Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

FOUGARO JAZZ FESTIVAL #1

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013
 
FOUGARO JAZZ FESTIVAL #1

Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013
Ναύπλιο


4 Μουσικά σχήματα, 16 Κορυφαίοι Μουσικοί,
σ' ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, από τα παραδοσιακά στοιχεία της Jazz μέχρι τις πιο σύγχρονες μορφές της.
Το Φουγάρο συμβάλλοντας δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα,
καθιερώνει τον ετήσιο θεσμό του Fougaro Jazz Festival ξεκινώντας από φέτος,
με δυο βραδιές αφιερωμένες στη μουσική της ελεύθερης έκφρασης.

Το Φουγάρο, εκφράζοντας τη βαθιά του αγάπη για το μοναδικό αυτό μουσικό είδος που κατέκτησε τον κόσμο, φιλοξενεί για δυο μέρες την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου τέσσερα κορυφαία ελληνικά κουαρτέτα που έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στην ιστορία της jazz σκηνής.

Τα κουαρτέτα των Haris Lambrakis, Takis Barberis, Lefteris Christofis και George Trantalidis special Quartet θα κατακλύσουν το Φουγάρο με τους ρυθμούς και τις αρμονίες τους και θα μας παρασύρουν σε ένα μελωδικό ταξίδι με αφετηρία τον Αμερικανικό Νότο του περασμένου αιώνα και με σταθμούς από την Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή μέχρι την Ινδία και την Αυστραλία.

Αυτοσχεδιασμοί αλλά και κλασικές jazz μελωδίες από 16 δεξιοτέχνες στο είδος μουσικούς θα πλημμυρίσουν για δυο νύχτες το Ναύπλιο, δίνοντας στο κοινό του Φουγάρου μια αυθεντική γεύση από το κοσμοπολίτικο και μποέμ σύμπαν της jazz!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου θα απολαύσουμε επιλεγμένες jazz μελωδίες από τη διεθνή δισκογραφία. Και για τους λάτρεις του βινυλίου την εμπειρία του Φεστιβάλ συμπληρώνει η έκθεση Vintage Jazz Vinyl Covers, με εξώφυλλα ιστορικών δίσκων βινυλίου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Fougaro Jazz Festival #1, με τη φιλοδοξία να γίνει θεσμός και σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της Jazz, και όχι μόνο, έχει ο Χάρης Καββαδίας.


"Η Jazz είναι Ελευθερία" Thelonious Monk


Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
19.00 – 20.30: Επιλογές από τη διεθνή δισκογραφία
20.30 – 21.30: HARIS LAMBRAKIS QUARTET
22.00 – 23.00: TAKIS BARBERIS QUARTET
23.00 – 01.00: Επιλογές από τη διεθνή δισκογραφία (Big Bands)

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

19.00 – 20.30: Επιλογές από τη διεθνή δισκογραφία
20.30 – 21.30: LEFTERIS CHRISTOFIS QUARTET
22.00 – 23.00: GEORGE TRANTALIDIS SPECIAL QUARTET
23.00 – 01.00: Επιλογές από τη διεθνή δισκογραφία (Jazz Swing)

Η έκθεση Vintage Jazz Vinyl Covers θα είναι επισκέψιμη σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.


George Trantalidis Special Quartet


George Trantalidis Special Quartet
Γιώργος Τρανταλίδης (drums) - Παντελής Μπενετάτος (piano) - Γιώτης Σαμαράς (guitar) - Περικλής Τριβόλης (bass)

Ο συνθέτης, παραγωγός και ντράμερ Γιώργος Τρανταλίδης, μέλος των Socrates και των Sphinx, έχει κυκλοφορήσει 8 δίσκους με εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Ήταν ο πρώτος που «πάντρεψε» την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τη τζαζ, κάτι που οδήγησε σε συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ jazz. Ήταν παραγωγός της εκπομπής H Jazz στην ΕΡΑ 2 ενώ το 2004 συμμετείχε ως συνθέτης και ενορχηστρωτής στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ο Γιώτης Σαμαράς, με σπουδές στο κονσερβατόριο Bela Bartok, ήταν μέλος των Page One και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Τζαζ κιθαρίστες στην χώρα μας με διεθνείς διακρίσεις. Ο πιανίστας Παντελής Μπενετάτος έχει υπάρξει μέλος σε πολλά συγκροτήματα, ενώ από το 1994 διδάσκει jazz πιάνο σε Ωδείο. Ο Περικλής Τριβόλης σπούδασε μουσική θεωρία, αρμονία και ηλεκτρικό μπάσο και συνέχισε με σύνθεση jazz και κοντραμπάσο στο Berkley College of Music της Βοστώνης.

Haris Lambrakis Quartet

Haris Lambrakis Quartet
Χάρης Λαμπράκης (ney) - Νίκος Σιδηροκαστρίτης (drums) - Δημήτρης Θεοχάρης (piano) - Δημήτρης Tσεκούρας (bass)

Ο Χάρης Λαμπράκης, πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος διδάκτορας εθνομουσικολογίας, υπήρξε μέλος στους Primavera El Salonico, Περιστασιακό όνειρο και στο εύστοχο Συγκρότημα Λαμπράκη. Από το 1999 διδάσκει νέυ στο Εθνικό Ωδείο και στο πλαίσιο αυτό έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς για συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ντράμερ Νίκος Σιδηροκαστρίτης θεωρείται από τους κορυφαίους με δισκογραφική παρουσία από τα τέλη των '80's. Ο πιανίστας Δημήτρης Θεοχάρης είναι μουσικός με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και φαντασία και ο μπασίστας Δημήτρης Τσεκούρας θεωρείται το μέλλον του μπάσου στην Ελλάδα. To κουαρτέτο στο 12ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz απέσπασε το βραβείο κριτών.

Lefteris Christofis Group

Lefteris Christofis Group
Λευτέρης Χριστοφής(guitars) - Jacques Marugg (vibraphone) - Ανδρέας Κωστόπουλος (bass) - Νίκος Τουλιάτος (drums)

Ο Λευτέρης Χριστοφής έχει χαρακτηρισθεί από την Benedetto Guitars ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες της Ευρώπης ενώ έχει συνεργαστεί με τους Chico Freeman, Paul Wertico, Jeff Berlin, Howard Paul κ.α. Η συνθετική άποψη του κινείται πέρα από τα σύνορα της jazz και του fusion. Διακρίνεται για το λυρικό αυτοσχεδιασμό και το ρομαντισμό των συνθέσεων του κι έναν πηγαίο δυναμισμό.

Η μελωδικότητα του βιμπραφώνου από τον εξαιρετικό Γάλλο Jacques Marugg, η δεξιοτεχνική μπασιστική προσέγγιση του Ανδρέα Κωστόπουλου, η προσωπική ρυθμική άποψη του Nίκου Τουλιάτου συνδυάζονται σε πλήρη αρμονία με τον πλούτο των ήχων της κιθάρας του Λευτέρη Χριστοφή.

Τakis Barberis Quartet

Τakis Barberis Quartet
Tάκης Μπαρμπέρης (guitars & sitar) - Μάνος Σαριδάκης (keyboards) - Γιώργος Γεωργιάδης (bass) - Γιώργος Πολυχρονόπουλος (drums)

Η μουσική του Τάκη Μπαρμπέρη ξεκινά από την jazz/rock και προχωρεί σε μια δημιουργική μίξη με τη δημοτική/λαϊκή μουσική. Την δεκαετία του '80 ήταν μέλος των Jazz Fusion Quintet και του ιστορικού Iskra, ενώ από το 1990 έχει κυκλοφορήσει 6 προσωπικούς δίσκους έχοντας συνεργαστεί με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Ο Μάνος Σαριδάκης στα 15 του έγινε μόνιμο μέλος του Dimitris Vassilakis Quartet και στην Νέα Υόρκη είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς της τζαζ σκηνής. Το 2006 κατετάγη στους 25 καλύτερους τζαζ πιανίστες κάτω των 30 ετών στον κόσμο στο διεθνή διαγωνισμό Thelonius Monk. O μπασίστας Γιώργος Γεωργιάδης, αριστούχος του London College of Music & Media, έχει συνεργαστεί πολλάκις με το Εθνικό Θέατρο και τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών. Ο ντράμερ Γιώργος Πολυχρονάκος, βραβευμένος αριστούχος του Μelbourne Victorian College of the Arts, έχει συνεργαστεί διεθνώς με καταξιωμένους μουσικούς, όπως ο Tony Gould.

Πληροφορίες για τον Τύπο:
Αντώνης Κοντρογιάννης
Τηλέφωνο: 210 7400140

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου