Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Με το Μουσείο Ευαγγελίστριας Ναυπλίου συνεργάζεται η Εθνική Πινακοθήκη


-

Σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη προχώρησε το Μουσείο Ευαγγελίστριας Ναυπλίου προκειμένου να διασώσει κειμήλια τα οποία φυλάσσονται στις προθήκες του. 

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Ιερού Ναού «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ» Ναυπλίου στεγάζει συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων και βρίσκεται στην νότια πλευρά του Ιερού Ναού, σε αίθουσα, όπου μαζί με το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου, αποτελεί ενιαίο χώρο και λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ο κύριος όγκος των έργων χρονολογείται στο 18ο και 19ο αι. 

Οι φορητές εικόνες αποτελούν τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου και ταυτόχρονα το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα της και εκπροσωπούν κάθε κατηγορία. Υπάρχουν εικόνες τέμπλου (δεσποτικές, θεομητορικές, δωδεκαόρτου, Αγίων), προσκυνήσεως (προορισμένες για τον τοίχο ή για ιδιαίτερο προσκυνητάρι) και εικόνες διαφόρων μεγεθών για ιδιωτική λατρευτική χρήση. Στη συλλογή του μουσείου υπάρχουν ακόμα ξυλόγλυπτος σταυρός του 16 αι, επίχρυσα ιερά σκεύη και καντήλια, υφαντά και κεντητά -κάποτε με χρυσό- καλύμματα για δισκοπότηρα καθώς και συλλογή λειτουργικών βιβλίων (Ευαγγέλια, Μηναία κ.ά.) τυπωμένα τα περισσότερα στη Βενετία τον 18ο αιώνα. Όλες οι εικόνες και τα λοιπά ιερά σκεύη είναι από τον Ιερό ναό Ευαγγελιστρίας αλλά και από τα διάφορα παρεκκλήσια του ναού. 

Κατά το τελευταίο διάστημα είχαν παρατηρηθεί φθορές στα αντικείμενα, γεγονός που έκανε τους υπευθύνους να αναζητήσουν βοήθεια στους ειδικούς της Εθνικής Πινακοθήκης. Η επαφή έγινε με πρωτοβουλία του ιερέα του ναού της Ευαγγελίστριας π. Ελευθέριου Μίχου και βρήκε θετική ανταπόκριση από τον καταγόμενο από το Ναύπλιο πρόεδρο της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολο Μπότσο. 

Μέχρι σήμερα δύο εικόνες ,του Γεννεσίου της Θεοτόκου ,από το παρεκκλήσιο της Παναγίας της Κατακεκρυμένης Καραθώνας , συντηρήθηκαν φυσικά με την έγκριση του Μητροπολιτικού συμβουλίου Αργολίδος και είναι ήδη στο μουσείο του ναού. Προς συντήρηση είναι και μία ακόμα εικόνα . Να σημειωθεί πως για την ασφαλή μεταφορά τους στην Αθήνα, στην Πινακοθήκη χρειάστηκε και η μεσολάβηση της Αστυνομίας Ναυπλίου, Κορίνθου και Αττικής. Το Εκκλησιαστικό μουσείο τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας και είναι ανοιχτό καθημερινά. 

ΠΗΓΗ
archaiologia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου