Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Εορταστική εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος

  -  
Το 2014 το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα κλείνει τα 40 του χρόνια. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, ενώ τιμήθηκε το 1981 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο του Μουσείου της Χρονιάς (EMYA), πέρασε απίστευτες περιπέτειες, κατά κύριο λόγο με οικονομικά προβλήματα. Ως αντίδοτο αποφασίσθηκε τα 40 του χρόνια να εορτασθούν όσο γίνεται πιο λαμπρά και σε ευρεία κλίμακα.
Εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Μουσείου στο Ναύπλιο.

- 
Στην εναρκτήρια αυτή εκδήλωση συμπλήρωσης των 40 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου, παρόν ήταν η ιδρύτρια του, Ιωάννα Παπαντωνίου ενώ παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ.Ανδριανός, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου, εξήρε το έργο του ιδρύματος για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνεχάρη την Ιωάννα Παπαντωνίου για την 40χρονη πορεία, προσπάθεια και πολύπλευρη προσφορά της.

- 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος που δεν παρέλειψε να τονίσει την σημαντική διεθνή προσφορά της πολυβραβευμένης Ιωάννας Παπαντωνίου και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος ιδιαίτερα στην πόλη του Ναυπλίου.
Επίσης στις 19 Σεπτεμβρίου άλλη μια ευρωπαϊκή διάκριση, αυτή τη φορά στην Bologna της Ιταλίας, για την Ιδρύτρια και Πρόεδρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος κ. Ιωάννα Παπαντωνίου απο την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων (ΕΜΑ), καθώς αποφάσισε ταυτόχρονα με την απονομή του βραβείου EMA PRIZE 2013 να απονείμει την πρώτη της νέα διάκριση “Lifetime Achievement Award” στην Ιωάννα Παπαντωνίου ως Πρόεδρο του ΠΛΙ, που ίδρυσε η ίδια πριν από 40 χρόνια. Το σκεπτικό της απόφασης της ΕΜΑ αποτελεί ιδιαίτερη τιμή όχι μόνον για την ίδια και το ΠΛΙ, αλλά για την Ελλάδα και ιδιαιτέρως την πόλη του Ναυπλίου.

- 
Για το έτος 2014 το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα έχει προγραμματίσει:

Τον Ιανουάριο, στο χώρο του Μουσείου Παιδικής Ηλικίας του ΠΛΙ «ΣΤΑΘΜΟΣ», οργανώνεται έκθεση με παιχνίδια.

- 
Το Φεβρουάριο ανοίγει η έκθεση στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο με θέμα “Patterns of Magnificence. Tradition and Reinvention in GreekWomen’s Costume”. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Κούλας Λαιμού. Η έκθεση θα μεταφερθεί για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο στη Λευκωσία.

- 
Παράλληλα, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα φιλοξενηθεί έκθεση της Θεατρικής συλλογής του ΠΛΙ στο φουαγιέ του ΘΕΑΤΡΟΝ.

Στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη θα εκτεθούν μοναδικά κομμάτια της συλλογής κοσμημάτων του ΠΛΙ, σε συνδυασμό με αντικείμενα των συλλογών του ΜΚΗΛ.
Το Λύκειο των Ελληνίδων και η ATOPOS ετοιμάζουν στους χώρους τους από μια έκθεση-έκπληξη.
 
  Στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο θα εκτεθεί το σύνολο των έργων της Λίντας Αντωνιάδου-Βακιρτζή, που ανήκουν στο ΠΛΙ.
Στον Πολυχώρο ΦΟΥΓΑΡΟ στο Ναύπλιο, μετά την έκθεση με γυναικείες τσάντες, θα συνεχιστούν οι εκθέσεις με «αξεσουάρ» ενδυμασίας.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Δάφνης-Μουσείο Γ. Μπουζιάνη θα εκτεθεί μέρος των έργων του μαθητή και φίλου του Νίκου Χρονόπουλου, μαζί με δυο έργα του Μπουζιάνη που ανήκουν στο ΠΛΙ, δωρεά της Νέλλης Χρονοπούλου.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου το ΠΛΙ θα παρέμβει εκθέτοντας δυο «χιτώνες» του Paul Poiret (1920) και έναν «πέπλο» του Mariano Fortuni(1910).
Τέλος, για μια φορά ακόμα το συνέδριο του Ενδυματολογικού Τμήματος του ICOM, με θέμα «Η πολιτική διάσταση του ενδύματος», θα γίνει στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αθήνα για να καταλήξει στο Ναύπλιο.

- 
Η εορταστική ατμόσφαιρα θα μεταφέρεται από το Μουσείο στην πόλη, με συμβολική παρουσία του ΠΛΙ στις προθήκες των καταστημάτων της πόλεως.
Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη και στη μεγάλη προθήκη του ισογείου θα υπάρχουν συνεχείς αλλαγές με αφορμή τα γεγονότα του 2014. Στις άλλες προθήκες του Μουσείου σχεδιάζονται παρεμβάσεις από καλλιτέχνες φίλους του ΠΛΙ, πρακτική που έχει εγκαινιάσει πρώτο το ΠΛΙ με την Κύπρια εικαστικό Μαρία Λοϊζίδου το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου