Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

3ος Κύκλος Σεμιναρίων Σύγχρονης Τέχνης: Μυθικά ζευγάρια στην τέχνη. Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου


3ος Κύκλος Σεμιναρίων Σύγχρονης Τέχνης
 Μυθικά ζευγάρια στην τέχνη


Από την Πέμπτη 3 Απριλίου, με αφορμή την άνοιξη που έρχεται, την  εποχή του έρωτα και της αναγέννησης, το Φουγάρο ξεκινά τον 3ο κύκλο 4 διαλέξεων με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου και τίτλο ΜΥΘΙΚΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ.

Σε αυτόν τον κύκλο (Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Πέμπτη 10, Παρασκευή 11 Απριλίου
από τις 7 έως τις 9 το απόγευμα)  θα παρουσιαστούν μυθικά ζευγάρια της τέχνης, των οποίων το έργο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την  μεταξύ τους σχέση  και τον  μεγάλο τους έρωτα. Οι νευρώσεις, οι ανταγωνισμοί, αλλά και ο διάλογος, η συνεργασία, η συμβίωση έπαιξαν δραματικό ρόλο και γέννησαν στην κυριολεξία έργα σταθμούς στην ιστορία της τέχνης. Η αφήγηση των σχέσεων και η ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων τους θα δώσει την ευκαιρία να φωτισθούν όψεις της δημιουργίας που ανήκουν καθαρά στο βίωμα και την ερωτική ένταση, την σχέση των φύλων και τις παρεκκλίσεις από  συνήθεις  συμπεριφορές. Μερικά από αυτά τα ζευγάρια συζητιούνται ως μοναδικά παραδείγματα καλλιτεχνικής αλληλεγγύης και ερωτικής συνύπαρξης  ενώ άλλα μνημονεύονται για την καταστροφική τους σχέση και παραφορά. Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις τέτοιων σχέσεων  που αξίζουν την προσοχή μας αφού  άφησαν σαν «απογόνους» έργα σταθμούς για την τέχνη.

Κόστος Συμμετοχής
40 €  για τις 4 δίωρες διαλέξεις ∙  12 € για μια διάλεξη
50% ΕΚΠΤΩΣΗ  για μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, ανέργους και πολίτες άνω των 65 ετών

Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 2752047380  email  maria@fougaro-library.gr


Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός και γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική (1982-1987) στην Αθήνα, ενώ μεταξύ των ετών 1990-1994 παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στο Παρίσι στο Centre Georges Pompidou σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών και νέων στη σύγχρονη τέχνη. Ανέπτυξε πλούσια παιδαγωγική δραστηριότητα σε θέματα σύγχρονης τέχνης, συνεργαζόμενη με μουσεία και ιδρύματα ενώ επιμελήθηκε  και παρουσίαζε επί σειρά ετών  εκπομπές για τα εικαστικά στην ΕΡΤ. Από το 2003 έως το 2013 παρουσίαζε στην ΕΤ1 την εκπομπή Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, την μοναδική εκπομπή για τη σύγχρονη τέχνη στην ελληνική τηλεόραση. Οργανώνει κύκλους διαλέξεων με θέμα τη Σύγχρονη Τέχνη και τους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες, ενώ δουλεύει συστηματικά για τη δημιουργία αρχείου της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Υποστηρίζει τον ρόλο του καλλιτέχνη ως φορέα εμπειρίας της εποχής του, ενώ το καλλιτεχνικό της έργο χαρακτηρίζεται από ένα είδος «πορτραιτογραφίας» μέσα από την ίδια την καλλιτεχνική πρακτική.


Ο 3ος Κύκλος διαλέξεων έχει τίτλο:
Μυθικά ζευγάρια στην τέχνηΑναλυτικά οι διαλέξεις:

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Camille Claudel – Auguste Rodin
Salvador Dali – Gala
Niki de Saint Phalle - Jean Tinguely
Pablo Picaso - Dora Maar

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Sonia and Robert Delaunay
Christo and Jeanne  Claude
Frida Kahlo - Diego Rivera
Lee Miller - Man Ray

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Balthus - Setsuko Ideta
Oskar Kokoschka – Alma Mahler
Rembrant - Saskia
Rene Magritte - Georgette Berger

4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Marina Abramovic – Ulay
Gilbert and George
Pierre and Gilles
Tim Noble - Sue Webster
Jeff Koons - La Cicciolina (Ilona Staller)
Αλέξης και Φώφη Ακριθάκη

Θα χρησιμοποιηθεί οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο, με τα ζευγάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου