Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Παγκόσμια «Ημέρα της Μουσικής» με παρουσίαση βιβλίου και CD στο Άργος


  - 
 
O Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, ο Σύλλογος Φίλων του Δημοτικού Ωδείου Άργους και το βιβλιοπωλείο Δουλτσίνος από το 1964, με αφορμή την παγκόσμια «Ημέρα της Μουσικής», έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν το Σάββατο 21 Ιουνίου, ώρα 20.30, στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, στην παρουσίαση του βιβλίου και CD Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε – Χάινριχ Χάινε "Όταν ο νους σου βράζει κι η καρδιά" , Εκδόσεις Πατάκη, 2014 ανθολόγηση, εισαγωγή, μετάφραση: Λένια Ζαφειροπούλου (δίγλωσση έκδοση)
Το συνοδευτικό CD περιλαμβάνει διάσημες μελοποιήσεις («λίντερ») των ποιημάτων του βιβλίου από τους Σούμπερτ, Σούμαν, Μέντελσον, Μπραμς και Βολφ, καθώς και απαγγελίες των αντίστοιχων ποιημάτων στα ελληνικά, με τη Λένια Ζαφειροπούλου, τραγούδι, τον Θοδωρή Τζοβανάκη, πιάνο και τη Λένα Κιτσοπούλου, απαγγελία.

Παρουσιάζουν το βιβλίο και διαβάζουν ο Νικόλαος Μπουμπάρης, Πρόεδρος του ΣΦΑ, η Κωνσταντίνα Πατούρα, Γενική Γραμματέας του ΣΦΑ, η Άννα Μπουλμέτη, μέλος του Δ.Σ του ΣΦΑ και ο Νίκος Χριστοδούλου, διευθυντής ορχήστρας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Άργους.

Τραγούδια από το CD θα ερμηνεύσουν η Λένια Ζαφειροπούλου και ο Νίκος Χριστοδούλου (πιάνο).

«Ο Γκαίτε κοιτά προς την ελληνική κλασική αρχαιότητα και τα διαχρονικά ερωτήµατα της φιλοσοφίας. Ο Χάινε προς τη διαµορφούµενη πολιτική συνείδηση των Ευρωπαίων αστών του 19ου αιώνα. Υπάρχουν όµως και πολλά που τους ενώνουν. Στο βιβλίο που κρατάτε τα ποιήµατα έχουν µια σειρά δραµατουργική, ώστε σχεδόν κάθε ποίηµα να λειτουργεί ως απάντηση, συµπλήρωµα ή αντιλογία του προηγούµενου. Η ανθολογία αυτή χτίστηκε µε την ίδια συλλεκτική, συνθετική και αναδηµιουργική διαδικασία που χρησιµοποιεί ο τραγουδιστής για να σερβίρει ένα µουσικοποιητικό δείπνο στο κάθε ρεσιτάλ . Έτσι ώστε τα αρχικά υλικά να εξαφανιστούν και να αναδειχθούν ταυτόχρονα, σκηνοθετώντας το σύνολο σε µια ενιαία αίσθηση.»

από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η Λένια Ζαφειροπούλου σπούδασε τραγούδι, πιάνο και ερµηνεία του Lied στη Musikhochschule της Στουτγάρδης και όπερα στο Guildhall School of Music and Drama και στο National Opera Studio του Λονδίνου. Το 2009 τιµήθηκε µε το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών για νέους καλλιτέχνες . Άρθρα, µεταφράσεις και ποιήµατά της έχουν δηµοσιευθεί στα περιοδικά Ποιητική, The Books’ Journal, Athens Review of Books, ΕΦ κ.ά. To 2013 το βιβλίο της µε ποιήµατα «PaternosterSquare» τιµήθηκε µε το βραβείο πρωτοεµφανιζόµενου συγγραφέα του περιοδικού Αναγνώστης.

«Ο Johahn Wolfgang von Goethe (1749-1832) θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Γερµανίας. Τα ποιήµατα, τα δράµατα και τα µυθιστορήµατά του συνέβαλαν στα σπουδαιότερα κινήµατα της εποχής του, στην Θύελλα και Ορµή, στο ροµαντικό κίνηµα και στον Κλασικισµό της Βαϊµάρης.»

« O Heinrich Heine (1797-1856) ξεκίνησε ως ροµαντικός, σύντοµα όµως το ποιητικό του µέγεθος και η προσωπικότητά του υπερέβησαν τα αυστηρά όρια του κινήµατος. Ροµαντικός, αποδοµητικός, πολιτικός και σατιρικός, ο Χάινε συνέβαλε τα µέγιστα στη διαµόρφωση της αστικής τέχνης της εποχής του.» 
 
 via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου