεσο μέλλον, όπως εκπαιδεύσεις για νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους, πρακτική εξάσκηση και εφαρμογή των μεθόδων διδασκαλίας που μελετήθηκαν με προσομοιώσεις και παιχνίδια ρόλων, εκπαιδεύσεις για ξενόγλωσσους εκπαιδευτικούς και άλλα πολλά!


Ευχαριστίες
Το σεμινάριο υλοποιήθηκε από τον εκπαιδευτικό πολυχώρο υποΔΟΜΗ σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Αναστασία Καρούτη. Η υποΔΟΜΗ είναι ένας νέος φορέας που διοργανώνει δράσεις που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους/τις συμμετέχουσες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Προς το παρόν, στον πολυχώρο προσφέρονται συναντήσεις συμβουλευτικής γονέων και μαθήματα ξένων γλωσσών. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε και τις δύο ημέρες διεξαγωγής του στον ζεστό χώρο του πολυχώρου «Φουγάρο» στο Ναύπλιο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κ. Μαρία Κωνσταντοπούλου και την κ. Δήμητρα Ζερβοπούλου για την επικοινωνία και τη φιλοξενία.
Κυρίως, όμως, ευχαριστούμε όλες τις συμμετέχουσες και όλους τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου που ήταν μαζί μας και μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους, τις γνώσεις και τις ιδέες τους. Ανυπομονούμε να σας ξαναδούμε σύντομα από κοντά!

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου