Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Εγκαίνια της FOUGARO THE GALLERY Nafplion με έκθεση του MARK HADJIPATERAS Σάββατο 14 Ιουνίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εγκαίνια της FOUGARO THE GALLERY Nafplion
 με έκθεση του
MARK HADJIPATERAS
Σάββατο 14 Ιουνίου 2014
Το Σάββατο 14 Ιουνίου, το Φουγάρο εγκαινιάζει τη FOUGARO THE GALLERY Nafplion με μια μεγάλη ατομική έκθεση του γνωστού εικαστικού Mark Hadjipateras.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Αυγούστου.

Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2008 που το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τέτοιου μεγέθους έκθεση του Mark Hadjipateras. H παρουσίαση πραγματοποιείται με την ευγενική συνεργασία της γκαλερί a.antonopoulou.art.

Η έκθεση παρουσιάζει δουλειά των τελευταίων έξι ετών και περιλαμβάνει έργα γλυπτά και επιτοίχια, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά ή έχουν φτιαχτεί ειδικά για αυτή.

Περισσότερα από 100 έργα, κυρίως γλυπτά μικρών και μεγάλων διαστάσεων από fiberglass, μπρούντζο και αλουμίνιο, μονοτυπίες λαδιού και έργα σε καμβά, θα εκτεθούν στο μοναδικό αυτό χώρο 300 τμ. του Φουγάρου, που θα ανοίξει για πρώτη φορά επίσημα στο κοινό.


«Ολόκληρη η χρωματιστή κοινωνία των City Dwellers, τα μοναδικά υβριδικά πλάσματα του Μ.Η. κάνει απόβαση στη FOUGARO THE GALLERY. Παράξενα τρυφερά, ανθρωπόμορφα όντα, δημιουργούν ένα δικό τους σύμπαν που θα γοητεύσει το θεατή. Τι είναι αυτά τα πλάσματα; Από πού ήρθαν; Θέλουν κάτι να μας πουν; Είναι ανθρωπάκια ή μήπως τρομπέτες με ποδαράκια;

Μαζί τους, δύο μεγάλα μαύρα γλυπτά – μνημεία των ίδιων των City Dwellers – δεσπόζουν επιβλητικά μέσα στο χώρο. Κοντά στους City Dwellers, τα New Totem, το Δέντρο και οι Πρόγονοι: μορφές γήινες, διαχρονικές, δημιουργούν το «Δάσος». Πομποί και δέκτες μαζί, αφομοιώνουν και μεταπλάθουν, συνομιλώντας παράλληλα με το σύμπαν και με μας.

Οι μονοτυπίες, νέα δουλειά, που εξελίσει τις χαρακτηριστικά καμπυλόμορφες φιγούρες σε ελλειπτικά αρχέτυπα σχέδια, αναπτύσσονται σε μεγάλες οριζόντιες και κάθετες φρίζες. Πρόκειται για μονοχρωμίες λαδιού, αποτυπωμένες σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτή την έκθεση.

Τέλος, το Aluminum World – ένα φουτουριστικό αστικό τοπίο με 250 στοιχεία-χαρακτήρες παρουσιάζεται για πρώτη φορά επίσης. Εδώ στη μικρότερή τους κλίμακα, ξαναβρίσκουμε τους city dwellers, συχνά μετεξελιγμένους, να συνυπάρχουν με όσα συνθέτουν το φανταστικό ασημένιο κόσμο τους.

Μαζί με τις μονοτυπίες, τα έργα σε καμβά, συμπληρώνουν την έκθεση, εμπλουτίζοντας το διάλογο ανάμεσα σε όλα τα γλυπτά του Μ.H. Είναι ένας διάλογος ψιθυριστός, ανάμεσα σε στοιχεία και όντα οικεία και άγνωστα μαζί. Θα έλεγες πως μας απλώνουν – λίγο διστακτικά; - το χέρι... αν μπορούσαν λίγο να κινηθούν… ίσως να ‘θέλαν δυο λέξεις μόνο να μας πουν: “WE ARE ONE”».
ΦΠΚ

Επιμέλεια έκθεσης: Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου και Mark Hadjipateras
Κείμενο καταλόγου: Χριστόφορος Μαρίνος
Φωτισμοί: Φίλιππος ΚουτσαφτήςΗ έκθεση θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από τα Εργαστήρια του Φουγάρου και θα οργανώνονται ξεναγήσεις για σχολεία και επισκέπτες.


Mark Hadjipateras
Ο Mark Ηadjipateras γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1953. Σπούδασε στο Chelsea College of Arts και στο St.Martins School of Art του Λονδίνου, καθώς και στο John Moores School of Art στο Λίβερπουλ. Από το 1982 για 20 χρόνια έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη. Το 2002 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Το έργο του κινείται ανάμεσα στη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την χαρακτική και τη γλυπτική. Έχει κάνει site-specific εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις σε γκαλερί και σε δημόσιους χώρους σε Αμερική και Ευρώπη. Το 2000 τού ανετέθη από το Μετρό της Νέας Υόρκης η διακόσμηση του σταθμού 28th Street της γραμμής Broadway με 36 ψηφιδωτές συνθέσεις, έργο για το οποίο βραβεύτηκε από το Municipal Arts Society της Νέας Υόρκης το 2003. Έχει παρουσιάσει έργα του σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε 30 ατομικές εκθέσεις, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ έργα του υπάρχουν σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
www.markhadjipateras.com


FOUGARO THE GALLERY Nafplion

Με επιφάνεια 300 τμ και ύψος 5,5 μ, η FOUGARO THE GALLERY Nafplion, που ολοκλήρωσε τις κτιριακές της εγκαταστάσεις πρόσφατα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενιαίους εκθεσιακούς χώρους που διαθέτει σήμερα η χώρα μας. Πρόκειται για το κεντρικό κτίριο του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος «Ανθός», όπου στεγάζεται το Φουγάρο.

Στο χώρο αυτό έχουν ήδη φιλοξενηθεί 2 σημαντικές CRAFT FAIR από το 2012.

Κύτταρο του Φουγάρου, η FOUGARO THE GALLERY Nafplion θα συνεχίσει να λειτουργεί ως Χώρος Ζωής και Τέχνης, φιλοξενώντας εκδηλώσεις, δρώμενα συναυλίες, εκθέσεις. Το εκθεσιακό πρόγραμμα θα έχει ως κεντρικό άξονα τη Σύγχρονη Τέχνη, φέρνοντας κοντά στο ευρύ κοινό ατομικές και ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Θα γίνονται επίσης περιοδικές εκθέσεις από ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία.Mark Hadjipateras
Εγκαίνια: Σάββατο 14 Ιουνίου 2014 από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα
Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιουνίου – 3 Αυγούστου 2014
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη με Κυριακή 18.00 - 23.00 ή κατόπιν συνεννόησης
Είσοδος Ελεύθερη
FOUGARO ΤΗΕ GALLERY, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο
info@fougaro-gallery.gr  27520 47300,
Πληροφορίες για τον Τύπο: Αντώνης Κοντρογιάννης antonis@fougaro.gr 210 7400 140
Οnline Press Kit (φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση & επιπλέον υλικό): Για τους φίλους μας στην Αθήνα, στις 14 Ιουνίου και για τα εγκαίνια της έκθεσης θα αναχωρήσει πούλμαν στις 10.30 πμ από το σταθμό του μετρό Κατεχάκη με κατεύθυνση το Φουγάρο. Στις 7 μμ το πούλμαν θα ξεκινήσει από το Φουγάρο για να επιστρέψει στην Αθήνα (σταθμός Κατεχάκη). Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

For our friends in Athens, on June 14 on the occasion of the exhibition's opening, bus ride is provided at 10.30 am towards Fougaro from Katehaki metro station. The departure from Fougaro towards Athens (Katehaki station) will be at 7 pm. Participation is free of charge.

Κρατήσεις θέσεων / Booking
info@fougaro-gallery.gr & 210 7400140


Φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου