Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

«Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ»

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ  ΚΑΙ   ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΖΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ»


Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιουνίου 2014 - 30 Δεκεμβρίου 2014

Το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στο Ναύπλιο διοργανώνει έκθεση  με τίτλο «Η Θάλασσα στη Νεοελληνική Τέχνη», με έργα που προέρχονται αποκλειστικά από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.  Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία-ανάγνωση της θαλασσογραφίας στη νεοελληνική ζωγραφική, καθώς η θάλασσα, άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή του ελληνικού λαού, τις αναμνήσεις και τα βιώματά του, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ήδη από το  τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα.

Η έκθεση χωρίζεται  σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη  περιλαμβάνονται έργα των μεγάλων θαλασσογράφων  μας, του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του Βασίλειου Χατζή και του Ιωάννη Αλταμούρα, στα έργα των οποίων διαφαίνονται οι πρώτες επιδράσεις του Ιμπρεσιονισμού.
Στην δεύτερη ενότητα περιλαμβάνονται έργα των Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Μιχάλη Οικονόμου, οι οποίοι θεωρούνται ανανεωτές της τέχνης  σύμφωνα με το πνεύμα του μοντερνισμού στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι καλλιτέχνες αυτής της περιόδου βγαίνουν στη φύση αναζητώντας σχήματα και  χρώματα για να αποδώσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ελληνικού φωτός.

Η τρίτη ενότητα αντιπροσωπεύεται από πίνακες των Νίκου Χατζηκυριάκου –Γκίκα, Αγήνορα Αστεριάδη,  Παναγιώτη Τέτση , Κώστα Τσόκλη, που εκφράζουν το προσωπικό τους ιδίωμα στον χώρο της τοπιογραφίας.


                                                                     Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου
                                                                          Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης
                                                                         Υπεύθυνη Παραρτήματος Ναυπλίου


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ:10.00-15.00
ΤΕΤΑΡΤΗ,ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:10.00-15.00 & 17.00-20.00
ΚΥΡΙΑΚΗ: 10.00-14.00:ΤΡΙΤΗ :ΚΛΕΙΣΤΑ

Σιδηράς Μεραρχίας 23 , Τ.Κ. 21100,  Ναύπλιο, ΤΗΛ. 27520 21915-21935
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου