Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

"Η ιστορία του Ναυπλίου σαν παραμύθι" από την Γλυκερία ΝΙκολοπούλου

  -  

Η φιλόλογος Γλυκερία Νικολοπούλου που, αν και οι ρίζες της βλάστησαν στην Αρκαδία, αγάπησε πολύ τ’ Ανάπλι και διάλεξε να ζήσει, να εργαστεί αλλά και να μιλήσει γι’ αυτό. Στο βιβλίο της «Η ιστορία του Ναυπλίου σαν παραμύθι», με γλώσσα απλή, λυρική, σαφή, αφηγείται την ιστορία του τόπου που λάτρεψε βαθιά, περιγράφοντας την μακρά ιστορία της όμορφης κι ευλογημένης πόλης, βαδίζοντας προσεκτικά στους δρόμους του παρελθόντος, σκίζοντας το πέπλο της λήθης.

«Η ιστορία του Ναυπλίου σαν παραμύθι», μια έκδοση της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας και Πολιτισμού, για παιδιά από 9 έως… 99 χρόνων.
Σ’ ένα παλιό αρχοντικό του Ναυπλίου, μπροστά στο τζάκι με τα χοντρά κούτσουρα από πουρνάρια και καστανιές της Αρκαδίας και τη θαλπωρή της φωτιάς που έχει για τα καλά φουντώσει, ο παππούς μαζεύει τα τρία εγγόνια του κι αρχίζει αργά να ξεδιπλώνει από την μνήμη του, μια πολύ παλιά ιστορία. Μια τέτοια σκηνή φαντάστηκε η φιλόλογος Γλυκερία Νικολοπούλου που, αν και οι ρίζες της βλάστησαν στην Αρκαδία, αγάπησε πολύ τ’ Ανάπλι και διάλεξε να ζήσει, να εργαστεί αλλά και να μιλήσει γι’ αυτό.

Με γλώσσα απλή, λυρική, σαφή, αφηγείται την ιστορία του τόπου που λάτρεψε βαθιά, περιγράφοντας την μακρά ιστορία της όμορφης κι ευλογημένης πόλης, βαδίζοντας προσεκτικά στους δρόμους του παρελθόντος, σκίζοντας το πέπλο της λήθης.

Πιστή στην αλήθεια, ξεφυλλίζει τις σελίδες του χθες χωρίς να πέσει στην παγίδα της υπερβολής. Ο λόγος της ζεστός, μετρημένος, αγγίζει σε επτά σκηνές, σχεδόν θεατρικά, τις περιπέτειες και τις αγωνίες της όμορφης πόλης. Μας γνωρίζει με τον Ποσειδώνα και την Αμυμώνη, τον γιο τους, τον Ναύπλιο, φτάνει στον πέμπτο απόγονο του, Ναύπλιο κι αυτόν, που απέκτησε τον Παλαμήδη (εφευρέτης-σοφός), τον Οίακα (τιμόνι πλοίου) και τον Ναυσιμέδοντα (κυβερνήτης πλοίου).

Μας ταξιδεύει στα Βυζαντινά χρόνια, την Α΄ Φραγκοκρατία, την Α’ Βενετοκρατία, την Α’ Τουρκοκρατία, την Β’ Ενετοκρατία, την Β’ Τουρκοκρατία… Μας κάνει κοινωνούς της Επανάστασης του 1821, της ίδρυσης του νέου Ελληνικού κράτους με πρωτεύουσα το Ναύπλιο, τα σπουδαία γεγονότα που εκτυλίχτηκαν τότε, τους αγωνιστές, τους υπερήφανους λειτουργούς της Δικαιοσύνης κ.α.

Όλοι και όλα χώρεσαν στην καρδιά και το νου της Γλυκερίας Νικολοπούλου.

Η ιστορία του Ναυπλίου σαν παραμύθι, είναι ένα βιβλίο 52 σελίδων που απευθύνεται σε όλους, όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία τ’ Αναπλιού, μ’ έναν διαφορετικό τρόπο και λόγο.

Το βιβλίο εκδόθηκε από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη ιστορίας και Πολιτισμού τον Ιούνιο του 2013. Τα Αρωγά Μέλη της βιβλιοθήκης, προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν τη νέα αυτή έκδοση, μπορούν να απευθύνονται στην Αργολική Βιβλιοθήκη, τηλέφωνο 27510 61315, τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Γλυκερία Νικολοπούλου
«Η ιστορία του Ναυπλίου σαν παραμύθι»
Έκδοση: Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού
Παιδική Βιβλιοθήκη – 1
Ναύπλιο, Ιούνιος, 2013.
52 σελίδες
ISBN 978-960-9650-06-9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου