Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΑ – ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Δύο ΣΧΕΔΙΑ του Γιώργου Βέλτσου με πρόφαση την Ηλέκτρα, την Ιφιγένεια, τον Ορέστη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΑ – ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Δύο ΣΧΕΔΙΑ του Γιώργου Βέλτσου με πρόφαση την Ηλέκτρα, την Ιφιγένεια, τον Ορέστη. 

ΠΡΩΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ:   μέσα σε μια βιβλιοθήκη. Η Ηλέκτρα, ο Ορέστης, η Ιφιγένεια: «Πώς επιβιώνουν τόσων θανάτων;»


Μπορεί η θεατρική αποκέντρωση να πάψει να είναι ουτοπία;
Η Ηλέκτρα Νικολούζου, ο Κώστας Βασαρδάνης και η Αιμιλία Βάλβη μιλούν τους ήχους μιας γλώσσας που απορεί.  Κινούνται πάνω στη χορογραφία των λέξεων. Ζωγραφίζουν τα σχέδιά τους στην άμμο. Κινούνται μέσα σε μία βιβλιοθήκη.  Απειλούνται από το φως των προβολέων, τα βιβλία, τον συγγραφέα. Έξω η έρημος επεκτείνεται. «Που νά ξεραν πως τους φέρνουμε την πανούκλα».
ΠΡΩΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ: ένα οριακό εγχείρημα εκτός των τειχών. Μια απροσδόκητη πρεμιέρα στο Ναύπλιο, για δύο τριήμερα του Ιουλίου. Σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, με τους: Ηλέκτρα Νικολούζου, Κώστα Βασαρδάνη, Αιμιλία Βάλβη.
Πρεμιέρα εκτός των τειχών: έξι παραστάσεις στη Βιβλιοθήκη του ΦΟΥΓΑΡΟΥ στο Ναύπλιο: 4,5,6 και 11,12,13 Ιουλίου, στις 21.30

Ο Γιώργος Βέλτσος σημειώνει:
Δέν είναι μόνο τα τρία πρόσωπα σε κατάσταση διεγερτικής καταληψίας καθώς «σωμάζουν»  στους τρεις ηθοποιούς αλλά και ο συγγραφέας τους σ’εκείνη την ενδιάμεση κατάσταση ενσωμάτωσης μεταξύ άνδρα και γυναίκας, ηθοποιού και υπνοβάτη που επιθυμεί, ενώ δεν θέλει, να βρεθεί στη σκηνή, παρά την προτροπή του σκηνοθέτη. Έγραψα έναν διπλό διάλογο με το ακατανόμαστο: την ψύχωση. Έγραψα, «στη σφενδόνη», το όνομα «Ορέστης» με τον τρόπο του Γιώργου Σεφέρη. Αλλά δεν ιστόρησα καμμία ιστορία εκτός της ιστορίας της γλώσσας μου που χειμάζει στα λόγια της Ηλέκτρας της Ιφιγένειας και του Ορέστη καθώς περιπλανώνται στα ερείπια αυτού που κάποτε ήταν ένα εργοστάσιο αισθημάτων. Ο Γιάννης Λεοντάρης σημειώνει:
Το κείμενο του Βέλτσου δεν έχει νόημα, είναι νόημα. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα για να αποδώσει η παράσταση και ο ηθοποιός. Το κείμενο δεν προσφέρει πρώτο επίπεδο ανάγνωσης στον αποδέκτη του. Είναι μία ακτινογραφία του εαυτού του. Αδύνατον να ενσαρκωθεί από τον ηθοποιό καθώς είναι σάρκα. Αδυνατον να αποκαλυφθεί από την παράσταση γιατί είναι εξαρχής εκτεθειμένο. Το μόνο που μπορεί η παράσταση είναι να γεννήσει ένα νέο νόημα δίπλα στο ρημαγμένο κείμενο, δηλαδή, αναπόφευκτα, να το προδώσει. Με ήχους, εικόνες, όπλα, συμβάντα. Διατηρώντας το άθικτο.

Μία performance για τη γλώσσα εκείνων που τράβηξαν τη σκανδάλη.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Τίτλος παράστασης: ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΑ – ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ / ΠΡΩΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ
Κείμενα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ Σκηνοθεσία-μουσική/ηχητική επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ Παίζουν: ΗΛΕΚΤΡΑ ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΑΡΔΑΝΗΣ, ΑΙΜΙΛΙΑ ΒΑΛΒΗ 


4,5,6 και 11,12,13 Ιουλίου, στις 21.30

  ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70’ 

Εισιτήρια: 8 ευρώ / 5 ευρώ (φοιτητικό)

Κρατήσεις θέσεων: 27520.47380 

Τετάρτη έως Παρασκευή ώρες: 10.00-14.00

www.fougaro.gr


πληροφορίες για τον τύπο: 6945289843 / yleontaris@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου