Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η Ναυπλιώτισσα Χαρά Κοσεγιάν επανέρχεται στα λογοτεχνικά πράγματα

  - 
Η Ναυπλιώτισσα συγγραφέας Χαρά Κοσεγιάν επανέρχεται στα λογοτεχνικά πράγματα μετά από 10 χρόνια σιωπής, με τη Λοχεία της Απουσίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τις Πευκοβελόνες, Τέχνη, Ρόδος, 1998 και ακολούθησαν το Έχει κι άλλες όψεις το φεγγάρι, Νέα σύνορα, Α Λιβάνης, 1999, το Γλυκό με θλιμμένα καρύδια, Κοχλίας (Σαββάλας), 2002 και από τις ίδιες εκδόσεις το 2003 το Ανατέλλει και στην Ντέια.

Έκτοτε ασχολήθηκε κυρίως με τον επιστημονικό λόγο, αρθρογραφώντας και δημοσιεύοντας μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά. Σε αυτό το διάστημα εξέδωσε τις μονογραφίες: Λουκιανού Αληθής Ιστορία Α΄: σχόλια-μετάφραση και σκίτσα από μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Ιαλυσού Ρόδου, Μεταίχμιο, 2008, Αρχαία Επιβιώματα στα Νεοελληνικά δημοτικά τραγούδια ,συμβολή στην έρευνα μέσα από το παράδειγμα κυρίως των παραδοσιακών τραγουδιών της Καρπάθου, Παπαζήση, 2010, Ευ. Μουλά- Χαρά Κοσεγιάν, Η αξιοποίηση των κόμικς στην Εκπαίδευση, Κριτική, Αθήνα, 2011.

Στη Λοχεία της Απουσίας ανθολογούνται διηγήματα, μικρά αφηγηματικά κείμενα αλλά και ποιήματα που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στο 2001- 2013.

Πρόκειται για τρυφερά, προσωπικά κείμενα που καταχωρούνται είτε ημερολογιακά ως « ταξίδια στον τρικυμισμένο χωροχρόνο», είτε ως πρώτες ποιητικές απόπειρες με θεματικούς κύκλους γύρω από την ποίηση, τη φιλία, το θάνατο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η νουβέλα « Ο Αρμένης», που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Βιογραφικά στοιχεία. Η Χαρά Κοσεγιάν γεννήθηκε στο Ναύπλιον όπου και έμεινε ως το τέλος των εγκύκλιων σπουδών της. Ακολούθησε το πτυχίο της στη Φιλοσοφική Σχολή
Αθηνών, από όπου πήρε και το διδακτορικό της στη διδακτική της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας. Έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων και εξειδίκευση στους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες.
Σήμερα ζει στη Ρόδο όπου εργάζεται ως σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Δωδεκανήσου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου