Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος "Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου - 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση" στους μαθητές της ΣΤ' τάξης του 5ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου.


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα για φέτος "Κρίσεις: Συνέχειες και ασυνέχειες της Ιστορίας", ο Δήμος Ναυπλιέων γιορτάζει και συμμετέχει με την πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος "Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου - 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση" στους μαθητές της ΣΤ' τάξης του 5ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί όλο το σχολικό έτος 2012-2013 με αποδέκτες τους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ' τάξεων των δημοτικών σχολείων του Νομού Αργολίδας αλλά και όλης της Ελλάδας. Οι μαθητές θα προσεγγίσουν τη Ναυπλιακή Επανάσταση (1862) μέσα από την προσωπικότητα της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου και θα έρθουν σε επαφή με την εποχή παρατηρώντας τα εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Ναυπλίου και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Οι ιστορικές πλατείες του Ναυπλίου και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" συμπληρώνουν βιωματικά το πρόγραμμα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ομάδας εργασίας, που συγκροτήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του εορτασμού των 150 χρόνων από τη Ναυπλιακή Επανάσταση, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, υπό τον συντονισμό του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Στην Ομάδα Εργασίας του ανωτέρω εκπαιδευτικού προγράμματος για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους παρακάτω φορείς:

α) Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα
β) Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου
γ) Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ"
δ) Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας- 5ο Δημοτικό σχολείο Ναυπλίου
ε) Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου
στ) Θεατρική Ομάδα "Θεατροδρόμιο"
ζ) Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι μαθητές είναι:
α) Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Ναυπλίου
β) Πλατεία Τριών Ναυάρχων
γ) Μουσείο "Β.Παπαντωνίου"
δ) Πλατεία Συντάγματος
ε) Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ"


via