Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Σεμιναριακό εργαστήριο και εκδήλωση με ομιλητή τον Αντρέα Μανωλικάκη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
ΣΕΜΙΝΑΡΙAKO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗ,  
ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ      ACTORS STUDIO DRAMA SCHOOL (MFA) ΤΟΥ PACE UNIVERSITY ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ, 

ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2012

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει την τιμή να φιλοξενήσει τον Πρόεδρο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Μaster of Fine Arts) του Pace Unιversity της Νέα Υόρκης, διά βίου μέλος του Actors Studio, καθηγητή σκηνοθεσίας και υποκριτικής Ανδρέα Μανωλικάκη, σε μια διπλή εκδήλωση, μία για τους ειδικούς του θεάτρου και μία ανοιχτή στο ευρύ κοινό, που θα λάβει χώρα στο Ναύπλιο την Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα συζητήσει με τους νέους επαγγελματίες και ερευνητές του θεάτρου και με όλους τους ενδιαφερόμενους για την τριαντάχρονη εμπειρία του ως καθηγητή, διά βίου μέλους και συνοδοιπόρου σπουδαίων δασκάλων, ηθοποιών και σκηνοθετών στο περίφημο Actors Studio.

 Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: α) Σεμινάριο-Διάλεξη για φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και επαγγελματίες του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών με τίτλο Ρίζες και εξέλιξη του Συστήματος Στανισλάβσκι. (Αίθουσα Λ.Τασοπούλου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 12.00-16.30. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Εγγραφές: zoniou@uop.gr. Προθεσμία εγγραφών: Πέμπτη 24 Μαΐου). Στο σεμινάριο θα γίνει μια διαχρονική εξέταση της υποκριτικής παράδοσης του Συστήματος Στανισλάβσκι και της Μεθόδου του Actors Studio, με πολυποίκιλες πολιτισμικές αναφορές, όπου θα αναδειχτούν διάφορα ζητήματα σχετικά με την εκπαίδευση ηθοποιών και σκηνοθετών, τη σκηνοθεσία, την υποκριτική, τη θεατρική μετάφραση, καθώς και ζητήματα ανάλυσης κειμένου με παραδείγματα από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή.  
 β) Διάλεξη για το ευρύ κοινό με τίτλο Το Actors Studio, η ιστορία του και η σημασία του σήμερα. Το Actors Studio Drama School (MFA). Το επάγγελμα του ηθοποιού στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ  (Βουλευτικό, 19.00-21.00). Τη διάλεξη θα χαιρετήσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής κος Θεόδωρος Παπαθεοδώρου,  θα προλογίσει η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, αν. καθηγήτρια κα Βάσω Μπαρμπούση και θα συντονίζει η διδάσκουσα (μέλος ΕΕΔΙΠ) κα Χριστίνα Ζώνιου. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. 

  Επικοινωνία: 
Γραμματεία Τμήματος Θεατρικών Σπουδών: 27520/96129  
Διδάσκουσα ΤΘΣ κα Χριστίνα Ζώνιου: zoniou@uop.gr, 27520/96126 (καθημερινά 10.00-12.00) και 6972887744 (καθημερινά 17.00-20.00). 
 ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗΣ 



Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα 

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης είναι Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Pace University της Νέας Υόρκης, όπου  διδάσκει σκηνοθεσία και υποκριτική. Είναι διά βίου μέλος του Actors Studio καθώς και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. 
Επίσης έχει διδάξει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας και ανάλυσης κειμένου σε Νέα Υόρκη, Αθήνα, Βερολίνο και Παρίσι.  
 Έχει δώσει διαλέξεις με θέματα:  Στανισλάφκι και Βαχτάνγκοφ, Το Actors Studio, η «Μέθοδος» Υποκριτικής και η Ελληνική Τραγωδία, και η «Μέθοδος» Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μαθήματα και διαλέξεις του κυρίου Μανωλικάκη στη Νέα Υόρκη έχουν παρακολουθήσει γνωστοί ηθοποιοί του Broadway και του κινηματογράφου.   
Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βιβλίο Βαχντάνγκοφ, Μαθήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής του Νικολάι Γκόρτσακοφ, το οποίο εκδόθηκε στην Αθήνα, το 1997. 
 Ως  σκηνοθέτης αλλά και ηθοποιός εργάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την  Ευρώπη. Ανάμεσα στους σημαντικούς σταθμούς της πορείας του  περιλαμβάνονται: Σκηνοθεσία: Porte Close της Ν. Darmon, στο Εθνικό Θέατρο του Ανατολικού Παρισιού (ΤΕP) και Ηλέκτρα του Σοφοκλή, στο Actors Studio. Υποκριτική: έπαιξε στην παράσταση Breaking the Code, του Hugh Whitemore στο Broadway, με πρωταγωνιστή τον Sir Derek Jacobi και στην ταινία μεγάλου μήκους Ice House μαζί με τη Melissa Gilbert.  
 Έχει  σκηνοθετήσει και έχει παίξει σε πολυάριθμα έργα του ελληνικού  ρεπερτορίου στη Νέα Ελληνική Σκηνή της Νέας Υόρκης, την οποία ίδρυσε το  1983.  
 Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και κάτοχος του διπλώματος MAITRISE DE THEATRE από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού VIII-Vincennes. Έχει επίσης κάνει σπουδές στη Διεθνή Σχολή Μιμικής του Marcel Marceau στο Παρίσι. 
  
Το Actors Studio 

Το Actors Studio ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη από τους Elia Kazan, Cheryl Crawford και Robert Lewis το 1947. Οι ρίζες της περίφημης Μεθόδου του Actors Studio τοποθετούνται στην αμερικάνικη υποκριτική παράδοση που δημιουργήθηκε ήδη από τη δεκαετία του ’20 από μαθητές των Ρώσων δασκάλων του θεάτρου Κονσταντίν Στανισλάβσκι και Ευγένιου Βαχτάνγκοφ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το Actors Studio προσφέρει στα μέλη του (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρικούς συγγραφείς) διαρκή εκπαίδευση και έναν χώρο μέσα στον οποίο μπορούν να συνεχίσουν την έρευνά τους γύρω από την τέχνη του θεάτρου.  
Πολλοί μεγάλοι ηθοποιοί του αμερικάνικου θεάτρου και κινηματογράφου υπήρξαν και είναι μέλη του Actors Studio (όπως οι Robert De Niro, Paul Νewman, James Dean, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Jack Nicholson, Arthur Penn, Mike Nichols, Jane Fonda, Sally Field, Ann Bancroft, Philip Seymour Hoffman, Alec Baldwin). Οι σημερινοί πρόεδροί του είναι οι Ellen Burstyn, Harvey Keitel και Al Pacino.  
Από το 1994 ιδρύθηκε το τρίχρονο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Actors Studio MFA (Master of Fine Arts) Program in acting, directing and playwriting», που συγκαταλέγεται στις 25 καλύτερες δραματικές σχολές του κόσμου (Hollywood Report), του οποίου πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Μανωλικάκης (περισσότερες πληροφορίες στα www.theactorsstudio.org, και www.pace.edu/asds). 


Σχόλια για τον Ανδρέα Μανωλικάκη

Άρθουρ Πεν (Σκηνοθέτης, πρώην Πρόεδρος του Άκτορς Στούντιο): «Θεωρώ τον  Ανδρέα Μανωλικάκη ένα από τα πιο οξυδερκή και προικισμένα μέλη του Άκτορς Στούντιο.»

Έλλεν Μπέρστυν (Πρόεδρος του Άκτορς Στούντιο, ηθοποιός βραβευμένη με Όσκαρ και Τόνι): «Ο Ανδρέας Μανωλικάκης κατανοεί την δουλειά του Στανισλάβσκι και του Βαχτάνγκοφ καλύτερα από κάθε δάσκαλο ή αναλυτή από την εποχή που ο Λη Στράσμπεργκ δίδασκε στο Άκτορς Στούντιο».     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου