Το υπουργείο Πολιτισμού τελικά κατέληξε. Δεν κλείνει το ΕΚΕΒΙ. Τουναντίον, σύμφωνα με δηλώσεις του Παναγιώτη Καρακατσάνη, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, στην "ΑΥΓΗ", το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου πρόκειται να συνεχίσει τη λειτουργία του και μάλιστα "με όλες τις δράσεις που προβλέπονται στον ιδρυτικό του νόμο".

Με τις δηλώσεις του κ. Καρακατσάνη διαψεύδεται κατηγορηματικά το δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής", βάση του οποίου το ΕΚΕΒΙ βρισκόταν ανάμεσα στους προς άμεση κατάργηση οργανισμούς που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα φέρει προς συζήτηση στη Βουλή, στις 24 του μηνός, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και μπαίνει ένα τέλος στην έντονη φημολογία που έκτοτε έχει αναπτυχθεί.

Όπως μας επισήμανε ο κ. Καρακατσάνης, "η βούληση του κυρίου υπουργού κινείται προς θετική κατεύθυνση. Διαφωνούμε με ό,τι είχε αποφασιστεί σε προγενέστερο χρόνο. Ήδη έχει ανατεθεί από τον κύριο υπουργό η επεξεργασία του θέματος στο πλαίσιο όσων προηγουμένως σας δήλωσα". Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, έχει ήδη ανατεθεί σε συνεργάτιδα νομικό σύμβουλο να επεξεργαστεί το θέμα θετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνη θα συνεχίσουν να λειτουργούν η Βιβλιονέτ, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΕΣΠΑ), το πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας, που, αν και αυτό ενταγμένο σε ΕΣΠΑ, είχε παγώσει από τον περασμένο Ιανουάριο, θα επανέλθει στο ΕΚΕΒΙ η διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου, το πρόγραμμα στήριξης μετάφρασης ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες "Φράσις" και όλες οι υπόλοιπες δράσεις που είχε αναπτύξει το Κέντρο πριν την απόφαση του Κ. Τζαβάρα να το καταργήσει.

"Θέλουμε να διατηρήσουμε, να αναβαθμίσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε νέες δράσεις στον πολιτισμό, στα γράμματα και τις τέχνες" υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Άλλωστε "πρόθεση του υπουργού είναι να ανοίξουμε τις πόρτες στον πολιτισμό και την τέχνη ώστε να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων αλλά και της διεθνούς κοινότητας".
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η τοποθέτηση νέου διοικητικού συμβουλίου στο ΕΚΕΒΙ, στο οποίο κάποια μέλη, μάλλον, θα είναι τα ίδια με το τωρινό, ενώ σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων ο κ. Καρακατσάνης δηλώνει: "Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ΕΚΕΒΙ έχει εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό από υπαλλήλους γνώστες του αντικειμένου, εργατικούς, φιλότιμους και αυτό δεν λανθάνει της προσοχής μας". Παράλληλα προσθέτει ότι "με την τοποθέτηση νέου διοικητικού συμβουλίου, με την επανεκκίνηση, θα ικανοποιηθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες". Χωρίς να δίνει ακριβές χρονοδιάγραμμα, ωστόσο επισημαίνει ότι "η επανεκκίνηση θα γίνει πολύ γρήγορα".

via