Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Αγώνες παγκρατίου στο Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας


  -  

Κατόπιν έγκρισης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και με την άδεια της αρμόδιας ΛΖ΄ Εφορείας Προκλασικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων, θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου 2013 (12.00 μμ – 14.00μμ) στο αρχαίο Στάδιο της Νεμέας εκδήλωση γνωριμίας με το θεαματικό και δημοφιλές άθλημα της αρχαιότητας Παγκράτιο, του οποίου εφευρέτες, κατά την παράδοση, φέρονται οι Ηρακλής και Θησέας, που κατάφεραν να νικήσουν το λιοντάρι της Νεμέας και τον Μινώταυρο αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας, πρώτοι αυτοί, τεχνικές του Παγκρατίου.

 -


Η ενδιαφέρουσα αυτή αθλητική εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Νεμέας, θα περιλαμβάνει:

1. Σκιαμαχία (μάχη εναντίον φανταστικού αντιπάλου).

2. Παλαίσματα.

3. Πολυδάμαντα (Ένας εξουδετερώνει 3 οπλισμένους με μαχαίρι, σπαθί, κοντάρι).

4. Αγώνες Παγκρατίου.

Σημειώνεται ότι οι Ελλανοδίκες των Αγώνων, σε ένδειξη σεβασμού προς την τοπική παράδοση, θα φέρουν, συμβολικά, μαύρα ιμάτια, όπως συνηθιζόταν στους αρχαίους Νέμεους Αγώνες και όπως έχει καθιερωθεί κατά τη σύγχρονη, ανά τετραετία, Αναβίωσή τους από τον ομώνυμο Σύλλογο.

Όπως είναι γνωστό, στους αρχαίους Νέμεους Αγώνες το Παγκράτιο αποτέλεσε αγώνισμα στο οποίο έλαβαν μέρος και διακρίθηκαν οι σπουδαιότεροι αθλητές του είδους, εκ των οποίων πολλοί είχαν επίσης νικήσει σε έναν ή και περισσότερους από τους υπόλοιπους ιερούς πανελλήνιους στεφανίτες αγώνες (Ολύμπια, Πύθια και Ίσθμια).

Φιλολογικές, επιγραφικές και παπυρολογικές πηγές μας παραδίδουν τα ονόματα πολλών διάσημων Νεμεονικών παγκρατιαστών, καθώς και πληροφορίες για τις αποδόσεις αλλά την προσωπική τους ζωή. 

Ενδεικτικά αναφέρονται ο Σώστρατος ο Σικυώνιος, ο αποκαλούμενος «Ακροχερσίτης», που χρησιμοποιούσε δική του τεχνική, λυγίζοντας προς τα πίσω τα δάκτυλα του αντιπάλου του, ο Πολυδάμας από τη Θεσσαλία που σύμφωνα με την παράδοση πάλεψε με λιοντάρι στη Θράκη και το νίκησε, ο Θεαγένης ο Θάσιος, ο οποίος αναφέρεται ότι κατάφερε να κερδίσει 1400 νίκες σε αθλήματα Παγκρατίου, Πυγμαχίας κ.ά., ο Αστυάναξ από τη Μίλητο, ο Κλεάνθης από τις γειτονικές Κλεωνές, ο Φίλιππος Γλύκων από την Πέργαμο, ο Φαρσάλιος Αγίας, ο Αντήνωρ από την Αθήνα ή την Μίλητο, Ο Δωριεύς, γιός του διάσημου Διαγόρα από τη Ρόδο, ο Δημήτριος από την Αίγυπτο και ο γιός του ο Μάρκος Αυρήλιος Ασκληπιάδης, ο επονομαζόμενος Αρμόδωρος, ο Αντίοχος από το Λέπρεον, ο Διώξιππος ο Αθηναίος, ο Ερμάς από την Αντιόχεια, ο Μ. Αυρήλιος Δημόστρατος Δαμάς από τις Σάρδεις, ο Αυρήλιος Φοιβάμμων από την Αίγυπτο, ο Γ. Περήλιος Αυρήλιος Αλέξανδρος από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας, ο Εφωδίων ο Μαινάλιος, ο Νίκων από την Ανθηδώνα Βοιωτίας, ο Πρόμαχος από την Πελλήνη, ο Στράτων (ή Στρατόνικος) Κορράγου, ο Μ. Αυρήλιος Ασκληπιάδης και ο Τ. Φλάβιος Αρχίβιος από την Αλεξάνδρεια, ο Μ. Ούλπιος Δομέστικος από την Έφεσο, ο Ξενάρκης ο Πολύχαλκος από την Ακαρνανία, ο Τιμόδημος από τις Αχαρνές, ο «πάμμαχος» Τρίακος από τη Θήβα και πλήθος άλλων.

Με αυτή την εκδήλωση αγώνων Παγκρατίου, που είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει και θα συναρπάσει όσους την παρακολουθήσουν, εγκαινιάζεται η συνεργασία του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, με κοινό στόχο και όραμα τη διαρκή ανάδειξη της παράδοσης και των αξιών των αγώνων της Αρχαίας Ελλάδας και των αθλημάτων που περιελάμβαναν.

Όσοι επιθυμείτε να μη χάσετε αυτή την ενδιαφέρουσα εμπειρία Αναβίωσης του αρχαίου Παγκρατίου Αθλήματος, δεν έχετε παρά να βρεθείτε στον υποβλητικό χώρο του Αρχαίου Σταδίου της Νεμέας το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου 2013. Αξίζει τον κόπο …. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου